Reizen met het openbaar vervoer in Luxemburg is nu gratis

Amsterdam, 12 maart 2020 – Op vakantie naar Luxemburg? Dan kun je de auto beter laten staan. Sinds maart 2020 kun je namelijk gratis reizen met het openbaar vervoer in Luxemburg. Reizen met de trein, de tram en de bus: het kost je geen cent in het ‘groene hart’ van Europa. Goed nieuws dus voor de ruim 600.000 inwoners van het land, maar ook voor vakantiegangers die daarmee een kostenpost van hun lijstje kunnen schrappen.

Luxemburg is het eerste land ter wereld waar het openbaar vervoer in het hele land gratis is. Of je nou in Luxemburg-Stad moet zijn of op het platteland, je kunt overal zonder kaartje instappen. De enige uitzondering is reizen in de eerste klas. Daar moet je nog wel betalen: € 3 per enkele reis.

De maatregel werd al in 2018 aangekondigd en zou eigenlijk in de zomer van 2019 ingaan, maar door ‘vertragingen’ werd de invoering verplaatst naar maart 2020. Met de maatregel hoopt Luxemburg een bijdrage te leveren aan het milieu en het drukke verkeer te ontlasten.

Verkeersopstoppingen zijn dagelijkse realiteit in een van de kleinste landen van Europa, vooral omdat veel forenzen vanuit de buurlanden naar hun werk in Luxemburg-Stad pendelen. Een automobilist staat in Luxemburg gemiddeld 33 uur per jaar in de file, meer dan in de meeste andere Europese steden. Door het gratis ov loopt de overheid zo’n € 46 miljoen aan kaartverkoop mis.

Luxemburg heeft een uitgebreid openbaar vervoer-netwerk, dat het hele land bestrijkt. Het gratis ov nodigt uit om alle regio’s te verkennen, zonder dat je de auto hoeft te pakken. Tussen en naar de stations lopen ook talloze fiets- en wandelpaden, zodat je makkelijk de trein kunt pakken. Sommige paden lopen over oude spoortracé’s. Voor informatie over de dienstregeling kun je kijken op de website: www.mobiliteit.lu

Foto's © Luxembourg Verkéiersverbond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!