Bizarre tradities met oud en nieuw in de wereld

Oud en nieuw bizarre traditiesAmsterdam, 28 december 2023 – Oliebollen, champagne en vuurwerk zijn echte Nederlandse tradities tijdens oud en nieuw. Maar met welke tradities luiden mensen in andere landen het nieuwe jaar in? Preply, een platform voor online taallessen, zocht het uit.

Wat blijkt? Er zitten wat bijzondere en vreemde gewoontes tussen. Neem bijvoorbeeld ons buurland Duitsland, waar Bleigießen de traditie is. Heet lood wordt in een pot water gegoten, waardoor vormen ontstaan. Hieruit kun je dan de toekomst ontcijferen. Zou jij willen weten wat er voor je in het nieuwe jaar in het verschiet ligt? Lees verder voor de meest bizarre tradities met oud en nieuw in de wereld!

Schubben in portemonnee

In Finland smelten ze tin op oudejaarsavond en gieten dit in koud water. De vorm die het tin aanneemt, voorspelt hoe je jaar zal zijn. Als het tin barst, zeggen ze dat jouw nieuwe jaar er niet zo rooskleurig uit komt te zien.

Oud en nieuw traditie Finland

In Polen eten ze met oud en nieuw karper en bewaren ze zelfs de schubben in hun portemonnee. Een beetje gek? In Polen geloven ze dat dit geluk brengt voor hun geldzaken.

Scherven en mannen in berenpakken

In Denemarken wordt oud en nieuw op een bijzondere manier gevierd. Het is een traditie om bekers en borden kapot te gooien tegen het huis van vrienden of buren als teken van vriendschap. Hoe meer scherven er liggen, hoe meer geluk het de ontvanger zou moeten brengen.

Ook in Roemenië hebben ze een bijzondere traditie op nieuwjaarsdag. Hier wordt een optocht gehouden met… beren. Dit zijn overigens geen echte beren, maar de bevolking gaat gekleed in berenpakken. Zo zouden de boze geesten verjaagd worden.

Nieuw ondergoed

Dé perfecte plek om het het nieuwe jaar te beginnen is op Copacabana Beach in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Beeld je in: miljoenen mensen, witte kleding, en een knallend feest met muziek en vuurwerk. En wist je dat ze in Brazilië geloven dat witte kleding geluk brengt? Onder die witte outfits dragen ze zelfs nieuw ondergoed met een keuze naar kleur: groen staat voor gezondheid, geel voor rijkdom, of rood voor passie.

Oud en nieuw traditie Ecuador

In Ecuador gooien ze het over een hele andere boeg. Daar steken ze het oude jaar letterlijk in de fik! Grote poppen worden verbrand om van de negatieve energie af te komen. Mannen verkleden zich zelfs als zwarte vrouwen en gaan huilend de straten op als onderdeel van dit unieke ritueel.

Meubels uit het raam

In een woonwijk in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg is het op nieuwjaarsdag traditie om oude meubels uit het raam te gooien, als symbool voor een nieuw begin. Dit gebeurde zelfs vanaf de 12e verdieping van flatgebouwen. De politie heeft de laatste jaren ingegrepen vanwege toenemende verwondingen, waardoor deze traditie plaatsmaakt voor grote rommelmarkten op straat, waar mensen veilig hun huisraad kunnen verkopen.

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!