Rondreizen Zuid-Afrika

Vakantie in Paarl, Western Cape, Zuid-Afrika

Tips voor een vakantie in Paarl

Paarl vakantieEen vakantie in Paarl beleef je in de op twee na oudste stad van Zuid-Afrika, een plek waar koloniale geschiedenis, wijn en gastronomie samenkomen. Paarl is de bakermat van de taal Afrikaans en de ideale uitvalsbasis om wijngaarden en wijnboerderijen te bezoeken. De prachtige omgeving biedt eindeloos veel mogelijkheden voor wandelingen en fietstochten. Recent schreef Paarl geschiedenis door de vrijlating van Nelson Mandela in februari 1990, die de laatste veertien maanden van zijn gevangenschap doorbracht in de plaatselijke Victor Verster Prison.

Paarl, op 56 kilometer afstand van Kaapstad, werd in de zeventiende eeuw gesticht door de Nederlanders om er boerderijen en wijngaarden te beginnen. De stad heeft haar naam te danken aan de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abraham Gabbema, die met een expeditie in 1657 in de vallei arriveerde. Hij was zo onder de indruk van drie grote granieten rotsblokken die glinsterden in de zon na een fikse regenbui, alsof het parels waren. Hij noemde deze keien Peerlbergh, oftewel ‘parelberg’. Deze massieve monolieten, behorend tot de derde grootste ter wereld, zijn goed te zien vanuit Paarl. De grootste, Paarl Rock, is 728 meter hoog.

Wijnhuis Nederburg in PaarlDe Nederlandse boeren vestigden zich er vanaf 1687 en hebben er prachtige herenhuizen en boerderijen achtergelaten, die je tijdens je vakantie in Paarl nog steeds kunt bewonderen. Deze typische Nederlandse architectuur van De Kaap is voor een groot deel te bewonderen langs de 12 kilometer lange en met eikenbomen omzoomde Main Street, de langste hoofdstraat van Zuid-Afrika. De Nederlandse huizen zijn vermengd met Victoriaanse, Edwardiaanse en art deco gebouwen. Je vindt er ook de Strooidakkerk uit 1805, de oudste Nederlands-gereformeerde kerk die nog steeds in gebruik is in het land.

Paarl heeft enkele van de beste restaurants van Zuid-Afrika en is de grootste stad van de Cape Winelands. Dankzij de vruchtbare grond zitten er veel wijnmakers in de streek en Paarl is ook de thuisbasis van de landelijke vereniging van wijnboeren, de KWV (Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging van Suid-Afrika). Een van de bekendste wijnhuizen is Nederburg. De hoeve uit 1800 heeft een fraai Kaap-Nederlandse gevel en is voorizien van houten luiken, balken en deuren en Bataafse vloertegels. Je kunt een tour maken langs wijnboerderijen – eventueel met de fiets – om verschillende wijnen te proeven. Als je vakantie viert in de omgeving van Kaapstad, kun je gemakkelijk enkele dagen in Paarl doorbrengen.

Reizen naar Paarl

Paarl ligt 56 kilometer rijden van Kaapstad. Met de auto is het ongeveer 40 minuten rijden. Volg de N1 en neem afslag 59. Je kunt ook met de Metrorail van Kaapstad naar Paarl. De reistijd is 1 uur en 20 minuten. Op sommige websites wordt gesteld dat het reizen met de trein gevaarlijk zou zijn, maar wij zijn zonder problemen met de Metrorail van Kaapstad naar Paarl gereisd. Voor informatie over de dienstregeling: www.metrorail.co.za

Een andere optie is om in Kaapstad een Greyhound-bus te nemen. Deze rijdt een paar keer per dag, de reistijd is drie kwartier. De bus stopt bij het busstation aan de rand van Paarl, daar moet je nog een taxi nemen verder de stad in. Voor reserveringen en de dienstregeling: www.greyhound.co.za

Bij vertrek vanuit Kaapstad in het donker kun je beter een taxi nemen – de Uber-taxi is het goedkoopst.


Voor meer informatie over een vakantie in Paarl kun je kijken op de website van het Paarl Tourism Center: www.paarlonline.com

Voor het laatst bijgewerkt op 10 oktober 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Paarl, Zuid-Afrika, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam