Voor de Hagia Sophia moet je nu entree betalen: liefst € 25

Hagia Sophia entree betalenAmsterdam, 28 januari 2024 – Een van de mooiste en populairste bezienswaardigheden van Istanbul kun je niet langer gratis bewonderen. Sinds januari 2024 moet je entree betalen voor een bezoek aan de Hagia Sophia, dé topattractie in de Turkse metropool. De entreeprijs is niet gering: liefst € 25 kost een kaartje voor toeristen.

Met de entreeprijs voor buitenlanders is er meer geld voor bescherming en behoud van het 1500 jaar oude architectonische meesterwerk, dat is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Hierdoor kunnen de enorme bezoekersaantallen meer onder controle worden gehouden. Maar de maatregel is óók bedoeld om toeristen en gelovigen uit elkaar te houden, aldus het stadsbestuur van Istanbul in een verklaring. Jaarlijks brengen 3½ miljoen mensen een bezoek aan de Hagia Sophia.

Sinds 2020 is de Hagia Sophia echter ook weer een moskee, waar inwoners uit Istanbul dagelijks langskomen om te bidden. Lokale moslims hoeven uiteraard geen entree te betalen voor een bezoek aan het gebedshuis.

Aparte ingang voor toeristen

Toeristen kunnen de Hagia Sophia bereiken via een aparte ingang, met detectiepoortjes en beveiligingscamera’s. Ze worden geleid naar een galerij waar ze zicht hebben op de marmeren tegels en kleurrijke mozaïeken, ,,zonder de gebedsomgeving te verstoren”. Ook krijgen bezoekers een headset met informatie in 23 talen over het bouwwerk. Zo is het stiller, in plaats van pratende gidsen die het bidden van de gelovigen hinderen.

Hagia Sophia entree

Je kunt een kaartje kopen bij de kassa’s buiten, maar je kunt ook online een tour boeken door de Hagia Sophia. Dan krijg je wel een professionele gids mee en je krijgt voorrangstoegang (fast track), zodat je de wachtrij kunt skippen. Bovendien kost deze tour € 23,73. Iets goedkoper dus dan de entree die je bij de kassa moet betalen.

Wil je dit historische bouwwerk met korting bezoeken?
Boek hier een voorrangsticket met gids voor de Hagia Sophia

Kerk, museum en moskee

De Hagia Sophia werd als ooit orthodox-christelijke kerk gebouwd tussen 532 en 537. Het was de belangrijkste kerk van Constantinopel, de hoofdstad van het Byzantijnse rijk (dat nu Istanbul is). In 1453 werd de Hagia Sophia een moskee toen Constantinopel veroverd werd door de Ottomanen. Van 1935 tot 2020 was het vervolgens een museum.

Hagia Sophia entree Istanbul

Daarna besloot de regering van Turkije er weer een moskee van te maken, tot frustratie van Unesco. Niettemin bleef de Hagia Sophia een van de trekpleisters van Istanbul, met de adembenemende koepels die in de lucht lijken te hangen. Ook het prachtige spel binnen met ruimte, licht en kleur is adembenemend.

Foto's © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!