Rondreizen Zuid-Afrika

Vakantie in Paarl, Western Cape, Zuid-Afrika

Tips voor een vakantie in Paarl

Paarl vakantiePaarl, op 56 kilometer afstand van Kaapstad, werd in de zeventiende eeuw gesticht door de Nederlanders om er boerderijen en wijngaarden te beginnen. De stad heeft haar naam te danken aan de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abraham Gabbema, die met een expeditie in 1657 in de vallei arriveerde. Hij was zo onder de indruk van drie grote granieten rotsblokken die glinsterden in de zon na een fikse regenbui, alsof het parels waren. Hij noemde deze keien Peerlbergh, oftewel ‘parelberg’. Deze massieve monolieten, behorend tot de derde grootste ter wereld, zijn goed te zien vanuit Paarl. De grootste, Paarl Rock, is 728 meter hoog.

Wijnhuis Nederburg in PaarlDe Nederlandse boeren vestigden zich er vanaf 1687 en hebben er prachtige herenhuizen en boerderijen achtergelaten, die je tijdens je vakantie in Paarl nog steeds kunt bewonderen. Deze typische Nederlandse architectuur van De Kaap is voor een groot deel te bewonderen langs de 12 kilometer lange en met eikenbomen omzoomde Main Road, de langste hoofdstraat van Zuid-Afrika. De Nederlandse huizen zijn vermengd met Victoriaanse, Edwardiaanse en art deco gebouwen. Je vindt er ook de Strooidakkerk uit 1805, de oudste Nederlands-gereformeerde kerk die nog steeds in gebruik is in het land.

Paarl heeft enkele van de beste restaurants van Zuid-Afrika en is de grootste stad van de Cape Winelands. Dankzij de vruchtbare grond zitten er veel wijnmakers in de streek en Paarl is ook de thuisbasis van de landelijke vereniging van wijnboeren, de KWV (Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging van Suid-Afrika). Een van de bekendste wijnhuizen is Nederburg. De hoeve uit 1800 heeft een fraai Kaap-Nederlandse gevel en is voorizien van houten luiken, balken en deuren en Bataafse vloertegels. Je kunt een tour maken langs wijnboerderijen – eventueel met de fiets – om verschillende wijnen te proeven. Als je vakantie viert in de omgeving van Kaapstad, kun je gemakkelijk enkele dagen in Paarl doorbrengen.

Wat te doen in Paarl

Bezoek het Afrikaanse Taalmonument

Op een heuveltop even buiten het centrum van Paarl staat het Afrikaanse Taalmonument. Deze sculptuur werd in 1975 onthuld om de honderdste verjaardag te vieren van het Afrikaans als officiële taal van Zuid-Afrika. De architect is Jan van Wijk, die zich liet inspireren door twee Afrikaanse auteurs en de ronde granieten rotsen in Paarl. Het monument bestaat uit drie koepels en drie obeliskvormige pilaren, die elk een cultuur symboliseren die invloed heeft op de Afrikaanse taal.

Paarl Taalmonument

Daartussen staat een 57 meter hoge naald die van kilometers ver is te zien. Niet iedereen is gecharmeerd van deze ‘betonnen penis’, omdat het de gehate apartheid zou uitdragen. Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de landerijen van Stellenbosch en Paarl en de Tafelberg in de verte. Bij het monument is een café en een bezoekerscentrum met tentoonstellingen. Dagelijks geopend van 08.00 tot 17.00 uur. Adres: Gabbema Doordrift St, Paarl, 7646, Zuid-Afrika. Website: www.taalmuseum.co.za

Vakantie in Paarl: praktische tips

Overnachten in Paarl

Veel vakantiegangers maken een dagtrip naar Paarl vanuit Kaapstad, maar je kunt ook prima in de stad zelf overnachten. Paarl heeft een groot aanbod aan accommodaties, van hotels en luxe wijnlandgoederen tot charmante bed & breakfasts en hostels voor backpackers. Veel hotels en bed & breakfasts bevinden zich in de buurt van de 13 kilometer lange Main Road, de belangrijkste straat die dwars door het stadje loopt. Je kunt dan te voet of met de fiets naar restaurants en bekende bezienswaardigheden.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Paarl?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Paarl, tegen de laagste prijzen

Voor de meest exclusieve ervaring boek je overnachting bij een wijndomein. Je combineert het slapen met lekker eten en het proeven van heerlijke wijnen. Bovendien kun je genieten van een prachtig uitzicht over de wijngaarden.

De Leeuwenhof Estate

Een aanrader is De Leeuwenhof Estate, een 4-sterrenhotel aan de oostelijke kant van Paarl. Het hotel bevindt zich in een authentieke Hollandse wijnboerderij die al sinds 1698 bestaat en oogstrelend is gerenoveerd. Op het landgoed is een wijngaard met 3500 fruitbomen die ook al in 1714 is aangelegd. Van maart tot en met september worden de druiven met de hand geplukt.

Leeuwenhof Estate in Paarl

Als gast krijg je een rondleiding over de wijnboerderij en uiteraard kun je de eigen wijnen proeven, met uitzicht op de Paarlberg en het Drakensteingebergte. In het restaurant kun je dineren met een vast 3-gangenmenu en zomers organiseert het hotel een echte Zuid-Afrikaanse braai (barbecue). Er zijn 17 kamers, suites en bungalows en ontspannen kan in twee verwarmde zwembaden. Het centrum van Paarl is 5 minuten rijden. ► Boek een overnachting in De Leeuwenhof Estate vanaf € 102

Reizen naar Paarl

Paarl ligt 56 kilometer rijden van Kaapstad. Met de auto is het ongeveer 40 minuten rijden. Volg de N1 en neem afslag 59. Je kunt ook met de Metrorail van Kaapstad naar Paarl. De reistijd is 1 uur en 20 minuten. Op sommige websites wordt gesteld dat het reizen met de trein gevaarlijk zou zijn, maar wij zijn zonder problemen met de Metrorail van Kaapstad naar Paarl gereisd.

Een andere optie is om in Kaapstad een Greyhound-bus te nemen. Deze rijdt een paar keer per dag, de reistijd is drie kwartier. De bus stopt bij het busstation aan de rand van Paarl, daar moet je nog een taxi nemen verder de stad in. Voor reserveringen en de dienstregeling: www.greyhound.co.za

Bij vertrek vanuit Kaapstad in het donker kun je beter een taxi nemen – de Uber-taxi is het goedkoopst.

Voor meer informatie over een vakantie in Paarl kun je kijken op de website van Western Cape Tourism: www.wesgro.co.za

Voor het laatst bijgewerkt op 20 november 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Paarl, Zuid-Afrika, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam