Tips voor een vakantie in Alanya, Turkije

Door Marianne van de Werken

Een van de populairste vakantiebestemmingen in Turkije is de badplaats Alanya. De zandstranden zijn er goed onderhouden en de meeste toeristen komen hier dan ook vooral naartoe om van de zon en het uitgaansleven te genieten. Maar ook voor mensen die niet alleen naar Alanya komen om te luieren, heeft de stad voldoende te bieden.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Alanya

Strand van Cleopatra

De stranden van Alanya zijn fantastisch: mooi zand, breed en schoon. Het water is ook uitzonderlijk helder en veel stranden hebben een Blauwe Vlag, wat betekent dat ze schoon en veilig zijn. Een van de beste en populairste stranden is Cleopatra Beach, een strand van ongeveer 3 kilometer aan de westkant van Alanya. Volgens een legende zou de beroemde Egyptische farao Cleopatra het strand cadeau hebben gekregen van haar Romeinse minaar Marcus Antonius. Ze zou er ook hebben gebaad met haar geliefde. Op het strand van Cleopatra zijn nu ligbedden en parasols te huur.

Alanya Kalesi

Het kasteel van Alanya, of Alanya Kalesi zoals de Turken het zelf noemen, is een middeleeuws kasteel dat ten zuiden van de stad ligt. Het kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd op de restanten van eerdere forten. Omdat het kasteel op 250 meter hoogte ligt, kijk je vanuit het openluchtmuseum weids uit over de Middellandse Zee en kun je de complete stad overzien.

Water Planet Aquapark

Wil je wat meer actie tijdens je vakantie in Alanya, plan dan een dagtrip naar het Water Planet Aquapark. Glij met een noodgang van een van de 27 glijbanen of neem een duik in een van de vele zwembaden.

Damlatas grot

Een van de populairste bezienswaardigheden van Alanya is de Damlatas grot. Bij de aanleg van de haven van Alanya ontdekte men deze grot per toeval. De druipsteengrot is 30 meter lang en 15 meter hoog. Door de hoge luchtvochtigheid en constante temperatuur van 22 graden Celsius heeft de grot een heilzame werking voor mensen met luchtwegproblemen.

Boottocht in de omgeving

Hogere temperaturen lenen zich er bij uitstek voor om een boottocht te maken. Vanuit de haven van Alanya vertrekken verschillende excursieboten naar de leukste bestemmingen. De meeste bootexcursies rond Alanya doen minstens een van de drie zeegrotten aan.

Praktische informatie over een vakantie in Alanya

Overnachten in Alanya

Van grote resorts met zwembad en hamam tot knus pension, er is voor iedereen wel een geschikte overnachtingsplaats te vinden in Alanya. Welk type accommodatie je ook kiest, het is altijd raadzaam om vooraf een kamer te boeken, om zo teleurstellingen te voorkomen.

Als het om reizen gaat is de trend van het moment de adults only vakantie. Alanya is koploper in Turkije als het gaat om het aantal hotels waar kinderen niet zijn toegestaan. Hotel Michell & Spa en Sunprime C-Lounge zijn voorbeelden van hotels waar volwassenen in alle rust van hun vakantie kunnen genieten.

Een bezoek aan Turkije is niet compleet als je geen bezoek hebt gebracht aan een echt Turks badhuis. In veel hotels kun je een excursie boeken naar een traditionele hamam, maar er zijn maar weinig hotels waar je in de accommodatie zelf gebruik kunt maken van een zeep- en oliemassage. Een plek waar dit wel kan is het Panorama Hotel in Alanya. Hotel Panorama is het eerste hotel dat zich op het strand van Alanya heeft gevestigd. Vanuit het restaurant en de bar kijk je direct uit over de Middellandse Zee.

Vervoer naar Alanya

Afhankelijk met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt, kom je aan op de luchthaven Antalya Airport of Antalya Gazipasa Airport. Dit zijn twee verschillende luchthavens, alhoewel de namen anders doen vermoeden. De eerstgenoemde is de grootste en deze ligt op zo’n 100 kilometer van Alanya. Reis je vanaf deze luchthaven naar Alanya, dan kost het je zeker twee uur om bij je hotel te komen. Gazipasa Airport ligt aanzienlijk dichterbij Alanya en vanaf deze luchthaven is het slechts een half uur naar de Turkse badplaats.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Alanya, Turkije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Allie_Caulfield; Sunprime C-Lounge Hotel.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam