Koningaap - Marokko

Leerlooierij van Chouara, Fez, Marokko

De beste bezienswaardigheden in Fez

De leerlooierij van Chouara is niet te missen tijdens je vakantie in Fez. Op deze plek in het hart van de medina wordt al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze leer geproduceerd, waarmee dit de oudste leerlooierij is ter wereld. De werkwijze is sinds de 11e eeuw nauwelijks veranderd, waarbij alles nog met handen en voeten gebeurt.

Het proces begint met de ruwe dierlijke huiden die in witte kalkstenen vaten gedrenkt worden in een mengsel van duivenpoep, urine van koeien en ezels, ongebluste kalk, zout en water. Dit maakt de huid zachter en weekt de haren los. Na een paar dagen in dit mengsel worden de huiden aan de balkons opgehangen om te drogen. Daarna begint het verven in een van de aardewerken vaten waarbij gebruikt wordt gemaakt van natuurlijke stoffen als indigo, henna, saffraan, papavers en granaatappels. Het gaat om huiden van kalveren, schapen, geiten, kamelen dromedarissen en paarden, die vervolgens worden bewerkt tot handtassen, jassen, riemen en portefeuilles.

Je kunt de leerlooierij van Chouara bezoeken tijdens een rondleiding, maar bedenk wel dat de geur behoorlijk intens kan worden voor je maag (en dan te bedenken dat hier mensen hun hele leven werken…). Draag een sjaal om je neus te bedekken of wrijf wat muntblaadjes eronder de geur je teveel wordt (die worden ook uitgedeeld bij het begin van de tour).

De leerlooierij wordt omringd door winkels waar het leer wordt verkocht. Vanaf de daken heb je een panoramisch uitzicht over het gebied en het is ook de beste plek om foto’s te maken, al moet je daarvoor misschien wel met een lederen portemonnee naar huis. De leerlooierij van Chouara bevindt zich tussen de oude gebouwen en kronkelige steegjes van de medina van Fez. Er zijn overigens ook nog andere kleinere leerlooierijen in de oude binnenstad, maar dit is de oudste en de bekendste. Website: www.chouaratannery.com

Voor het laatst bijgewerkt op 7 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van de leerlooierij van Chouara in Fez, Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam