Bezienswaardigheden in Oost-Timor: de top-10

Oost-Timor bezienswaardighedenOost-Timor is een van de jongste landen ter wereld, een opwindende bestemming die ver buiten de gebaande paden ligt. Nog maar weinig reizigers ondernemen een trip naar dit ongerepte land in Zuidoost-Azië, dat in 2002 onafhankelijk werd van Indonesië. Maar ook al loopt het niet hard met het toerisme, bezienswaardigheden zijn er genoeg.

In Oost-Timor zie je een beetje hoe een Aziatisch land eruitzag voordat legioenen backpackers en luxe resorts er hun intrede deden. Het is een prachtig land dat lonkt naar avonturiers, met hagelwitte stranden, een kristalheldere zee met koraalriffen en een ongelooflijk berglandschap. Breng wat tijd door op tropische eilanden, beklim de hoogste berg van het land en wijk uit voor heilige krokodillen in een betoverend meer.

Ontdek de turbulente geschiedenis van Oost-Timor, dat lang te lijden had onder kolonialisme, genocide en een interne machtsstrijd. Eeuwenlang maakte de Portugal er dienst uit, waar je nu nog de koloniale architectuur van terugziet. Na het vertrek van de Portugezen vielen de Indonesiërs het land binnen. Gelukkig hielden de Timorezen ook vast aan hun eigen cultuur en tradities. Verwonder je over totemhuizen en geweven doeken met vrolijke dessins. Oost-Timor heeft zijn bewogen verleden van zich af geschud, en beloont bezoekers met een authentiek stukje Azië. Wil je op reis naar dit ‘maagdelijke’ land? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Oost-Timor!

Cristo Rei, Dili

De hoofdstad Dili is het logische startpunt voor een rondreis in Oost-Timor. Met de internationale luchthaven is het vrijwel de enige manier om het land binnen te komen. Trek zeker een paar dagen uit voor alle bezienswaardigheden in Dili, een kleine stad aan zee met een relaxte sfeer en vriendelijke mensen. Mede dankzij de expats en VN-medewerkers zijn er levendige bars, goede restaurants en dure supermarkten. Anderzijds zijn er ook eenvoudige huizen met rieten daken met bewoners die moeten rondkomen van $ 100 per maand.

Oost-Timor Christusbeeld

Cristo Rei behoort tot de populairste bezienswaardigheden van Dili. Het is een 30 meter hoog standbeeld van Jezus dat bovenop een wereldbol staat en vanaf een heuveltop uitkijkt over de stad en de baai. Jezus heeft zijn armen gespreid, net als het gigantische beeld van Christus de verlosser dat uitkijkt over Rio de Janeiro.

Cristo Rei werd in 1996 gebouwd als ‘geschenk’ van Indonesië om de christelijke bevolking van Oost-Timor te paaien (zonder succes overigens). Na de kolos in Rio is dit het grootste beeld van Christus ter wereld.  Het standbeeld staat op een heuvel ten oosten van de stad en bereik je door het beklimmen van een trap van 590 treden. Bovenop kun je genieten van een fenomenaal uitzicht over de omgeving.

Jaco

Je moet het hele land doorkruisen om aan te komen bij Jaco, een klein eilandje op het meest oostelijke punt van Oost-Timor. Maar het is de moeite waard, want dit eiland wordt ook wel gezien als ‘de hemel op aarde’. Met de oogverblindend witte stranden, een kobaltblauwe zee en een weelderige groene jungle heeft Jaco iets weg van een eiland van de Malediven. Rondom wemelt het van de zeedieren, met dolfijnen, zeeschildpadden en rifhaaien.

Ook is Jaco de thuisbasis van zeldzame vogels als de Timorkoekoeksduif en de orpheusfluiter. Er leven een paar inheemse herten die gewend zijn om zout water te drinken. Het eilandje is piepklein met een oppervlakte van slechts 10 vierkante kilometer, en er wonen geen mensen. De lokale bevolking beschouwt het als een heilige plaats, dus overnachten is er niet toegestaan. Vissers kunnen je erheen brengen voor ongeveer $ 10. Op het vasteland zijn een paar guesthouses waar je kunt slapen.

Tatamailau

Ben je een actieve wandelaar? Maak dan een trektocht naar de Tatamailau, met 2986 meter de hoogste berg van Oost-Timor. Het is een redelijk eenvoudige klim over goed gemarkeerde paden naar de top van de Mount Ramelau, zoals de berg ook wel wordt genoemd. De wandeling van beneden naar boven duurt ongeveer 6 uur, waarbij de meeste wandelaars voor zonsopgang vertrekken.

Op de top staat een albasten wit beeld van de Maagd Maria, waardoor deze berg tevens een bedevaartsoord is. Bovenop wordt je beloond met een schitterend uitzicht over brede valleien en heuvels met kleine dorpjes. De wandeling begint bij het bergdorp Hato Builico. Hier kun je ook een gids inhuren en overnachten in een guesthouse. De Tatamailau ligt in het binnenland zo’n 70 kilometer ten zuiden van Dili. De beste tijd voor een trektocht is het droge seizoen tussen mei en november.

Ataúro

Ataúro is een eiland zo’n 25 kilometer ten noorden van Dili en de ideale plek om een paar dagen te relaxen tijdens je vakantie in Oost-Timor. Het is een ongerept pareltje in Zuidoost-Azië met witte zandstranden, zacht kabbelende golven en vulkanische bergen die in mistige wolken zijn gehuld. Ataúro is een van de beste plekken om te snorkelen en duiken, met koraalriffen, doejongs en honderden dolfijnen en walvissen. In het bergachtige binnenland zijn tientallen wandelroutes om te verkennen. Overnachten kan in een ecolodge, een homestay of een duikresort. Meerdere keren per week varen verschillende ferry’s naar Ataúro, met een reistijd van 3 tot 3½ uur. Website: www.ataurotourism.org

Lospalos

Bewonder eigenaardige architectuur in Lospalos, een dorp in het oosten van Oost-Timor. Lospalos staat bekend om de traditionele ‘totemhuizen’ die op palen zijn gebouwd. Deze elegante huizen zijn gemaakt van hout, bamboe en touwen en heten ook wel uma lulik. Met deze totemhuizen creëert de lokale Fataluku-bevolking een soort heilige plek om contact te onderhouden met de overleden voorouders.

Lospalos in Oost-Timor

Elke 10 tot 20 jaar worden de huizen gerestaureerd of opnieuw opgebouwd, waarbij iedereen in het dorp een handje helpt. Probeer Lospalos te bezoeken tijdens de kleurrijke wekelijkse markt. Locals uit de hele omgeving komen dan naar Lospalos om handgemaakt aardewerk te verkopen.

Lake Ira Lalaro

De grootste krokodillenpopulatie van Oost-Timor vind je in Lake Ira Lalaro, een zoetwatermeer in het oosten van het land. Het is een prachtig sereen meer, met grasland aan de noordelijke oever en moerassen aan de zuidelijke oever. De half verzonken bomen in het water zorgen voor een mysterieuze sfeer. Kom echter niet te dicht bij het water, want in het meer leven zo’n 300 krokodillen die tot 5 meter lang kunnen worden. Volgens de lokale bevolking zijn de krokodillen echter heilig en eten ze alleen ‘slechte mensen’ op. Zij geloven dat de bijtgrage reptielen de geest van hun voorouders met zich meedragen.

Lake Ira Lalaro maakt deel uit van Nino Konis Santana National Park, het enige beschermde natuurreservaat van Oost-Timor. Het park is opgericht in 2007 en beslaat het hele oostelijke deel van Oost-Timor (inclusief het paradijselijke eiland Jaco). Het landschap varieert van beboste bergketens en tropische laaglanden tot koraalriffen langs de kust. In het gebied leven Javaanse herten, apen en meer dan 200 verschillende soorten vogels.

Baucau

Baucau is de tweede stad van Oost-Timor, en een handige tussenstop als je naar het oosten van het land reist. Het rustige oude centrum bestaat uit koloniale gebouwen uit de Portugese tijd, te midden van grote banyanbomen en wuivende palmbomen. Sommige van die koloniale huizen zijn liefdevol gerestaureerd, zoals Pousada de Baucau (www.pousadadebaucau.com). Het is charmant zalmroze gebouw waar vroeger de Portugese elite naartoe kwam om zaken te doen. Tijdens de Indonesische bezetting zat hier de geheime dienst en een gevangenis waar politieke activisten werden gemarteld.

Oost-Timor Baucau

Een van de populairste bezienswaardigheden van Baucau is opmerkelijk genoeg het openbare zwembad (Piscina de Baucau). Het ligt midden in een bos, omringd door kokospalmen en een aantrekkelijke tuin met tennisbanen. Het zwembad wordt gevoed door natuurlijk bronwater. Ideaal voor een verfrissende duik om te ontsnappen aan de tropische hitte, maar ook behoorlijk Instagrammable.

Timorese Verzetsmuseum, Dili

Als je in Oost-Timor een museum wil bezoeken, zou dat het Museum of East Timorese Resistance moeten zijn. Het Verzetsmuseum in de hoofdstad Dili is gewijd aan de 24 jaar lange onafhankelijkheidsstrijd om zich af te scheiden van Indonesië. Het museum brengt de strijd tot leven met films en foto’s en tentoonstellingen van wapens en gereedschappen die werden gebruikt om de onafhankelijkheid te verwerven. Schrijnend om te zien zijn de beelden van het bloedbad van Santa Cruz in 1991, waarbij minstens 250 demonstranten op een begraafplaats in Dili werden doodgeschoten door Indonesische troepen. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 16.30 uur.

Maubisse

Maubisse is een koel bergdorp ten zuiden van Dili, gelegen tussen groene heuvels op 1400 meter hoogte. Vanwege het koele klimaat en de vruchtbare grond kwamen de Portugezen hier naartoe om de hitte in de hoofdstad te ontvluchten. Nog steeds in Maubisse een populaire bestemming voor een uitstapje of een weekendje weg. Je ziet er nog enkele ruïnes van koloniale gebouwen.

Fier overeind uit de koloniale tijd staat nog Pousada de Maubisse, een hotel met tuinen en dikke stenen muren. Het staat bovenop de hoogste heuvel, waardoor je hier een weids uitzicht hebt over de omgeving. Een andere bezienswaardigheid zijn de ‘heilige huizen’, die opvallen door de kegelvormige daken. Ze hebben altaars om voorouders te vereren. Maubisse ligt tussen de belangrijkste koffieplantages van Oost-Timor. Als je tussen juni en september in het land rondreist, ben je net op tijd voor de koffieoogst.

Tais Markt, Dili

Voor het scoren van souvenirs en lokaal textiel kun je in de hoofdstad Dili een bezoek brengen aan de Tais Markt. Vrouwen verkopen er zogeheten Tais-doeken, die op een traditionele manier met de hand geweven zijn. Alle 13 districten van Oost-Timor hebben een eigen stijl. Zo hebben de doeken patronen van bloemen of religieuze taferelen. De Timorezen gebruiken de doeken vooral voor ceremonies, maar ook als tapijt, tafelkleed of gewoon als decoratie. Op de markt kun je ook terecht voor zilveren sieraden, houtsnijwerk, tassen en andere handgemaakte producten. De Tais Markt is elke dag geopend.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 november 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Oost-Timor, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © gaborbasch/Shutterstock.com; maloff/Shutterstock.com; amnat30/Shutterstock.com; Wikipedia.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam