Koningaap - Marokko

Bezienswaardigheden in Casablanca, Marokko

Hassan II-moskee

Moskee Hassan-II in CasablancaAan de kust van Casablanca, net buiten het noordelijke puntje van de media, staat de Hassan II-moskee. De vrij nieuwe en moderne moskee, geopend in 1993, domineert de skyline van de stad en is een van de meest markante gebouwen van Marokko. Lees hier meer over de Hassan II-moskee

Medina

Medina, CasablancaDe medina is het oudste deel van Casablanca, een wijk die al bestond voordat de koloniale Fransen hun intrede deden in Marokko. Twee poorten van de originele oude stadsmuur staan nog overeind. Ook vind je er een fort uit de achttiende eeuw en de tombe van Sidi Allal el-Kairouani, die in 1350 de eerste beschermheilige werd van Casablanca. Lees hier meer over de Medina

Place Mohamed V

In het hart van de stad vind je Place Mohamed V, het belangrijkste plein van Casablanca. Het is de thuisbasis van belangrijke officiële gebouwen, waaronder het hoofdpostkantoor, het paleis van justitie, het hoofdbureau van politie, het consulaat van Frankrijk en de belangrijkste bank van Marokko (Bank al-Maghrib). Het plein heeft een fontein in het midden, netjes onderhouden tuinen en grasperkjes en een indrukwekkende klokkentoren om ondanks de drukte bij de tijd te blijven.

Place Mohamed V in Casablanca

Het plein is in 1920 aangelegd in opdracht van Hubert Lyautey, de eerste Franse resident-generaal van Marokko, omdat hij een modernisering van Casablanca voor ogen had. Het plein heette toen potsierlijk Place de la France. Na de Tweede Wereldoorlog ging het plein nog even als Place des Nations Allies door het leven, voordat de plek werd vernoemd naar de eerste Marokkaanse koning na de onafhankelijkheid van Frankrijk.

Kathedraal van Casablanca

De Kathedraal van Casablanca (Cathédrale Sacré-Coeur) is een van de fraaiste bouwwerken die de Fransen hebben achtergelaten. De witte sierlijke kerk werd gebouwd in 1930 in een bijzondere mix van Europese art deco en traditionele Marokkaanse architectuur. Zo zie je aan de voorkant twee 33 meter hoge torens die lijken op minaretten. De kleine raampjes bovenin zou je ook zomaar in een moskee kunnen zien.

Casablanca kathedraal

Na de onafhankelijkheid van Marokko in 1956 heeft de kathedraal haar religieuze functie verloren. Een tijdlang werd het gebruikt voor een school en cultureel centrum, nu vinden er tentoonstellingen en evenementen plaats. Als er niets op de agenda staat, kun je aankloppen om het lege torenhoge interieur te bewonderen. Adres: Angle rue d’Alger et boulevard Rachdi, quartier Gautier, Marokko.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 maart 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Casablanca, Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Leonid Andronov/Shutterstock.com; J.K2507/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam