Koningaap - Marokko

Yves Saint Laurent Museum, Marrakech, Marokko

Een van de nieuwste bezienswaardigheden in Marrakech in het Yves Saint Laurent Museum, dat de deuren opende in oktober 2017. Het is gewijd aan het werk van de beroemde Franse mode-ontwerper Yves Saint Laurent (1936-2008), die zich het grootste deel van zijn leven verbonden voelde met Marrakech. De modetycoon bezocht de Red City voor het eerst in 1966 en werd meteen verliefd op de Marokkaanse stad. Hij kocht er een huis met zijn partner Pierre Bergé en liet zich inspireren door het leven in Marrakech. Dat zie je ook terug in de kleuren en stijlen van de kleding die hij daarna ontwierp.

Met het stijgen van de roem kocht het paar in 1980 Villa House, een grote villa bij de subtropische Majorelletuin (die je ook kunt bezoeken). Yves Saint Laurent en zijn partner wisten de botanische tuin van de bulldozers te redden door zich er actief over te ontfermen. Na de dood van de mode-ontwerper zette Pierre Bergé zich in voor een blijvend eerbetoon aan zijn geliefde. Hij overzag de bouw van het museum, maar overleed een maand voor de officiële opening.

Het Yves Saint Laurent Museum toont de invloed van de Fransman op de mode met duizenden haute couture kledingstukken en accessoires. Zo zie je er zijn befaamde Mondriaan-jurk en de vrouwensmoking die hij in de jaren zestig bedacht. Ook zie je er tienduizenden tekeningen, schetsen en foto’s die de geschiedenis van het modehuis in kaart brengen. De totale oppervlakte van het museum beslaat zo’n 4000 vierkante meter, waarop 4000 objecten te zien zijn. Naast de expositieruimte is er een boekenwinkel, een auditorium, een café en een bibliotheek met 6000 boeken.

Ook het ontwerp van het museum is ‘modieus’ te noemen, waarbij de buitenkant de beweging van stof moet voorstellen en het interieur doet denken aan de voering van een couturejas, ‘fluweelzacht, glad en stralend’. Tegelijk met de opening van Yves Saint Laurent Museum in Marrakech werd een museum geopend in Parijs, dat ook mode van de ontwerper tentoonstelt. Het museum in Marrakech is op woensdag gesloten. Adres: Rue Yves St Laurent, Marrakech 40000, Marokko. Website: www.museeyslmarrakech.com

Voor het laatst bijgewerkt op 6 april 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van het Yves Saint Laurent Museum in Marrakech, Marokko, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam