Tips voor een vakantie in Meknes, Marokko

Door Debbie Hameleers

Een trip langs de koningssteden van Marokko is een veel gemaakte rondreis door zowel individuele reizigers als groepsreizigers. Er zijn vier koningssteden in Marokko, namelijk Rabat, Fez, Meknes en Marrakech. Deze steden worden ‘koningssteden’ genoemd omdat ze allemaal ooit dienst deden als hoofdstad van Marokko.

Alle koningssteden hebben een eigen karakter. Meknes is de minst bezochte, en dat maakt het een bijzondere stad. Meknes heeft een authentieke medina en bijzondere bezienswaardigheden zonder hordes toeristen.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Meknes

Medina van Meknes

De medina, ofwel de oude stad, is een goede manier om een kijkje te nemen in het echte Marokkaanse dagelijks leven. Kooplieden bieden hun waar aan in de talloze kraampjes in de smalle straatjes. Er is een grote keuze aan kruiden en specerijen. De medina van Meknes is relatief klein. Er zijn verschillende toegangswegen tot de medina die allemaal via eeuwenoude stadspoorten leiden, zoals de Bab el-Berdaïn en de Bab Mansour. Deze schitterende stadspoorten zijn al een bezienswaardigheid op zich.

Tip: In de medina moet je moet zeker afdingen, want dit wordt zelfs verwacht! Bezoek ook zeker de Medersa Bou Inania. Dit is een koranschool uit de 14e eeuw die midden in de medina ligt. Je betaalt een kleine entreeprijs, maar dan mag je niet alleen de binnenplaats bezoeken, maar ook de kleine studeerkamertjes en het dakterras met uitzicht over de oude stad.

Toegangspoorten van Meknes

Meknes heeft ongeveer 40 kilometer aan stadswallen met 4 toegangspoorten. De magnifieke Bab Mansour is de grootste en mooiste stadspoort van Meknes. Vanaf het centrale plein is deze poort bijna niet te missen. Bepaalde delen van het marmer werden van de vroegere Romeinse stad Volubilis gehaald, niet ver van Meknes af.

Heri es-Souani

Heri es-Souani is een graanopslag uit de 17e eeuw met meerdere opslagplaatsen. De stad voelde zich bedreigd en sultan Moulay Ismail nam maatregelen om de stad jarenlang te laten overleven, mocht het nodig zijn. Zo werden er naast deze graanopslagplaatsen ook waterbassins gebouwd. Aangrenzend kun je ook dit waterhuis en de restanten van de koninklijke paardenstallen bezoeken. Voor deze bouwwerken werden stenen gebruikt uit de vroegere Romeinse stad Volubilis. Het Mausoleum van Moulay Ismail is ook in de stad te vinden.

De Al Adam moskee

Dit is de oudste moskee van Meknes. Hij heeft maar liefst 143 bogen en 11 toegangspoorten! Hierdoor is deze moskee niet alleen de oudste, maar ook de grootste van Meknes.

Place el-Hedim

Het hart van de stad bevind zich op het centrale plein: het Place el-Hedim. Vanaf dit plein heb je een schitterend uitzicht op de Bab Mansour. De andere kant van het plein geeft toegang tot de souk, een traditionele plaatselijke markt. Heerlijk om op rond te lopen en te shoppen voor iets leuks. Aan de overkant van het plein is een overdekte markt. Hier kun je prachtige handgemaakte spullen kopen voor veel goedkopere prijzen dan in de andere Marokkaanse steden. Bezoek dit plein vooral ook in de avond. Er komen dan allerlei acrobaten die hun kunsten gaan vertonen.

Volubilis

Op een half uurtje rijden van Meknes ligt de Romeinse nederzetting Volubilis. Het is een van de mooiste overblijfselen uit de Romeinse tijd. Het staat dan ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. Er zijn nog veel ruïnes goed intact en dat maakt Volubilis een interessante historische plek. Het grootste gedeelte van de stad is in 1755 verwoest door een aardbeving. Na deze tijd werd Volubilis door Sultan Ismail vooral gebruikt voor zijn bouwstenen voor nieuwe bouwwerken in Meknes. De ruïnes liggen op 27 kilometer en 26 minuten rijden van Meknes.

Praktische informatie over een vakantie in Meknes

Eten en drinken in Meknes

Tajine is een typisch Marokkaans gerecht. Ook in Meknes zijn deze natuurlijk volop verkrijgbaar. Een traditionele tajine is een kegelvormige stoofpot waarbij je kunt kiezen uit kip, lam, rund of vegetarisch, met groente en specerijen. Er zijn veel verschillende gerechten te kiezen. Een tip is om tajine te bestellen in de riad waar je verblijft. Zo krijg je een traditioneel gerecht en maak je contact met locals.

Overnachten in Meknes

Meknes heeft veel authentieke en bijzondere riad’s. Een riad is een traditioneel Marokkaans herenhuis met een binnenplaats. Tegenwoordig zijn veel riad’s gerenoveerd en doen ze dienst als hotel. Zo zijn de kamers comfortabel en worden de binnenplaatsen als lobby gebruikt waar ze vaak thee serveren bij aankomst. Overnachten in een riad tijdens je vakantie is een echte aanrader!

Tip: Riad Yacout aan de 22 Place Lalla Aouda. Deze traditionele riad uit 1830 ligt in het hart van de medina van Meknes, op 2 minuten lopen van het centrale plein. Het biedt ruime kamers, van alle gemakken voorzien, met airconditioning en eigen badkamer. Op het dakterras bevindt zich een klein zwembad. Riad Yacout heeft goede recensies en je boekt in het hoogseizoen al vanaf € 49 per nacht, inclusief ontbijt.

Vervoer naar Meknes

Meknes ligt op minder dan 2 uur rijden van de hoofdstad Rabat en op minder dan 3 uur rijden van Casablanca. Dit maakt Meknes een goed bereikbare stad. Zowel bij een groepsreis als individuele reis kun je deze stad gemakkelijk bezoeken. Een logische vervolging van de reis gaat naar de grote koningsstad Fez, 2 uur rijden van Meknes.

Voor het laatst bijgewerkt op 31 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Meknes, Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Debbie Hameleers; Pixabay; Flickr.com/Jérôme Briot.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam