Koningaap - Marokko

Bezienswaardigheden in Marrakech, Marokko

Djemaa el Fna

Er is in Marrakech geen levendiger plek denkbaar dan Djemaa el Fna, het bruisende plein in het oude centrum van de stad. Zodra de avond valt, vult het plein zich met muzikanten, straatverkopers, acrobaten, drummers, waarzeggers, verhalenvertellers, buikdanseressen en henna tatoeëerders om de toestromende locals en toeristen te vermaken. Lees hier meer over het Djemaa el Fna plein

Souks van Marrakech

Het bezoeken van de souks is voor veel reizigers een hoogtepunt tijdens hun verblijf in Marrakech. De souks zijn een doolhof van smalle straatjes en nauwe steegjes waar je bij honderden winkeltjes alles kunt kopen, van kruiden en olijven tot keramiek en tapijten. Lees hier meer over de souks van Marrakech

Koutoubia Moskee

De eerste aanblik in het oude centrum van Marrakech is de elegante minaret van de Koutoubia Moskee, het hoogste gebouw van de stad die de skyline domineert en een handig herkenningspunt is voor verdwaalde reizigers. De in traditionele Almohadenstijl gebouwde moskee is voor de inwoners hét symbool van de stad en is van heinde en verre zichtbaar. Dit is grootste moskee van Marrakech die al in de 12e eeuw werd gebouwd in zalmroze zandsteen, net als veel oude huizen en paleizen uit die tijd.

Koutoubia moskee in Marrakech

De minaret is met zijn 69 meter niet echt hoog, maar torent majestueus boven de medina uit door een lokale wet dat gebouwen niet hoger mogen zijn dan een palmboom. De naam is afgeleid van al-Koutoubiyyin, het Arabische woord voor bibliothecaris. Vroeger bivakkeerden rond de moskee veel verkopers die hun verhalen, manuscripten en boeken probeerden te verkopen. De Koutoubia Moskee is alleen te bezoeken door moslims, maar de omringende tuinen zijn een populaire plek van ontspanning voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Het is een oase van rust naast het chaotische Djemaa el Fna-plein even verderop.

Majorelletuin

De subtropische Majorelletuin (Jardin Majorelle) is de bekendste botanische tuin in Noord-Afrika. De tuin is ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle, die van 1922 tot en met 1962 in Marrakech woonde. Marokko was die jaren een protectoraat van Frankrijk. Het handelsmerk van de oprichter was een opvallende kobaltblauwe kleur, die hij intensief gebruikte voor de gebouwen en decoratieve elementen in de tuin. Vanaf 1980 ontfermden de beroemde Franse mode-ontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner zich over de Majorelletuin, waarmee hij de groene oase redde van de bulldozers van een projectontwikkelaar die er een hotel wilde neerzetten.

Marrakech Majorelletuin

De botanische tuin is de thuisbasis van honderden exotische planten, waaronder reusachtige cactussen, bamboe, bananenbomen en palmen uit de hele wereld. Het oude atelier van Majorelle is een museum voor islamitische kunst. De Majorelletuin is prachtige plek om even te ontsnappen aan de drukke straten en souks van Marrakech. Probeer de tuin in de ochtend te bezoeken, voordat de bussen met grote groepen toeristen arriveren. De Majorelletuin is een van de populairste bezienswaardigheden in Marrakech en het hele jaar door te bezoeken. Adres: Rue Yves Saint Laurent، Marrakesh 40090, Marokko. Website: www.jardinmajorelle.com

Ontdek deze oase van kunst en landschapsarchitectuur
Boek hier een tour of rondleiding in de Majorelletuin

Bahiapaleis

Het wow-effect komt al snel om de hoek kijken bij het zien van het Bahiapaleis (Palais de la Bahia), het grootste en mooiste paleis van Marrakech. Bahia is het Arabische woord voor ‘glittering’ en daarvan is niets teveel gezegd. Het paleis werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd voor grootvizier Si Moussa, een voormalige zwarte slaaf die opklom tot een van de belangrijkste assistenten van de sultan van Marokko. De latere grootvizier Abu Ahmed liet het paleis flink vergroten en verfraaien.

Marrakech Bahiapaleis

Het paleis heeft 150 kamers die uitkomen op verschillende patio’s en tuinen. Voor de inrichting zijn kosten noch moeite gespaard, met prachtig gedecoreerde cederhouten plafonds, gebeeldhouwd stucwerk en glas-in-loodramen. Een van de hoogtepunten is de grote binnenplaats met de massieve marmeren vloer. Rondom de binnenplaats is de harem met vier kamers voor de vier vrouwen van de grootvizier, plus een ruimte voor zijn 24 maîtresses. Er is weinig informatie in het Engels, met een rondleiding haal je het meest uit je bezoek. Adres: Rue Riad Zitoun el Jdid, Marrakesh 40000, Marokko.

Wil je het meest extravagante paleis van Marrakach bezoeken?
Skip the line en boek hier een rondleiding in het Bahiapaleis

Saaditombes

Eeuwenlang waren deze graven ommuurd, overwoekerd en vergeten, maar sinds de herontdekking in 1917 behoren de Saaditombes (Les Tombeaux Saadie) tot de populairste bezienswaardigheden van Marrakech. Dit is het mausoleum van de Saadi-dynastie, die in Marokko regeerde van 1549 tot 1659. Onder hun bewind groeide Marrakech uit tot regeringszetel. Het initiatief tot de koninklijke necropolis werd genomen door Ahmed el-Mansour, die in 1578 aan de macht kwam en de beroemdste sultan was van de dynastie.

Marrakech Saaditombes

Hij liet een mausoleum bouwen voor hemzelf, zijn vader en moeder, en zijn nakomelingen. In totaal liggen hier 66 leden van de Saadi-dynastie begraven. Ook tientallen leden van de hofhouding vonden hier hun laatste rustplaats. De mooiste ruimte is de Hal van de Twaalf Zuilen voor el-Mansour en zijn familie. De twaalf witte zuilen zijn gemaakt van marmer uit Italië en de muren, het cederhoutenplafond en gewelven zijn rijk versierd. Latere heersers wilden bewijzen van de machtige Saadi-dynastie uitwissen, waardoor het mausoleum honderden jaren verborgen lag. Adres: Rue de La Kasbah, Marrakesh 40000, Marokko.

Ben Youssef Merdesa

Verscholen aan de noordkant van de medina ligt de Ben Youssef Merdesa, een rijk versierde Koranschool (madrassa) uit de 14e eeuw. Dit was ooit de grootste en belangrijkste islamitische school in Marrakech en heel Marokko. Tijdens de hoogtijdagen kregen hier meer dan 900 studenten les in de beginselen van de islam en de Koran. Zij sliepen in een wirwar van 130 krappe slaapcellen rond kleine binnenplaatsen.

Ben Youssef Merdesa in Marrakech

Tegenwoordig staat de Ben Youssef Merdesa bekend als een van de mooiste voorbeelden van islamitische architectuur in Marrakech. De Koranschool is versierd met cederhout stucwerk, veelkleurige tegels en marmeren vloeren en zuilen. Alleen al de bronzen poort bij de ingang, versierd met fijn cederhoutsnijwerk en mozaïeken, is een indrukwekkend meesterwerk van zijn tijd.

Het hoogtepunt is de grote binnenplaats met een waterbassin in het midden waar de studenten zich vroeger wasten. De Koranschool is sinds 1960 een museum en dagelijks te bezoeken tussen 09.00 en 18.00 uur. Adres: Rue Assouel, Marrakech 40000, Marokko.

Ontdek meer over de bezienswaardigheden in Marrakech
Boek hier een privétour met een gids door Marrakech

Yves Saint Laurent Museum

Een van de nieuwste bezienswaardigheden in Marrakech in het Yves Saint Laurent Museum, dat de deuren opende in oktober 2017. Het is gewijd aan het werk van de beroemde Franse mode-ontwerper Yves Saint Laurent. Hij voelde zich het grootste deel van zijn leven verbonden met Marrakech en kocht er zelfs een huis. Het Yves Saint Laurent Museum toont de invloed van de Fransman op de mode met duizenden haute couture kledingstukken en accessoires. Zo zie je er zijn befaamde Mondriaan-jurk en de vrouwensmoking die hij in de jaren zestig bedacht. ► Lees hier meer over het Yves Saint Laurent Museum

Voor het laatst bijgewerkt op 18 november 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Marrakech, Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam