Je hebt geen visum meer nodig voor een reis naar China

China geen visum meer nodigAmsterdam, 3 december 2023 – Na de uitbraak van het verdoemde coronavirus begin 2020 was China jarenlang een van de meest gesloten landen ter wereld. Sinds kort heeft het land een complete ommezwaai gemaakt om toeristen te lokken. China heeft nu zelfs de visumplicht afgeschaft voor Nederlanders. Sinds 1 december 2023 heb je helemaal geen visum meer nodig om naar het land te reizen.

Het is een proef die voorlopig één jaar duurt, tot 30 november 2024, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De visumvrije toegang geldt niet alleen voor staatsburgers van Nederland, maar ook voor die uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Maleisië. Inwoners uit België hebben dus nog wél een visum nodig voor een reis naar China.

Zonder visum mag je maximaal 15 dagen in het land verblijven, dus een grote rondreis door het immense land zit er niet in. Die twee weken is wel genoeg voor het bezoeken van steden als Peking en Shanghai of de Chinese Muur. Of je kunt een hogesnelheidstrein pakken naar het Terracottaleger in Xi’an.

Toeristen zeldzaam in China

De afschaffing van de visumplicht geldt overigens niet alleen voor vakanties. Ook heb je geen visum nodig als je China bezoekt voor zaken, een familiebezoek of een doorreis naar een ander land. Uiteraard is nog wel een geldig paspoort verplicht.

China geen visum

Met het afschaffen van de visumplicht hoopt de Chinese regering ,,grensoverschrijdende uitwisselingen te bevorderen”. Het land wil meer buitenlandse investeringen, meer buitenlandse bezoekers voor beurzen en congressen en véél méér toeristen.

Een vakantie naar China is niet meer zo populair sinds het afschaffen van de coronamaatregelen eerder dit jaar. In 2019, het laatste normale jaar voor de pandemie, had China nog 977 miljoen buitenlandse bezoekers. In de eerste zes maanden van dit jaar waren dat een schamele 8,4 miljoen. Het toerisme is dus compleet ingestort, kun je wel concluderen.

China zonder visum

Daarbij speelt natuurlijk een rol dat het imago van China niet meer zo goed is. Denk aan de bedreigingen richting Taiwan, de situatie rond de Oeigoeren (een moslimminderheid) en het onderdrukken van de mensenrechten. Tegelijkertijd heeft China nog altijd prachtige bezienswaardigheden en profiteert de lokale bevolking ook van de komst van buitenlandse toeristen.

Wil je de hoogtepunten van China ontdekken?
Boek hier een individuele rondreis door China
Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!