Tips voor een vakantie in Chiang Rai, Thailand

Door Mieke van der Leegte

Vakantie in Chiang Rai, ThailandTijdens een vakantie naar Thailand kun je ervoor kiezen om vanuit Bangkok naar het zuiden te trekken en de beroemde eilanden te bezoeken. In dit artikel geef ik wat tips over het noorden van het land, de regio rondom Chiang Rai met het drielandenpunt The Golden Triangle. Bij dit drielandenpunt komen Thailand, Laos en Myanmar bij elkaar en deze streek is eenvoudig te bezoeken met een boot over de Mekong-rivier, die hier doorheen stroomt.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Chiang Rai

Het is eenvoudig om met een privégids de Chiang Rai-regio in het noorden van Thailand te bezichtigen. Hiermee ben je meteen verzekerd dat er voldoende uitleg wordt gegeven en dat je een ervaren gids hebt die goed Engels spreekt. Met name als je de grens oversteekt naar Myanmar is dit handig, omdat de gids precies weet wat te doen bij de grensovergang.

Wat Rong Khun tempel in Chiang RaiDe witte tempel Wat Rong Khun en de warmtebronnen

Vanuit Chiang Mai is het zo’n 3 uur rijden naar Chiang Rai. Onderweg kom je langs de natuurbronnen en uiteindelijk kom je bij Wat Rong Khun, de witte boeddhistische tempel in Chiang Rai. Hier is de gelegenheid om foto’s te maken bij de witte tempel en om een wens te maken op een papiertje en deze met een aluminium hanger in de wensboom te hangen, een traditioneel gebruik bij deze tempel.

De tempel is één van de meest indrukwekkende gebouwen die ik ooit in mijn leven heb gezien: de vormgeving, het bouwkundige aspect en de architectuur van de tempel zijn subliem. De gids vertelde uitgebreid over de geschiedenis en de achtergrond van deze tempel en ging ook met ons naar binnen. Let er wel op dat het absoluut verboden is om binnen foto’s te maken, dit uit respect voor de religie.

Drielandenpunt The Golden Triangle

Vanuit de witte tempel gingen we verder richting het noorden, naar de Mekong rivier (die ook hier stroomt). Hier hebben we een rondvaart per speedboot gemaakt en het drielandenpunt bezocht, ook wel The Golden Triangle genaamd. Hier kruist Thailand zijn grenzen met Laos en Myanmar.

Golden Triangle bij Chiang RaiBij de grensovergang met Laos is er een klein eilandje met een markt waar allerlei met de hand gemaakte artikelen te koop zijn. Denk hierbij aan houten olifantjes, kommen van hout, maar ook aan handtassen, shawls en kleding. Bij deze grensovergang wordt je paspoort niet gestempeld, deze geef je af in het boothuisje alvorens de boot in te gaan. Bij terugkomst krijg je een papiertje met het stempel van Laos erop.

Vervolgens bestaat nog de mogelijkheid om de grens met Myanmar over te steken. Hier wordt je paspoort gestempeld en is er de gelegenheid om foto’s te maken waarbij de gids uitleg geeft over de monumenten en tempels in de grensstreek.

In dit noordelijke deel van Thailand wonen ook de ‘Karen langnekken’, dit is een bevolkingsgroep die nog in traditionele huizen wonen middenin de rijstvelden. Deze mensen zijn afkomstig uit Myanmar en leven sinds een aantal jaren in Thailand. Een zeer indrukwekkende streek om te zien.

Praktische informatie over een vakantie in Chiang Rai

Overnachten in Chiang Rai

Er zijn verschillende hostels in Chiang Rai tegen zeer gunstige prijzen te boeken. Voor zo’n 14 dollar per nacht heb je een kamer die je deelt met andere backpackers. Enkele voorbeelden zijn het Mercy Hostel, het Fun-D hostel en het Baanmalai Guest House.

Mekong Rivier bij Chiang RaiEten en drinken in Chiang Rai

Voor je vakantie in Chiang Rai zijn er tal van mogelijkheden om te eten en te drinken. Als je een dagtocht maakt richting de tempels en het drielandenpunt, is er meestal lunch inbegrepen bij de reis. Op eigen gelegenheid iets eten kan natuurlijk ook in de vele kraampjes die langs de weg liggen bij de grensovergang met Myanmar en langs de Mekong-rivier. De prijzen voor het eten in Thailand zijn gunstig: een uitgebreide maaltijd heb je al voor zo’n € 3. Denk hierbij aan gewokte Basmati-rijst met groente en eventueel kip of varkensvlees.

Vervoer naar Chiang Rai

Vanuit het hostel of guesthouse kun je een dagtocht met privégids boeken, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen te gaan of met een groep. Dit heeft uiteraard invloed op de prijs. Hierbij word je opgehaald in je hostel of guesthouse. Op eigen gelegenheid gaan is natuurlijk ook mogelijk. Er zijn met regelmaat bussen vanuit Chiang Mai en de rit duurt zo’n 3 uur.

Voor het laatst bijgewerkt op 31 augustus 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Chiang Rai, Thailand, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Mieke van der Leegte; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam