Booking Albanië

Wat te zien en te doen in Berat, Albanië: 8 tips!

Berat is een van de mooiste en oudste steden van Albanië, de ‘stad van duizend ramen’ die een geschiedenis kent van meer dan 4000 jaar oud. Al in de Bronstijd woonden er mensen op deze heuvel in het zuiden van het land, maar Berat beleefde vooral vanaf de middeleeuwen haar glorietijd. Op de heuvel verrees een citadel waar Bulgaren, Byzantijnen, Grieken, Albanese clans en Ottomanen om streden en waar eeuwenlang mensen met verschillende culturen en godsdiensten naast elkaar leefden.

De ommuurde citadel is nu een openluchtmuseum, die door de bijzondere architectuur in 2008 opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tegen de heuvel zijn de beroemde witgekalkte huizen gebouwd waar Albanië bekend om is. Als je een foto of ansichtkaart ziet van het land, is de kans groot dat hier deze Ottomaanse huizen met hun donkere rechthoekige ramen op staan.

Gelukkig zagen de communisten al de schoonheid in van Berat en hoefden de eeuwenoude huizen geen plaats te maken voor grauwe betonnen flats. Ook de ligging van het stadje is schilderachtig, tussen groene bergen aan de rivier de Osum. Het charmante Berat is nu een van de hoogtepunten van Albanië dat zeker een bezoek waard is tijdens een vakantie in het land. Hier vind je 8 tips wat te doen is in Berat!

Wandel door de citadel

Begin je bezoek aan Berat met een wandeling door de citadel (Kala) die bovenop een rotsachtige heuvel is gebouwd. De Illyriërs begonnen al met de bouw van het fort in de vierde eeuw voor Christus, maar het waren de Byzantijnen die er vanaf de 13e eeuw een ommuurde en versterkte stad van maakten. De verschillende machthebbers bouwden er liefst 42 kerken, waarvan er nu nog acht overeind staan. Ook vind je hier twee van de oudste moskeeën van Albanië.

Slenter door de straatjes en over oude keitjes langs oude van witte stenen gebouwde huizen, kerken, moskeeën en ruïnes. Binnen de citadel wonen nog altijd mensen en op stenen muurtjes hangen veel witte gehaakte en geborduurde ‘traditionele’ Albanese kleedjes die oude vrouwtjes aan de schaarse toeristen proberen te verkopen.

De citadel is in de zomermaanden geopend van 08.00 tot 20.00 uur, al kun je het fort ook buiten openingstijden bezoeken. Binnenin zijn enkele cafés, restaurants en winkeltjes. Voor de hoofdingang is een parkeerplaats. Als je in het laaggelegen moderne deel van Berat verblijft, kun je te voet via de steile straat Rruga Mihal Komneno naar de entree wandelen (met de hitte in de zomer is dat wel zweten geblazen).

Onufri Museum

Een van de kerken in de citadel is Kathedraal van de Heilige Maria, die in 1797 is gebouwd op de resten van een andere kerk uit de tiende eeuw. Hier is nu het Onufri Museum gehuisvest, met een verzameling iconen en religieuze objecten uit Albanese kerken en kloosters. De meeste werken zijn van de orthodoxe iconenschilder Onufri, een van de belangrijkste Albanese kunstenaars uit de 16e eeuw. Hij was een meester in het gebruik van kleuren (vooral rood) en was een van de eerste die menselijke gezichtsuitdrukkingen schilderde. Website: www.muzeumet-berat.al

Kerk van de Heilige Drie-eenheid

Een van de mooiste en oudste gebedshuizen in de citadel is de Kerk van de Heilige Drie-eenheid (Shën Triadha) uit de 13e eeuw. De kerk is in Byzantijnse stijl gebouwd op een grasheuvel, net binnen de muren van de citadel. Bij de kerk heb je een prachtig uitzicht over de rivier de Osum en de heuvels rond Berat. Binnenin vind je fresco’s op de muren, die door de tand des tijds wel beschadigd zijn. De kerken in de citadel zijn het grootste deel van het jaar op slot, maar soms hangt er een sleutelbewaarder in de buurt en kun je vragen of je even binnen mag kijken.

Witte en rode moskee

De Ottomanen veroverden de citadel in 1417 en verspeelden geen tijd om het fort te versterken en er moskeeën te bouwen. Je vindt er nu nog de resten van de Witte Moskee (Xhamia e Bardhë) en de Rode Moskee (Xhamia e Kuqe), die allebei uit de 15e eeuw dateren en tot de oudste moskeeën van Albanië behoren. Van de witte moskee staan alleen nog de muren en de onderkant van een minaret overeind. De rode moskee, gebouwd met rode bakstenen, is tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd door bombardementen van de nazi’s. Er is nog een deel van de minaret te zien. Er zijn plannen om de rode moskee te herbouwen.

Nationaal Etnografisch Museum

Aan het begin van de steile weg richting de citadel vind je het Nationaal Etnografisch Museum, dat gevestigd is in een traditioneel huis uit het einde van de 18e eeuw. In dit museum kom je meer te weten over de geschiedenis en het alledaagse leven van de inwoners van Berat door de eeuwen heen, Je ziet er onder meer antieke meubels, oude gebruiksvoorwerpen en traditionele kleding. Er is een middeleeuwse straatje nagebouwd, met ateliers van ambachtslieden als wevers en zilversmeden. Website: www.muzeumet-berat.al

Mangalemi

Aan de zuidkant van de citadel ligt Mangalemi, de oude wijk aan de rivier de Osum met de steile heuvel waarop de beroemde witgekalkte huizen zijn gebouwd. Het zijn stenen huizen uit de 18e en 19e eeuw in een Ottomaanse stijl: de bovenste verdieping van elk huis heeft veel ramen, die versierd zijn met traditioneel houtsnijwerk. Vanuit de verte lijkt het net alsof de vensters allemaal aaneen zijn geregen. Daarom kreeg Berat de bijnaam ‘De stad van de duizend ramen‘. Je hebt een goed zicht op de huizen vanaf de voetgangersbrug over de rivier.

Koningsmoskee

In het laaggelegen deel van Berat vlakbij de moderne stad zijn ook drie historische moskeeën die een bezoek waard zijn. De oudste is de Koningsmoskee (Xhamia e Mbretit), die ook wel de Moskee van de Sultan wordt genoemd. De moskee dateert uit de 15e eeuw en heeft een prachtig geschilderd plafond met houtsnijwerk. In de bloemvormige motieven zijn spreuken uit de Koran gegraveerd. Het is meestal mogelijk om de moskee te bezichtigen als er net een gebedsdienst afgelopen is.

Raften over de rivier de Osum

Als je wat avontuurlijks wil doen in Berat, kun je gaan raften over de Osum. Dit is een van de mooiste rivieren van Albanië die dwars door Berat stroomt. Voor wildwatervaren ga je naar de Osum Canyon, een spectaculaire 26 kilometer lange kloof met veelkleurige rotsformaties, ondergrondse gangen en onontdekte grotten. Op sommige punten is de kloof wel 450 meter diep.

Je kunt het beste gaan raften in de lente, als de sneeuw smelt van de omringende bergen. De stroomversnellingen zijn van klasse II, dus je hebt geen ervaring nodig met wildwatervaren. Aan het einde van de zomer is het water lager en kun je de kloof niet voor de hele lengte bevaarbaar. De Osum Canyon ligt ruim 50 kilometer ten zuiden van Berat. Je kunt een tocht boeken bij een lokale tour operator, zoals VATO: www.vato.al

Wat te doen in Berat: praktische tips

Vervoer naar Berat

Berat ligt ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tirana. Als je met de auto bent, kun je ook via Durrës rijden en daar de snelweg SH4 nemen (de wegen zijn niet al te best in Albanië). De citadel ligt bovenop een heuvel en je kunt voor de entree parkeren. Als je vanuit het noorden komt, moet je daarvoor wel een steile kronkelende (slechte) weg omhoog nemen. Je kunt ook parkeren in het laaggelegen deel. In het stadje zelf kun je alles te voet doen.

Er zijn busverbindingen naar Berat vanuit alle grote plaatsen in het centrale en zuidelijke deel van Albanië, waaronder Vlora, Durrës, Sarandë en Tirana. Vanuit Tirana rijden verschillende bussen en minibussen (furgon) per dag naar Berat, een busrit van circa 3 uur. Je kunt ook de trein nemen vanuit Durrës naar Fier (3 uur en 40 minuten) en verder reizen met bus of taxi.

Overnachten in Berat

Berat is een toeristische bestemming, dus er zijn genoeg hotels en guesthouses in de stad. Er is ook accommodatie in de citadel. Low budget reizigers kunnen terecht in het Berat Backpackers Hostel, gevestigd in een traditioneel huis. Het is een hostel met een relaxte sfeer en een tuin waar je mag kamperen.

Eten en drinken in Berat

Berat heeft enkele uitstekende restaurants, die volgens sommigen tot de beste van het land behoren. Een restaurant met goede reviews is Lili Homemade Food in de wijk Mangalemi, net onder de citadel. Adres: Rruga Llambi Guxhumani, Berat, Albanië.

Probeer tijdens je verblijf in Berat ook de lokale vijgen en olijven uit het gebied. Ten noorden van Berat ligt de Çobo Winery (www.cobowineryonline.com), waar lokale Albanese wijn wordt gemaakt. Je kunt er een rondleiding krijgen.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 februari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Berat, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/mlehmann; Wereldreizigersclub; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam