autohuur Australië

Tips voor een vakantie in Adelaide, Australië

Door Lisa Valerie Kroeske

Adelaide is de vijfde grootste stad van Australië en tevens de hoofdstad van de deelstaat South Australia. Met zo’n 1.3 miljoen inwoners is de stad niet al te groot, maar er zijn genoeg dingen om te doen tijdens je vakantie. De stad wordt omringd door verschillende natuurparken en wijngaarden en is daarnaast ook het eindpunt van de Great Ocean Road, de bekende kustroute in het zuiden van Australië.

Bezienswaardigheden in en rondom Adelaide

Adelaide Oval

Adelaide OvalOf je fan bent of niet, een bezoek aan het bekende Adelaide Oval is geweldig. In Australië is AFL (Australian Football League) groot, erg groot. De nummer één bezienswaardigheid in Adelaide is dan ook zeker dit stadium. De Oval is het stadium van Adelaide Crows, maar sinds kort is dit ook het nieuwe thuis voor Port Adelaide: er zijn nu dus extra veel wedstrijden te zien en de Aussies zijn door het dolle heen als de twee tegen elkaar spelen. Een tripje naar dit stadium laat zeker het echte Adelaide zien, een perfecte manier om deze stad te leren kennen.

Botanische tuin

Net zoals Brisbane, Sydney en Melbourne heeft ook Adelaide een botanische tuin, de Australiërs houden ervan. Ondanks dat de tuin zich midden in de stad bevindt, voelt het niet alsof je omringd wordt door de gekte van de stad. Het gigantische park heeft veel verschillende bomen, planten en bloemen en volgens velen is deze tuin de beste botanische tuin van het land. Het park is onderverdeeld in zeven verschillende tuinen, met elk een eigen onderwerp. Enkele voorbeelden zijn het Rozenpad, de Keukentuin, het Mediterrane Park en de Tuin van Gezondheid, waar planten te vinden zijn die voor medicijnen en in de gezondheidszorg worden gebruikt.

Adelaide BarossaBarossa Valley

De meeste wijngaarden van Australië liggen in de deelstaten Victoria en Nieuw Zuid Wales, maar ook in Zuid Australië zijn veel wijngaarden te vinden. Zo ook de Barossa Valley, deze plek ligt op een uur rijden vanaf Adelaide en er zijn meer dan 150 wijngaarden gevestigd. De Barossa Valley voelt als een dorp: er is een Farmers Market, er zijn verschillende wandelroutes en er zijn genoeg plekken om te dineren en te overnachten. Op de website is een overzicht van alle wekelijkse evenementen en accommodaties te vinden: www.barossa.com

Natuurpark The Grampians

Zin in een typisch Australische roadtrip? Overweeg dan zeker om naar de Grampians te gaan, een geweldig natuurpark. De route van Adelaide naar het beginpunt van de Grampians duurt zo’n vijf uur, maar dan maak je wel een typisch Australische tocht mee: lange, rustige eenbaanswegen waar je waarschijnlijk een aantal keer moet uitwijken voor wallaby’s en koeien.

The Grampians bij AdelaideHet park is te bezoeken in een dag, maar het is zeker aan te raden om er een aantal dagen te blijven. Het park staat bekend om de mooie hiking routes, watervallen en wilde dieren. Ook zijn er georganiseerde tours te boeken.

Overnachten in de Grampians kan op verschillende manieren. De meeste bezoekers kiezen ervoor om te overnachten op een van de campings in een tentje of camper, maar het is ook mogelijk om bij een boer te verblijven in een bed & breakfast. Er is ook gedacht aan de reizigers die van wat meer luxe houden: er zijn villa’s te huur of je kunt terecht in een van de spa’s en retreats (mét yogalessen). Al met al is het natuurgebied een plek voor elke natuurliefhebber.

Great Ocean Road

Een andere bekende roadtrip is de Great Ocean Road, een route die in het lijstje van de mooiste kustroutes ter wereld staat. De meeste bezoekers starten in Melbourne, maar het is ook zeker een optie om vanaf Adelaide te beginnen.

Great Ocean Road bij AdelaideHet is een 240 kilometer lange route langs oude rotsen en stranden. Langs de route zijn meerdere goede surfspots te vinden. Zo organiseert het surfmerk Rip Curl jaarlijks een groot surfevenement, Rip Curl Pro. Het event vindt plaats op Bells Beach, een van de grotere standen aan de Great Ocean Road.

De Great Ocean Road is goed te doen in een dag, maar wil je wat langer op de standen blijven en uitgebreid lunchen, plak er dan zeker nog een dag aan vast. Er zijn zowel hostels als motels te vinden langs de route. Meer info via: www.visistgreatoceanroad.org.au

Ook leuk om te doen vanuit Adelaide: combineer de Barossa Valley, de Grampians en de Great Ocean Road voor de ultieme roadtrip van vijf tot negen dagen. Start je vakantie met de wijngaarden, rij vervolgens door de Grampians en sluit de trip af door terug te rijden via de Great Ocean Road, eventueel vanaf Melbourne.

Voor het laatst bijgewerkt op 7 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Adelaide, Australië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Cox Architecture; Lisa Valerie Kroeske; Parks Victoria.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam