Tips voor een vakantie in Bodrum, Turkije

Door Marianne van de Werken

Aan de zuidwestkust van Turkije ligt de populaire badplaats Bodrum. Naast de historische hoogtepunten leent de stad zich uitstekend voor een relaxvakantie aan een van de uitgestrekte zandstranden.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Bodrum

Mausoleum van Halicarnassus

Het mausoleum van Halicarnassus staat op de lijst van de zeven klassieke wereldwonderen. Veel meer dan wat gesneuvelde zuilen is er niet van het mausoleum over. Het werd gebouwd in het jaar 353 voor Christus om als laatste rustplaats voor koning Mausolus te dienen en was destijds een imposant bouwwerk, met een oppervlakte van 1216 vierkante meter en een hoogte van 45 meter. Het is niet duidelijk hoe de graftombe precies is ingestort, maar mogelijk is dit gebeurd als gevolg van een aardbeving.

Petrusburcht

Vlakbij de haven van Bodrum ligt de Petrusburcht die de stad moest beschermen tegen indringers van buitenaf. De burcht stamt uit het jaar 1402 en in 1522 werd de burcht versterkt met marmer dat afkomstig was uit het mausoleum van Halicarnassus.

In de burcht is tevens het Onderwatermuseum gevestigd, waar je het zogeheten ‘Glaswrak’ kunt bewonderen. Dit zou het oudste bekende scheepswrak ter wereld zijn, van een schip dat verging in de veertiende eeuw voor Christus. Aan boord van het schip werd zo’n 3 ton aan glas gevonden. Niet alleen vanwege de historische waarde is een bezoek aan de Petrusburcht de moeite waard. Vanaf het kasteel heb je namelijk ook een schitterend uitzicht over de hele stad.

Zeki Müren Museum

Zeki Müren was een Turkse zanger en hij wordt geëerd in een museum dat volledig aan zijn leven is gewijd. Het Zeki Müren Museum is gevestigd in het laatste woonhuis van de beroemde zanger, die in 1996 overleed. Zijn uitvaart werd door duizenden mensen bijgewoond.

Müren was niet alleen bekend van zijn zangkunsten, maar hij was ook de eerste man uit Bodrum die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam. In het museum vind je onder meer de kostuums die hij droeg tijdens zijn optredens, de prijzen die hij heeft gewonnen en andere items die herinneren aan zijn leven.

Dedeman Aquapark

Het grootste waterpark van Turkije vind je vlakbij Bodrum. In Dedeman Aquapark kan zowel jong als oud zich prima een dag vermaken. Roetsj van een van de 23 waterglijbanen, duik in een van de twaalf zwembaden of zoef naar de overkant via een zipline. Plezier gegarandeerd.

Praktische informatie over een vakantie in Bodrum

Eten en drinken in Bodrum

Echte visliefhebbers zitten goed in Bodrum. Er zijn talloze goede visrestaurants en een van de beste visrestaurants van Turkije vind je in deze badplaats. Restaurant Orfoz serveert de lekkerste zeevruchten. Denk aan oesters met Parmezaanse kaas, calamari met knoflookboter en verse zee-egels. Doordat je van alles kleine porties krijgt, kun je veel verschillende gerechten proeven. Wil je zeker zijn van een tafeltje, dan kun je het beste vooraf reserveren.

Overnachten in Bodrum

Net als de meeste Turkse badplaatsen, is er aan hotels geen gebrek in Bodrum. Of je nu op zoek bent naar een klein en intiem hotel, een traditioneel guesthouse of een luxe all-in resort, voor ieder soort vakantie is er een passend hotel te vinden. Veel hotels in Bodrum hebben een eigen zwembad. Anders dan je misschien gewend bent, zijn veel zwembaden gevuld met zout water. De meeste hotels in Bodrum bevinden zich net buiten het oude centrum.

Vervoer naar Bodrum

Milas-Bodrum Airport ligt 35 kilometer ten noorden van de Turkse kustplaats. Als je een pakketreis hebt geboekt, dan is daarbij vaak een transfer naar het hotel inbegrepen. Wil je liever op eigen gelegenheid naar het hotel reizen, dan kun je gebruikmaken van de bussen van Havas, die je in 45 minuten tot het centrum van Bodrum brengen.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Bodrum, Turkije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Benjamin Claverie; Bodrum Aquapark.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam