Tips voor een vakantie in Antalya, Turkije

Door Marianne van de Werken

Antalya is voor veel toeristen de toegangspoort naar andere badplaatsen aan de Turkse Rivièra. Toch is het jammer als je Antalya enkel bezoekt omdat de luchthaven hier is. Het oude centrum is zeker een bezoek waard en ook de omgeving van deze havenstad in Turkije zorgt voor een perfecte mix van natuur, cultuur en relaxen. Je vindt er talloze historische bezienswaardigheden en op een steenworp afstand kun je relaxen op goudkleurige zandstranden bij een turquoise zee. Wil je wat tijd doorbrengen aan de Turkse Rivièra? Hier vind je leuke tips voor een vakantie in Antalya!

Bezienswaardigheden in Antalya

Hadrianuspoort

Alhoewel de locatie anders doet vermoeden, is de Poort van Hadrianus nooit een onderdeel geweest van de stadsmuur van Antalya. Toen een deel van de muur gesloopt werd, kwam deze poort, die in het jaar 130 na Christus gebouwd werd, tevoorschijn. De triomfboog werd gebouwd voor de Romeinse keizer Hadrianus, die een bezoek bracht aan Antalya. De oude binnenstad en het moderne Antalya worden door de poort met elkaar verbonden.

Kaleiçi

Tot de Tweede Wereldoorlog was Antalya niet groter dan het oude centrum, dat ook wel Kaleiçi genoemd wordt. De huizen staan er kort op elkaar en de straten zijn er smal, waardoor de zon er maar met moeite tussendoor komt. Een belangrijk onderdeel van dit stadsdeel is de oude Romeinse haven, waarvandaan je verschillende boottochten kunt maken en de stad vanaf het water kunt bewonderen.

Yivli Minare Moskee

De minaret van deze moskee torent met zijn 38 meter hoog boven het oude centrum uit en met de zee op de achtergrond is hij het decor voor prachtige foto’s. De moskee werd in het jaar 1230 gebouwd en is in 1373 volledig gerenoveerd. Vandaag de dag kun je gratis een bezoek brengen aan het gebedshuis.

Hıdırlık Kulesi

De Hıdırlık Kulesi is een oude toren die gebruikt werd als uitkijk- en verdedigingstoren aan de Turkse zuidkust. De 14 meter hoge toren is een van de best bezochte bezienswaardigheden van de stad en wordt gezien als het symbool van Antalya. Het bouwwerk op zich is natuurlijk al een bezoek waard, maar daarbij biedt het je ook de mogelijkheid om de stad vanuit de hoogte te bekijken.

Strand van Konyaalti

Voor een vakantie met luie stranddagen kun je naar Konyaalti Beach, het populairste strand van Antalya. Het is een 7 kilometer lang strand dat zich uitstrekt aan de westkant van het centrum. Het begint bij de kliffen van de oude stad en loopt door naar het Beydaglari-gebergte dat een schilderachtig decor vormt voor een dagje zonnen. Konyaalti is voornamelijk een kiezelstrand, hoewel er ook delen zijn met fijn zand. Het water is prachtig helder, dus de perfecte plek om te zwemmen.

Direct aan het strand bevinden zich vele strandtenten, cafés en restaurants en er zijn ligbedden en parasols te huur. Ook zijn er kleedkamers en gratis toiletten en douches. Langs het strand loopt een promenade met palmbomen en bankjes als je wil flaneren of genieten van de zonsondergang in de Middellandse Zee. De oostkant van Konyaalti Beach is dé plek voor het nachtleven van Antalya, met vele bars en strandclubs die ‘s avonds de deuren openen voor feestvierders.

Düden watervallen

Zo’n 10 kilometer buiten Antalya liggen de Düden watervallen. Vanaf een hoogte van 28 meter stort het water zich naar beneden. Wat deze waterval bijzonder maakt, is dat je het kletterende water vanuit de grot achter de waterval kunt bekijken. Gezien vanuit de grot levert de weerspiegeling van de zon in het water prachtige plaatjes op.

Praktische informatie voor een vakantie in Antalya

Overnachten in Antalya

Net als in de meeste Turkse badplaatsen is het hotelaanbod in Antalya enorm. Een deel van de kust van Antalya bestaat uit rotsen en als je voor je vakantie een hotel direct aan het strand wilt, dan zal je snel uitkomen bij Konyaalti Beach in het zuidwesten van de stad. Hier loopt de populaire Akdeniz Boulevard en hotels aan deze weg worden enkel door de baan asfalt gescheiden van het helderblauwe water.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Antalya?
Reserveer hier een hotel of resort in Antalya, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Antalya

Een restaurant dat alleen al bijzonder is vanwege zijn naam is 7Mehmet. De naam ontstond toen chef-kok Mehmet bij wijze van straf zijn hoofd kaal schoor. Een gast in het restaurant waar hij destijds als leerling-kok werkte, had een haar in het eten had aangetroffen. Op het kale hoofd werd een litteken in de vorm V zichtbaar, dat Mehmet had overgehouden aan een verkeersongeval.

In het oude Turkse alfabet betekende deze vorm een 7 en vanaf dat moment kreeg Mehmet de bijnaam 7Mehmet. Bij het openen van zijn restaurant hoefde hij dan ook niet lang over een naam na te denken. De locatie van het restaurant is misschien wel net zo bijzonder als de naam. Vanaf een heuvel heb je namelijk een schitterend uitzicht op het strand.

Reizen naar Antalya

Op 10 kilometer ten oosten van Antalya ligt de luchthaven Antalya Havalimani Airport. Per jaar komen 5 miljoen vakantiegangers via deze luchthaven Turkije binnen. Niet alleen de stad Antalya is op deze manier makkelijk te bereiken, maar ook andere Turkse badplaatsen aan de Middellandse Zeekust, zoals Side en Alanya, bereik je via Havalimani Airport.

Vanaf de luchthaven bereik je het centrum van Antalya eenvoudig met het openbaar vervoer. Er rijden stadsbussen en sinds de tuinbouwtentoonstelling Expo 2016 is het centrum ook per tram bereikbaar. Zowel de tram als de bus hebben haltes bij iedere terminal.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 december 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Antalya, Turkije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Kirk K.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam