De 8 mooiste nationale parken in Australië

Mooiste nationale parken in AustraliëHoe aantrekkelijk de steden ook zijn, in Australië draait het uiteindelijk om de nationale parken. Het landschap is véél gevarieerder dan die uitgestrekte outback waar het land bekend om staat. De natuur van Australië is ronduit adembenemend, van dichte regenwouden en grillige kliffen tot rode zandwoestijnen en hagelwitte zandstranden. Het zijn allemaal ongelooflijke plekken met een bijzondere flora en fauna. De nationale parken zijn dé plekken om kangoeroes, koalabeertjes en dingo’s te spotten.

Australië heeft meer dan 500 nationale parken – een indrukwekkend aantal! Ongeveer 4 procent van het land is beschermd natuurgebied. Tijdens een reis naar Australië heb je natuurlijk maar beperkte tijd om je onder te dompelen in het unieke natuurschoon. Vooral als je ook nog wat vakantiedagen wil doorbrengen in de steden en op de stranden aan de kust. Voor je droomreis Down Under zal je een keuze moeten maken. Heb je inspiratie nodig? Hier vind je de 8 mooiste nationale parken in Australië!

Kakadu National Park

In het noorden ligt Kakadu National Park, het grootste nationale park van Australië dat liefst 20.000 vierkante kilometer beslaat (ongeveer de helft van Nederland). Binnen de grenzen van het park vind je veel verschillende landschappen, van moerassen en rivieren tot ruige zandstenen kliffen en watervallen. Beroemd zijn de Jim Jim Falls en de Twin Falls, fotogenieke watervallen waarbij het water in het tropische seizoen vele meters naar beneden dondert. Het park is de thuisbasis van gigantische krokodillen, maar ook van meer snoezige dieren als schildpadden en wallaby’s. Bovendien kun je hier eeuwenoude rotstekeningen bekijken van de Aboriginals die al 40.000 jaar deze streek bewonen.

Australië nationale parken Kakadu

Blue Mountains National Park

Het is een tijdje vliegen naar Australië, maar je bent dan wel zo in Blue Mountains National Park. Op een klein eindje rijden van Sydney ben je in een prachtig gebied met kliffen en kloven die bedekt zijn met eucalyptusbossen. Die bomen stoten een soort blauwe waas uit, waar het park zijn naam aan te danken heeft. Er zijn talloze wonderschone uitkijkpunten en je kunt er dieren spotten als kangoeroes en koala’s. De meest spectaculaire bezienswaardigheid in het gebied is The Three Sisters, drie markante rotspilaren die door de stand van de zon de hele dag door van kleur veranderen. Volgens een legende van de Aboriginals zijn het drie zussen die in steen zijn veranderd.

Australië nationale parken Blue Mountains

Uluru-Kata Tjuta National Park

In Uluru-Kata Tjuta National Park vind je een van de beroemdste symbolen van Australië: Uluru. Deze rode zandstenen rots torent 348 meter boven het omliggende landschap uit. De rots stond vroeger bekend als Ayers Rock en is een heilige plek voor de Aboriginals, dus beklimmen mag niet (meer). Je kunt wel in zo’n 3 uur omheen lopen. Dit nationale park heeft echter veel meer in petto dan deze monoliet. Minstens zo betoverend in het woestijnlandschap zijn de koepelvormige rotsformaties van Kata Tjuta. Vooral bij zonsondergang moet je hier zijn, als de rotsen een gloeiende rode kleur krijgen. Zoals je kunt verwachten is dit een van de populairste nationale parken van Australië.

Australië nationale parken Kata Tjuta

Purnululu National Park

Purnululu National Park is een hoogtepunt in het wilde westen van Australië. Er lopen talloze wandelpaden door het gebied om te genieten van kloven, kliffen, watervallen en opmerkelijke rotsformaties. Voor de beste attractie kun je beter een helikoptervlucht boeken, want dan heb je het beste uitzicht op Bungle Bungle. Dit is een massief van oranje en zwart gestreepte zandstenen koepels die iets weg hebben van enorme bijenkorven. Ze werden toevallig in 1983 ‘ontdekt’ door een filmploeg, al vereren de lokale Aboriginals deze rotsen al meer dan 40.000 jaar. Voor Instagram-waardige kiekjes mag je de rode rotsen van Cathedral Gorge niet missen.

Australië nationale parken Purnululu

Great Sandy National Park

Probeer in de staat Queensland een tripje naar Great Sandy National Park in je reisprogramma op te nemen. Het park bestaat uit twee delen: Cooloola op het vasteland en Fraser Island vlak voor de kust. Blijf je op het vasteland, dan ontdek je een beeldschoon landschap van enorme duinen, torenhoge kliffen van gekleurd zand en brede oceaanstranden. Je kunt er kanoën op de uitlopers van de Upper Noosa River of je tent inpakken voor een meerdaagse kampeertrip. Of maak de oversteek naar Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld. Het is de enige plek waar regenwouden op zandduinen groeien.

Australië nationale parken Fraser

Litchfield National Park

In het hete noorden van Australië ligt Litchfield National Park, bekend van de watervallen en poelen met kristalhelder water. Tussen oktober en maart kan de temperatuur boven de 40 ℃ uitkomen, maar dat is toch iets minder erg als je weet dat er talloze plekken zijn om af te koelen. Badend in zo’n poel, omringd door moessonwouden, kom je volledig tot rust. Vooral de Florence Falls zijn een aanrader voor een verkwikkende duik, terwijl je op het uitkijkplatform boven een schitterend uitzicht hebt op de waterval. Een andere trekpleister zijn de honderden termietenheuvels die soms wel 2 meter hoog zijn.

Daintree National Park

Daintree National Park ligt in het noorden van Queensland en is een van de mooiste nationale parken van Australië. Hier tref je namelijk het oudste tropische regenwoud ter wereld. Het bestaat al 110 miljoen jaar, waarmee het zelfs ouder is dan het Amazone-regenwoud of de dinosauriërs! Veel bezoekers beginnen hun verkenningstocht bij Mossman Gorge, de thuisbasis van kristalheldere rotspoelen waarin je kunt zwemmen. Zo’n duik kun je beter achterwege laten tijdens een krokodillencruise. Grote kans dat je zoutwaterkrokodillen tegenkomt die wel 5 meter lang kunnen worden. Dit nationale park ligt 2½ uur rijden vanaf Cairns.

Australië nationale parken Daintree

Kosciuszko National Park

Australië staat niet echt bekend om zijn hoge besneeuwde bergen en alpiene gebieden, maar Kosciuszko National Park vormt daarop een uitzondering. In dit natuurgebied tussen Sydney en Melbourne vind je de Mount Kosciuszko, met zijn 2228 meter de hoogste berg van het land. Ook herbergt het park vele andere bergtoppen (de Snowy Mountains genaamd), dus het is niet verwonderlijk dat alpineskiën een van de populairste activiteiten is. In de zomer staan de wilde bloemen in bloei en zijn er uitgebreide mogelijkheden om te wandelen en te mountainbiken. Het beklimmen van de hoogste top van Australië is niet al te moeilijk, vooral als je ervoor kiest vanuit het dorp Thredbo de stoeltjeslift te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 februari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de mooiste nationale parken in Australië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Tourism Australia; Pixabay.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam