Op dit eiland in Noorwegen vergeet je de tijd

Amsterdam, 20 juni 2019 – Op vakantie wil je de tijd even vergeten. Opstaan en ontbijten wanneer je wilt, lunchen tot het einde van de middag en desnoods midden in de nacht in de zee gaan zwemmen. Het Noorse eiland Sommarøy neemt dit vakantieplezier wel heel letterlijk. Dit eilandje wil de eerste tijdloze zone ter wereld zijn, waar het leven niet meer afhangt van de klok.

Sommarøy – dat letterlijk ‘zomereiland‘ betekent – is een campagne begonnen zodat die heerlijke lange zomerdagen voor eeuwig kunnen duren. Sommarøy ligt in het noorden van Noorwegen, ten noorden van de poolcirkel op 50 kilometer afstand van Tromsø. Het is een toeristisch vissersdorpje dat zichzelf ook wel het Arctische Caribbean noemt. Vooral in de zomer is het een paradijs voor outdoorliefhebbers. Je kunt er fietsen, wandelen, kajakken en een vuurtoren bezoeken. De koraalstranden en de turquoise oceaan geven het een Caribisch tintje, ook al is het er best koud.

Zo’n twee maanden lang, van 18 mei tot 26 juli, gaat de zon niet onder en is het altijd daglicht. Vanaf het balkon van je hotelkamer zie je de zon zakken en weer opgaan, zonder de horizon te passeren. Er zijn geen bergen die het uitzicht blokkeren. Het zijn de meest gekoesterde dagen waar de 300 inwoners alles uit willen halen wat er in zit. Ze willen in de zomer geen rekening houden met de conventionele tijdwaarneming en af van traditionele openingstijden en flexibele werk- en schooltijden.

Dat betekent dat mensen ook ‘midden in de nacht’ kunnen zwemmen, het gras kunnen maaien, naar hun werk kunnen gaan of boodschappen kunnen doen. De locals hebben een petitie ingediend bij het Noorse parlement, die de eerste tijdloze zone van de wereld moet goedkeuren. ,,Het betekent simpelweg dat we iets formaliseren dat we al generaties lang doen”, vertelden eilandbewoners tegen CNN. Op de brug van het vasteland naar het eiland hangen niet de gebruikelijke hangslotjes, maar horloges, als aanmoediging voor bezoekers om de tijd daarna te vergeten.

Het is ongetwijfeld ook een publiciteitsstunt om meer toeristen te trekken naar dit eiland, dat ongeveer even groot is als Singapore. Zelfs in de winter, als het eiland maandenlang in duister is gehuld, is er genoeg te doen op Sommarøy. Je kunt het noorderlicht bewonderen, arctisch kamperen of een hondensledetocht maken. Kijk voor meer informatie op de website van het VVV-kantoor van Sommarøy: www.sommaroy.no

Foto's © depositphotos.com/anyaberkut; Sommarøy Tourism.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!