Koningaap - China

Tiananmen-plein, Peking, China

De beste bezienswaardigheden van Peking

Tiananmen-plein in PekingDé plek om je ontdekkingstocht van Peking te beginnen, is het Tiananmen-plein – ofwel het Plein van de Hemelse Vrede. Dit is het grootste plein ter wereld dat ontworpen is om minstens een miljoen mensen kwijt te kunnen. Het plein van 44 hectare dateert al uit 1671, maar is nadien nog een paar keer uitgebreid. De Chinese dictator Mao Zedong riep op 1 oktober 1949 op het Tiananmen-plein de Volksrepubliek China uit, het begin van het communisme. Tijdens zijn leiderschap gebruikte Mao het plein om zich door mensenmassa’s te laten verheerlijken. De partijleider heeft aan de zuidkant zijn eigen mausoleum.

Het Tiananmen-plein wordt in de moderne tijd vooral geassocieerd met de studentenprotesten in 1989 tegen de Chinese communistische partij. De demonstraties resulteerden in een bloedbad. Door hard ingrijpen van het leger vielen er zeker 3000 doden. Het beeld van de anonieme Tankman die met zijn koffertje een colonne tanks probeerde tegen te houden, is wereldberoemd.

Tegenwoordig is het Tiananmen-plein een ontspannende plek voor inwoners van Peking om te wandelen of te vliegeren. Op feestdagen is het hele plein bedekt met bloemen. Rond het plein vind je nog enkele andere bezienswaardigheden: aan de westkant staat de Grote Hal van het Volk en aan de oostkant staat het Nationaal Museum van China. Aan de noordkant staat de Poort van de Hemelse Vrede, die toegang gaf tot de Verboden Stad. Elke ochtend bij zonsopgang is er op het plein een ceremonie waarbij een erewacht de Chinese vlag omhoog hijst. Dit is een populaire attractie onder toeristen, waarvoor je vroeg moet opstaan (en reken op veel drukte). Adres: Chang’an Avenue, Peking. Metrostations: Tiananmen Dong en Tiananmen Xi Station (metrolijn 1) en Qianmen Station (metrolijn 2).

Panorama van Tiananmen-plein in Peking

Voor het laatst bijgewerkt op 2 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Tiananmen-plein in Peking, China, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Pixabay; Flickr.com/carfull...home in Mongolia.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam