De Mesopotamia Express is een nieuwe bijzondere treinreis in Turkije

Mesopotamia Express in TurkijeAmsterdam, 21 april 2024 – Turkije ontdekken met de trein wordt steeds leuker, zeker met de lancering van de Mesopotamia Express dit voorjaar. Op 19 april 2024 begon de eerste rit van deze bijzondere treinreis door de binnenlanden van Turkije, vanaf de hoofdstad Ankara naar de stad Diyarbakır in het oosten van het land.

Onderweg stopt de trein in Kayseri, Malatya en Elazığ waar je kunt uitstappen en een paar uur de tijd hebt om nabijgelegen historische bezienswaardigheden te verkennen. Zo kun je vanuit Kayseri een uitstapje maken naar Cappadocië, een bijzonder landschap van turfsteenkegels en grotten dat op de Unesco-lijst staat.

Landschap Mesopotamia Express Turkije

Sowieso kom je langs de mooiste landschappen van Turkije, met steppes, woestijnlandschappen, slapende vulkanen en met sneeuw bedekte bergen. Je passeert de 3917 meter hoge Erciyes vulkaan en het glinsterende Hazar-meer nabij Elazığ. Vanuit Malatya kun je de heuvel Arslantepe bezoeken, met de 5000 jaar oude ruïnes van paleizen, tempels, muurschilderingen en standbeelden.

Trein met negen slaaprijtuigen

Met de Mesopotamia Express wil de Turkse overheid het toerisme stimuleren van de Anatolische regio’s in het oosten van Turkije, waar veel natuurschoon en culturele schatten te vinden zijn. De trein zal ongeveer 1500 kilometer afleggen tussen Ankara en Diyarbakır, een reis van zo’n twee dagen waarbij je ook slaapt onderweg.

Volgens Euronews beschikt de Mesopotamia Express over negen slaaprijtuigen en één restauratierijtuig en is er plek voor 180 passagiers. De hutten bieden plaats aan twee personen en de prijzen beginnen bij TL 9000 (€ 257) voor de heenreis en TL 8000 (€ 230) voor de terugreis.

Trein Mesopotamia Express Turkije

Voor de nacht kunnen de stoelen tot bedden worden omgebouwd en de hutten hebben voorzieningen als een koelkast, een wastafeltje en een kledingkast. Je kunt trouwens ook een reguliere trein nemen van Ankara naar Diyarbakır, die er 23 uur over doet en met € 10 tot € 15 veel goedkoper is. Deze trein is veel minder luxe en heeft geen toeristische tussenstops, maar je kunt zelf natuurlijk de treinreis in stukjes opknippen en in plaatsen als Kayseri en Malatya overnachten.

Het is nog niet duidelijk hoe je tickets kunt kopen voor de Mesopotamia Express, die geëxploiteerd wordt door de Turkse nationale spoorwegmaatschappij TCDD. Voor gewone treintickets kun je terecht op de website van TCDD: www.tcddtasimacilik.gov.tr

Foto's © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!