Noorwegen krijgt Europa’s eerste onderwaterrestaurant

SNP Natuurreizen Noorwegen

Amsterdam, 5 november 2017 – Bij een onderwaterrestaurant denk je eerder aan een exotische plek als Dubai of de Malediven, maar binnenkort kun je je ook in Noorwegen overgeven aan aqua dining. Vanaf 2019 kun je bij het dorp Båly aan de Noorse zuidkust onder water een vorkje prikken. Daarmee krijgt Noorwegen het eerste onderwaterrestaurant van Europa.

Voor een diner in maritieme sferen heb je geen duikbrevet nodig, maar kun je in je gewone kloffie aan tafel schuiven. Zo’n 5 meter onder de waterspiegel verrijst een betonnen constructie met 11 meter brede ramen, zodat je tijdens het eten de vissen en het andere onderwaterleven aan je voorbij ziet trekken.

In het restaurant is plek voor 100 mensen, die vooral lokale gerechten krijgen voorgeschoteld. Ook is er een champagnebar om eventueel moed in te drinken. Dikke muren moeten bestand zijn tegen de ruwe zee die nog weleens in het zuiden van Noorwegen kan voorkomen.

De bouw van het onderwaterrestaurant begint in februari 2018 en krijgt de toepasselijke naam Under. Het is een grapje van de initiatiefnemers, want dit betekent namelijk ook ‘wonder‘ in het Noors. Het ontwerp is afkomstig van het Noorse architectenbureau Snøhetta, dat een bijzondere vorm heeft bedacht voor het restaurant. Het slanke en gestroomlijnde gebouw is voor de helft ondergedompeld in de ijskoude zee, waardoor het half gezonken lijkt te zijn.

Het onderwaterrestaurant zal overigens ook een wetenschappelijke nevenfunctie krijgen. Achter de ramen nestelen zich overdag onderzoeksteams om de vissen en schaaldieren onder de oppervlakte te bestuderen. Het dorp Båly ligt op ongeveer 3 uur rijden van Kristiansand, de op vier na grootste stad van Noorwegen. Wil je niet wachten, dan kun je nu al in het visrestaurant Ossiano in Dubai een 5-gangenmenu wegwerken.

Foto's © Snøhetta Architecture, Norway.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!