autohuur Australië

Tips voor het bezoeken van het Great Barrier Reef, Australië

Door Eva de Reus

Zeeschildpadden, rifhaaien, prachtig koraal en duizenden kleurrijke vissen: je vindt het allemaal in het Great Barrier Reef. Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld en is te vinden voor de kust van de Australische staat Queensland. Wie langs de oostkust van Australië reist, mag deze prachtige onderwaterwereld niet aan zich voorbij laten gaan.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond het Great Barrier Reef

Wie het Great Barrier Reef wilt bezoeken, zal natuurlijk kopje onder moeten gaan. Wat dat betreft heb je twee opties: snorkelen of duiken. Grote delen van het rif zijn vrij ondiep en dat maakt het ideaal voor een snorkeltrip. Zodra je het water ingaat, word je omringd door vissen en in het heldere water is het zicht over het algemeen erg goed.

Dat betekent dat je meters vooruit kunt kijken en dat maakt het makkelijker om bijvoorbeeld zeeschildpadden en rifhaaien te spotten. Snorkelen is relatief eenvoudig. Na een simpele instructie kun je direct de zee in. Ideaal dus voor iedereen die geen waterrat is, maar wel graag het Great Barrier Reef van dichtbij wil zien.

Duiken in het Great Barrier Reef

Wil je een stap verder gaan, dan kun je ervoor kiezen om te gaan duiken. Dit kan, eventueel zonder gids, als je in het bezit ben van een duikbrevet. Met duiken heb je de mogelijkheid om dieper onder water te gaan en dus het zeeleven beter en van dichterbij bekijken. Let er natuurlijk wel op dat je geen koraal beschadigt en het onderwaterleven niet verstoort.

Mocht je geen duikbrevet hebben, dan kun je een introductieduik maken of een cursus volgen. Het halen van een duikbrevet duurt een paar dagen en kost een paar honderd Australische dollar. Vaak bieden duikscholen ook aan om een introductieduik te maken. Zo leer je om kennis te maken met het duiken én dat ook nog eens in een prachtige omgeving.

Het kan best spannend zijn om voor het eerst met je gehele duikuitrusting het water in te gaan. Heb je maar kort de tijd en wil je je volledig focussen op de onderwaterwereld, dan is snorkelen misschien een beter idee. Doordat je voor het duiken een duikuitrusting nodig hebt, is het vaak ook duurder dan een snorkeltrip.

Boottocht over het Great Barrier Reef

Wie het echt niet ziet zitten om het water in te gaan, kan er ook voor kiezen om met een boot met een glazen bodem de zee op te gaan. De boot vaart over het rif heen en door de glazen bodem kun je alle vissen zien zwemmen. Ideaal voor gezinnen met (kleine) kinderen en iedereen die liever droog blijft.

Praktische informatie over het bezoeken van het Great Barrier Reef

Hoe kom je bij het Great Barrier Reef?

Doordat het Great Barrier Reef zo groot is, kun je het rif vanuit verschillende plaatsen bezoeken. De populairste plaats met de meeste aanbieders is Cairns, maar ook vanuit onder andere Port Douglas, Townsville, Mission Beach en Cape Tribulation vertrekken boten richting het rif.

Houd je niet zo van varen? Hou er dan rekening mee dat het Great Barrier Reef niet overal dichtbij de kust ligt. Zo ben je vanuit Cairns, afhankelijk van het type boot en het rif waar je naartoe vaart, nog zo’n één tot twee uur onderweg naar je snorkel- of duik bestemming. Vanaf Cape Tribulation ben je maar zo’n 20 minuten onderweg.

Georganiseerde trips naar het Great Barrier Reef

Je kunt ervoor kiezen om een dagtrip te doen, maar er zijn ook veel aanbieders die je meerdere dagen mee op pad nemen. Je bezoekt dan meerdere riffen en slaapt zelfs op zee! Dit is een unieke ervaring en zo leer je de diversiteit van het Great Barrier Reef goed kennen.

Doordat je tijdens zo’n trip meerdere duiken maakt, is het ook ideaal als je meer duikervaring op wilt doen. Heb je de tijd? Check dan eens bij de duikboten of ze misschien nog een hulpje aan boord nodig hebben. Soms kun je namelijk in ruil voor gratis duiken meehelpen op een boot.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal Jaar van de Wereld.

Voor het laatst bijgewerkt op 14 november 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van het Great Barrier Reef in Australië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam