Het grootste, hoogste en langste in Tsjechië

Tsjechië grootste hoogste en langsteAmsterdam, 2 juni 2024 – Ben je zo iemand die op vakantie graag aparte plekjes opzoekt? Die graag de hoogste, diepste, langste en grootste plaatsen van zijn lijstje wil afstrepen? Als je vakantie viert in Tsjechië, hoef je daar niet langer onderzoek naar te doen. Het Tsjechisch Verkeersbureau heeft de tien superlatieven in het land al voor je op een rij gezet.

De grootste, diepste, langste… Deze tien plekken zijn ongeëvenaard in Tsjechië (soms zelfs in de hele wereld) en recordhouders van de Tsjechische natuur. Maak een reis langs deze hoogtepunten en je hebt een gelijk een mooie vakantie, die je brengt bij de meest bijzondere natuurplekken van Tsjechië.

#1 Hoogste berg: Sněžka (1603 meter)

De koning van de Tsjechische bergen vind je ten noorden van Praag in het Reuzengebergte aan de grens met Polen. De Sněžka trekt het hele jaar door nieuwsgierige toeristen die willen genieten van het panoramische uitzicht over het omringende landschap.

Tsjechië hoogste berg

Verschillende routes voor wandelaars, fietsers en langlaufers leiden naar de top van de berg. Ook kun je gebruikmaken van de kabelbaan; de rit omhoog duurt ongeveer een kwartier. Op de top van de berg staat de Sint-Laurentiuskapel waar elk jaar Tsjechisch-Poolse kerkdiensten worden gehouden. Je vindt er tevens een restaurant en postkantoor.

#2 Grootste nationaal park: Boheemse Woud (Šumava, 685,2 vierkante kilometer)

Vanwege de ligging in het centrum van Europa en de dichte bossen wordt het Nationaal Park Boheemse Woud samen met het Beierse Woud het ‘Groene hart van Europa’ genoemd. Het landschap doet hier op sommige plaatsen haast mystiek aan. Je vindt er oude gletsjermeren, mysterieuze veenmoerassen, moerasbossen en velden waar de rivier Moldau doorheen stroomt.

Tsjechië het grootste nationale park

Het Boheemse Woud is een paradijs voor mensen die op zoek zijn naar ongerepte natuur en in alle rust willen genieten van de kleurrijke flora en fauna. Tot de meest bezochte plaatsen van het Boheemse Woud behoort het Schwarzenbergkanaal, dat vroeger diende voor het transporteren van hout en het stroomgebied van de Moldau en de Donau met elkaar verbond.

Ook de glinsterende gletsjermeren Černé jezero en Čertovo jezero, die te bereiken zijn via zorgvuldig gemarkeerde wandelroutes, en het Boubín-oerwoud zullen je weten te bekoren.

#3 Diepste kloof: de kloof van Hranice (519,5 meter)

Volgens de laatste meting is de kloof in de karst van Hranice de diepste kloof ter wereld! In dit karstgebied in de buurt van Olomouc zijn in totaal 31 grotten geregistreerd. Het overstroomde deel van de kloof van Hranice is 450 meter diep, wat vergelijkbaar is met de hoogte van het Empire State Building in New York.

Tsjechië diepste kloof

Tel daar de diepte van het droge gedeelte bij op en je komt op een respectabele 519,5 meter. Volgens geologen is het einde echter nog lang niet in zicht. Sommigen schatten de diepte van het ondergrondse meer op maar liefst 1000 meter!

Als je enthousiast bent over dit karstgebied kun je de rode wandelroute volgen die je brengt bij een uitkijkpunt. Een ander karstgebied met prachtige druipsteendecoraties is de Moravische Karst.

#4 Grootste zandstenen canyon van Europa: de Elbe canyon

De rivier de Elbe stroomt op het laagstgelegen punt van Tsjechië door het sprookjesachtige landschap van de zandsteenrotsen tussen Děčín en Hřensko. De grootste zandstenen canyon van Europa is te bewonderen vanaf de gemarkeerde wandelroutes, vanuit de trein, vanaf een boot of op de fiets tijdens een rit over de Elberoute.

Tsjechië grootste canyon

Deze kloof maakt deel uit van Nationaal Park Boheems Zwitserland, dat met recht de wieg van het Europees wandeltoerisme wordt genoemd. Het gebied heeft zijn naam te danken aan een groep Zwitserse kunstenaars die er uitstapjes maakte vanuit het nabijgelegen Dresden. Het landschap deed hen aan hun vaderland denken.

#5 Langste rivier: de Moldau (433 kilometer)

De Moldau ontspringt in het Boheemse Woud, stroomt door het stuwmeer Lipno en het historische Český Krumlov en mondt, versterkt door vele zijrivieren, voorbij Praag bij het charmante stadje Mělník uit in de Elbe. De rivier is het mekka van het Tsjechische watertoerisme en is voorbij het Lipnomeer het hele jaar door bevaarbaar.

Tsjechië langste rivier

Vooral de Čertovy proudy (Duivelsstromen), die tot de moeilijkste bevaarbare riviersecties van het land behoren, zijn beroemd. Verder is de stroom van de langste rivier van Tsjechië echter rustig en is de rivier geliefd bij families voor een kanotocht.

Langs de Moldau ontdek je talloze historische pareltjes. Zo zijn bijvoorbeeld de kastelen Hluboká en Orlík of de majestueuze burcht Zvíkov beslist een bezoek waard.

#6 Het grootste stuwmeer: Lipno (48,7 vierkante kilometer)

Het Lipnomeer is ruim 40 kilometer lang en op het breedste punt bedraagt de afstand tussen beide oevers 10 kilometer. Dit meer wordt door de Tsjechen wel de ‘Zuid-Boheemse zee’ of de ‘Tsjechische Côte d’Azur’ genoemd. Het Lipnomeer en omgeving behoren tot de meest geliefde plaatsen in Tsjechië voor de zomervakantie.

Tsjechië grootste meer

#7 Grootste vismeer ter wereld: Rožmberk (489 hectare)

Rožmberk is niet alleen het grootste vismeer van Tsjechië, maar ook van de hele wereld. De dam van het meer is bijna 2½ kilometer lang. Het vismeer werd aangelegd in de 16e eeuw, zonder mechanisatie maar met de hulp van 800 arbeiders. De aanleg nam zes jaar in beslag.

Het meer is het symbool van de Tsjechische traditie van vismeren en karpervangst en is te vinden in het lieflijke landschap van de regio Třeboňsko in de populaire toeristische bestemming Zuid-Bohemen.

#8 Warmste minerale bron: Vřídlo in Karlovy Vary (73,4 °C)

Het hart van de kuurstad Karlovy Vary wordt gevormd door de bron Vřídlo. Met een temperatuur van 73,4 °C is het de warmste bron van Tsjechië, die tot wel 12 meter hoog de lucht in spuit. De bron kan ook van onderaf worden verkend, want er loopt een bezichtigingsroute onder Vřídlo door de technische ruimtes van de oorspronkelijke colonnade uit de 19e eeuw.

Tsjechië warmste bron

Hier zijn de sinterafzettingen op de muren van de gangen, de overblijfselen van oude distributieleidingen en het unieke proces van de vorming van de stenen rozen uit Karlovy Vary te zien.

#9 Grootste zandstenen rotspoort van Europa: Pravčická brána

De rotspoort Pravčická brána, een rotsformatie met een overspanning van bijna 27 meter en een gewelfhoogte van 16 meter, is het symbool van Nationaal Park Boheems Zwitserland. Het is een van de mooiste natuurverschijnselen van Tsjechië en in 2007 werd de poort zelfs genomineerd om te worden toegevoegd aan de zeven moderne wereldwonderen.

Tsjechië grootste zandstenen poort

Hoe is de Pravčická brána ontstaan? Vele miljoenen jaren geleden strekte zich hier een zee uit. Toen deze langzaamaan verdween, verscheen de rots aan de oppervlakte en werd het werk voltooid door winderosie. De monumentale zandstenen boog is de toegangspoort van Nationaal Park Boheems Zwitserland.

#10 Bekendste vindplaats van edelstenen: Kozákov

Het noorden van Tsjechië is een waar ‘schatzoekersparadijs’. In het Boheems Paradijs zijn legendarische vondsten van zeldzame olivijnen en andere halfedelstenen gevonden. De beste plek om de unieke Tsjechische granaten te vinden, is bij de heuvel Kozákov in de buurt van Turnov, de hoofdstad van de Tsjechische sieradenmakers.

Bekijk hier de beste aanbieders van een vakantie in Tsjechië:
► Het grootste aanbod vakantiehuizen vind je bij Booking.com, Belvilla en Interhome
► Zoek een voordelige vakantie in Tsjechië bij dé specialist: Tsjecho Reizen
Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!