Hagia Sophia (Aya Sofia), Istanbul, Turkije

De beste bezienswaardigheden in Istanbul

De Hagia Sophia (ook wel Aya Sofia genoemd) is een van de meest iconische gebouwen van Istanbul en al sinds jaar en dag een van de populairste bezienswaardigheden van de stad. Het bouwkundige wonder uit de zesde eeuw was meer dan 1000 jaar het grootste gebouw ter wereld. De Hagia Sophia is als orthodox-christelijke kerk gebouwd tussen 532 en 537, al stond er in 360 al een houten basiliek op dezelfde plek. De Byzantijnse keizer Justinianus de Grote wilde een kathedraal bouwen die in grootte, pracht en praal alle andere kerken in de wereld zou overtreffen. De Hagia Sophia moest symbool staan voor de kracht en macht van het Byzantijnse Rijk.

Voor de bouw werden kosten noch moeite gespaard. Meer dan 10.000 mannen werkten eraan, waardoor het toenmalige Constantinopel in relatief korte tijd over een immense kathedraal beschikte. Voor de stenen werden talloze Griekse en Romeinse plaatsen geplunderd. Zo zijn acht donkergroene pilaren afkomstig van de Tempel van Artemis in Efeze, een van de zeven antieke wereldwonderen. Nadat Constantinopel op 29 mei 1453 onder de voet werd gelopen door de soldaten van het Ottomaanse Rijk, veranderde de kerk in een moskee. Het gebedshuis heette voortaan Aya Sofia. Vijf eeuwen lang hebben miljoenen moslims de moskee betreden om op de vloer te knielen en te bidden.

Mustafa Kemal Atatürk, de seculiere stichter van het moderne Turkije, besloot de Hagia Sophia in 1935 om te dopen tot een museum. Van de buitenkant lijkt de Hagia Sophia overweldigend groot, maar binnen zie je de architectonische pareltjes pas goed. De toppen van de hoge stenen zuilen worden gesierd door enorme islamitische gravures, je ziet marmeren tegels en kleurrijke mozaïeken en door de 40 ramen valt een grote hoeveelheid natuurlijk licht naar binnen. De grootste blikvanger is de enorme 55 meter hoge koepel, die gewichtloos boven de vloer lijkt te zweven.

Je kunt de Hagia Sophia elke dag bezoeken, met uitzondering van maandag. In de zomer is het museum langer geopend. Om wachtrijen te voorkomen, kun je online al kaarten bestellen. Je vindt de Hagia Sophia in Sultanahmet, de oude wijk van Istanbul. Adres: Sultan Ahmet Mahallesi, Ayasofya Meydanı, 34122 Fatih/İstanbul, Turkije. Website: muze.gen.tr/muze-detay/ayasofya

Voor het laatst bijgewerkt op 25 februari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Hagia Sophia (Aya Sofia) in Istanbul, Turkije, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Pixabay; Flickr.com/Jorge Láscar.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam