Booking Australië

Tips voor een roadtrip langs de Great Ocean Road, Australië

Door Eva de Reus

Wie zich een beetje verdiept heeft in Australië, heeft vast wel eens van de Great Ocean Road gehoord. Het is absoluut één van de populairste roadtrips van Australië en dat is niets voor niets. Door de prachtige natuur, vele wilde dieren én toffe activiteiten die je er kunt doen is de Great Ocean Road the place to be!

Bezienswaardigheden en activiteiten langs de Great Ocean Road

Shoppen en surfen in Torquay

Grote kans dat Torquay het beginpunt van de roadtrip is, tenzij je de route andersom rijdt natuurlijk. Torquay wordt ook wel de surfhoofdstad van Australië genoemd. Het nabije strand Bells Beach staat bekend om zijn uitstekende golven en hier worden daarom ook belangrijke surfwedstrijden gehouden. Vanaf verschillende platforms in de omgeving van Bells Beach heb je een goed uitzicht over de zee en kun je echte pro’s aan het werk zien.

Torquay is niet alleen een surfparadijs, ook iedereen die van shoppen houdt kan hier goed terecht. De bekende surfmerken Rip Curl en Quiksilver zijn hier ontstaan en hun producten zijn dus in overvloed verkrijgbaar. Vergeet niet een kijkje te nemen in de outlet. Hier kun je kleding, schoenen en accessoires van deze merken voor een lage prijs op de kop tikken. We blijven Nederlanders, toch?

Koala’s spotten

Australië kun je natuurlijk niet verlaten zonder een kangoeroe en een koala te hebben gezien. Met die kangoeroe komt het vast wel goed, want die zijn er genoeg, maar een koala is net iets lastiger te vinden. Gelukkig ben je als koalaliefhebber bij Kennett River aan het goede adres. Wie goed tussen de bladeren van de eucalyptusbomen zoekt, heeft zeer grote kans hier een koala te vinden.

Wil je het gedrag van deze interessante dieren beter observeren? Regel dan een kampeerplek bij de camping van Kennett River. Ook in het iets verder gelegen Cape Otway kun je veel koala’s vinden. Kom je hier tijdens het rijden een groep omhoog kijkende toeristen met camera’s tegen? Parkeer je auto even (op een veilige manier) langs de weg, want er is sowieso een koala gespot.

Jungle en ruige kliffen

Je zal tijdens het rijden van de Great Ocean Road merken dat de kust langzaam plaatsmaakt voor dikke rijen met bomen. Halverwege de route rij je namelijk dwars door een regenwoud. Het is zeker de moeite waard om even te stoppen voor een wandeling. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij de Maits Rest Rainforest Walk.

Na de jungle is het tijd voor één van de hoogtepunten van de Great Ocean Road: de Twaalf Apostelen. Acht rotsformaties schieten hier recht uit de oceaan de lucht in en dat levert een indrukwekkend uitzicht op. Voorheen stonden er negen rotsen, maar in 2005 is er één de zee ingestort.

Vele toeristen bezoeken de Twaalf Apostelen tijdens zonsondergang, want dit zorgt voor prachtige plaatjes. Het is dan, afhankelijk van het seizoen, wel erg druk. Wie de toeristenstroom voor wil zijn, gaat tijdens zonsopkomst naar de rotsformaties toe. Hier moet je wel iets eerder voor opstaan, maar je hoeft de rotsen met een stuk minder toeristen te delen.

Na de Twaalf Apostelen is het nog niet gedaan met de bijzondere creaties langs de Australische kustlijn. Iets verderop vind je onder andere de rotsen van Loch Ard Gorge, vernoemd naar een schip dat hier in 1871 ten onder ging. Ook vind je verderop de London Bridge, waar in 1990 twee toeristen onverhoopt vast kwamen te zitten toen onverwachts de brug tussen het (net ontstane) eiland en het vasteland instortte. Daarnaast is de Bay of Islands de moeite waard om te stoppen.

Voor de gelukhebbers…

Het plaatsje Warrnambool is het eindpunt (of beginpunt) van de Great Ocean Road. Wie hier tussen mei en september is, heeft geluk. Logan’s Beach is namelijk hét punt om de Zuidkaper of ook wel de Australische walvis te spotten. Deze bijzondere walvis komt hier in die maanden heen om te baren en het jong te verzorgen. Vergeet tijdens het spotten je ogen niet open te houden voor het kleinere grut. Er leven voor de kust namelijk ook pelsrobben en dolfijnen.

Praktische informatie voor een roadtrip langs de Great Ocean Road

Overnachten langs de Great Ocean Road

De goedkoopste optie is om te slapen in een tent of in je campervan of camper. Langs de weg vind je diverse campings. Van goedkope campings met alleen een douche en toilet tot iets duurdere campings met alles erop en eraan. Gratis campings zijn er niet veel langs de weg zelf, maar wie iets meer het binnenland inrijdt, kan op prachtige gratis kampeerplekken overnachten.

Natuurlijk vind je langs de Great Ocean Road ook een hoop hostel, hotels en andere accommodaties. Naast de interessante hoogtepunten hierboven zijn ook Apollo Bay en Lorne leuke plaatsjes om te overnachten.

Eten en drinken langs de Great Ocean Road

Alle plaatsen langs de Great Ocean Road zijn goed ingespeeld op toerisme en dus vind je er een hoop leuke restaurantjes en café’s. Alle keukens zijn er wel te vinden, van fish & chips tot Aziatische rijstgerechten.

Je vindt in de kleinere plaatsen geen grote supermarktketens. Wel zijn er kleinere supermarkten, waar je genoeg kunt vinden voor een waardig avondmaal. Om goedkoper uit te zijn, is het wellicht handig om vooraf inkopen te doen bij bijvoorbeeld een Woolworths, Coles of Aldi.

Vervoer naar de highlights van de Great Ocean Road

Niet iedereen heeft eigen vervoer, maar gelukkig zijn hier ook oplossingen voor. Er zijn een hoop aanbieders die je voor een dag (of meerdere dagen) mee op pad nemen en je langs alle hoogtepunten brengen van de Great Ocean Road.

Mocht je dit te massaal vinden, dan is het ook nog een optie om in hostels of online reisgenootjes te vinden. Zo kun je meerijden met mensen die al een auto hebben of samen een auto te huren. Voor het rijden van de Great Ocean Road, inclusief stops, moet je uitgaan dat je ongeveer twee tot vier dagen onderweg bent. Natuurlijk kun je er zo kort of lang over doen als je wilt.

Voor de sportievelingen onder ons bestaat er ook nog de Great Ocean Walk. Deze wandeltocht van 100 kilometer gaat van Apollo Bay naar de Gibson Steps. Reken hier ongeveer acht dagen voor.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal Jaar van de Wereld.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 november 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een roadtrip langs de Great Ocean Road, Australië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam