In oktober opent het nieuwe Munch Museum in Oslo

Munch Museum openingAmsterdam, 22 augustus 2021 – Door het verdoemde coronavirus zijn veel openingen van musea en attracties uitgesteld, maar er is één die gelukkig wel doorgang vindt. Zet een stedentrip naar Oslo maar op je lijstje, want op 22 oktober 2021 opent in de Noorse hoofdstad het nieuwe Munch Museum. Het is een van de vetste museumopeningen van dit jaar.

Het Munch Museum was altijd al hét topmuseum in Oslo, maar zit vanaf dit najaar in een opvallende toren van 13 verdiepingen. Dit museum is volledig gewijd aan Edvard Munch (1863-1944), de beroemdste kunstenaar van Noorwegen. Vier jaar voor zijn dood besloot Munch al zijn bezittingen aan de stad Oslo na te laten, waardoor het museum beschikt over een imponerende verzameling van bijna 28.000 kunstwerken en 42.000 andere objecten.

Munch Museum in Oslo

De Schreeuw

Het is ‘s werelds grootste kunstverzameling van de eigenzinnige kunstschilder. Zijn beroemdste werk is De Schreeuw uit 1893, van een gekweld figuur die is aangegrepen door het omringende landschap en de ondergaande zon. Het is eigenlijk een zelfportret van Munch, die er vier versies van maakte.

Munch Museum opening De Schreeuw

Uiteraard is dit iconische schilderij te zien in de 11 zalen van het museum, evenals alle andere topwerken. In een speciale ruimte die dubbel zo hoog is, hangen de megagrote schilderijen die Munch maakte voor de aula van de Universiteit van Oslo in 1911. Voor 2021 en 2022 heeft het museum een uitgebreid programma samengesteld van meerdere exposities met verschillende thema’s rond Munch.

Toren van gerecyclede aluminiumplaten

Minstens net zo spectaculair is het nieuwe museumgebouw zelf, direct gelegen aan de waterkant van Oslo. De 60 meter hoge toren is bekleed met gerecyclede aluminium panelen die het zonlicht reflecteren. Het karakteristieke schuine bovengedeelte geeft een bijzonder tintje aan de skyline van de stad. Bovenop is een dakterras waar je een uniek uitzicht over de hoofdstad van Noorwegen staat te wachten.

Opening Munch Museum in Oslo

Het museum is ontworpen door de Spaanse architect Juan Herreros, die in 2009 als winnaar uit de bus kwam van een architectuurwedstrijd. Het gebouw is vijf keer zo groot als het oorspronkelijke museum.

Munch Museum nieuw

Eigenlijk zou het museum al in het voorjaar van 2020 opengaan, maar de uitbraak van covid-19 stak hier een stokje voor. Het gloednieuwe Munch Museum zal een van de topattracties zijn van Oslo, als je er tenminste heen kunt reizen. Op het moment van schrijven laat Noorwegen je toe als je volledig gevaccineerd bent. Kijk voor meer informatie over de opening op de website: www.munchmuseet.no

Wil je een tripje maken naar Oslo dit najaar?
Boek hier je stedentrip naar Oslo, met vervoer en verblijf
Foto's © Munch Museum/Adrià Goula/Ivar Kaal/Guttorm Stilen Johansen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!