Booking Albanië

Wat te doen in Vlorë, Albanië: 10 tips!

Door Sascha van Zonsbeek

Vlore wat doenVlorë, Vlora, Vlore, Flora of Flore: hoe je het ook spelt: liefhebbers van Albanië weten welke plaats we bedoelen. Deze populaire badplaats aan de Albanese Rivièra combineert prachtige stranden met een leuk oud centrum. Dat maakt het een fijne stop tijdens een roadtrip langs de Adriatische Zee, of een superrelaxte stedentrip!

Vlorë staat bekend als de stad waar voor het eerst de nationale vlag van Albanië werd gehesen. Hier vond in 1912 de ondertekening plaats van de onafhankelijkheidsverklaring, waarmee Albanië zich losmaakte van de Ottomanen. Als een van de oudste steden van het land kent Vlöre dan ook een turbulente geschiedenis. Niet alleen de Turken hadden het voor het zeggen, maar ook de Romeinen, de Italianen en de nazi’s.

Tijdens een bezoek leer je meer over de geschiedenis in het Onafhankelijkheidsmuseum en bij het Onafhankelijkheidsmonument. Of neem een kijkje bij de bunkers uit de Koude Oorlog. Een boottocht naar Sazan en Karaburun brengt je niet alleen langs idyllische stranden, maar ook langs een eiland waar vroeger een geheime militaire basis was.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Vlorë?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in Vlorë

Voor het echte vakantiegevoel zit je in Vlorë goed. Wandel langs de pastelkleurige huizen in het piepkleine oude centrum, drink een Turkse koffie op een terrasje en probeer typische gerechten zoals byrek. Struin over de boulevard omzoomd met palmbomen of geniet van een (privé-)strand bij een van de hotels aan zee.

Wil je liever wat actiefs doen? Maak een fietstocht, ga vogels spotten in natuurgebied Vjosë-Nartë of volg een houten vlonder over het water naar het Mariaklooster. Heb je vakantieplannen voor Albanië en ben je benieuwd wat je allemaal kunt doen in Vlorë? Lees dan snel verder!

Maak een boottocht naar Sazan en Karaburun

Als stad aan de Albanese Rivièra heeft Vlorë prachtige stranden. De omgeving mag er echter ook zijn! Een van de leukste dingen om te doen vanuit Vlorë is het maken van een boottocht naar het eiland Sazan en naar het schiereiland Karaburun. Tijdens deze excursie krijg je direct een vakantiegevoel. Dus stap aan boord en vergeet je zwemspullen niet!

Vlore Sazan

Het leuke aan deze boottocht is dat je op één dag veel mooie plekken ziet. Sazan is een voormalige militair eiland voor de kust van Vlorë, dat pas in 2015 werd geopend voor toeristen. Karaburun heeft stranden die tot de mooiste van Albanië worden gerekend, zoals Saint Basil Beach, Aquamarine Beach, Saint Jan Beach, Zhironi en Kalasa.

Vlore Karaburun

Tijdens de boottocht zie je ook de mooie Haxhi Ali-grot. Dit is een van de grootste grotten langs de Adriatische zee. Afhankelijk van de tour ga je ook de 30 meter lange grot binnen om er te zwemmen en de onderwaterwereld te verkennen. De grot is vernoemd naar een beruchte Albanese piraat uit de 16e eeuw die zich hier verborgen hield, samen met zijn zoon.

Boek hier een boottocht naar Sazan en Karaburun

Ontspan op de stranden van Vlorë

De stad Vlorë ligt in de gelijknamige Golf van Vlorë, een inham van de Adriatische Zee. De populairste stranden vind je ten zuiden van de stad. Hier ontspan je op zandstranden omringd door resorts en strandtenten. Vega Beach (Plazhi Vega) is een van de bekendste.

Vlore strand

Hoe verder je van het centrum gaat, hoe groter de kans dat je een stukje strand voor jou alleen hebt. Wissel je duik in zee echter ook af met een bezoekje aan de stad zelf. De zee en het stadscentrum zijn verbonden door middel van een lange boulevard met palmbomen. Deze boulevard heeft zelfs een apart fietspad.

Vlore Orikum strand

Ook leuk: zo’n 5 kilometer ten zuiden van Vlorë ligt het strand van Orikum. Het kiezelstrand heeft helderblauw water. Er is een groot ondiep gedeelte; daarom is dit strand ook populair bij gezinnen. Vanaf het strand zie je in de verte de bergtoppen in het binnenland van Albanië. Een fotogenieke combinatie!

Bekijk de Muradie Moskee

Wist je dat zo’n 60 procent van de inwoners van Albanië moslim is? Je komt tijdens een reis door Albanië dus regelmatig moskeeën tegen. Verwacht in Vlorë echter geen gigantische moskee zoals in Istanbul of Caïro. De Muradie Moskee werd al in 1537 gebouwd. Daarmee is het een van de oudste gebouwen in Vlorë. In die tijd stond Albanië nog onder bewind van de Ottomanen. Voor de bouw werden stenen van een oude Romeinse begraafplaats gebruikt.

Muradie moskee in Vlore

De Muradie Moskee ligt direct naast het oude centrum van Vlorë. Wanneer je vanaf de zee via de boulevard naar de oude stad loopt of fietst, kom je er vanzelf langs. De 18 meter hoge minaret op het bakstenen bouwwerk valt je waarschijnlijk als eerste op. Adres: Rruga Justin Godar, Vlorë, Albanië.

Dwaal rond in de oude stad van Vlorë

Je kunt Vlorë in twee gebieden onderverdelen: de kuststrook en de oude stad, doe wat verder landinwaarts ligt. Het oude stadscentrum is niet zo groot: het omvat slechts een centraal plein en twee straten. Het is echter mooi opgeknapt. De pastelkleurige gevels en historische details zien er mooi uit.

Vlore oude stad

De sfeer is hier de belangrijkste bezienswaardigheid. Strijk bijvoorbeeld neer op het terras van Sophie Caffe, op het centrale plein (www.sophiecaffe.com). Het maakt onderdeel uit van een keten van koffiezaakjes die je op meer plekken in Albanië tegenkomt. Vanaf de boulevard is het zo’n 40 minuten lopen naar de oude stad van Vlöre.

Beleef de geschiedenis in het Onafhankelijkheidsmuseum

Vlorë speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Albanië. Na de eerste Balkanoorlog (1912-1913) maakte het land zich los van het Ottomaanse Rijk, dat sinds 1479 over Albanië geregeerd had. Die onafhankelijkheid werd uitgeroepen in Vlorë. Je kunt hier meer over leren in het National Museum of Independence, dat zich in de haven van Vlorë bevindt.

Vlore onafhankelijkheid

Het museum zit in een geelgekleurd huis, waar de eerste regering van Albanië was gevestigd. In de tuin loop je langs beelden van de eerste ministers. Op het balkon werd voor het eerst de nieuwe nationale vlag gehesen. Ook vertelt het museum over het leven van Ismail Bey Qemali (1844-1919), de eerste minister-president van het land.

Het Onafhankelijkheidsmuseum bestaat al sinds 1936. Daarmee is dit het oudste museum van Albanië. Van april tot en met september dagelijks geopend, daarbuiten gesloten op zondag en maandag. Mocht je het museum niet kunnen vinden, kijk dan even naar de achterkant van het bankbiljet van 500 Albanese lek. Daarop staat het huis afgebeeld.

Sta even stil bij het Onafhankelijkheidsmonument

Eerder in deze lijst met dingen om te doen in Vlorë tipten we al een bezoek aan de oude stad. In dit gebied kun je eigenlijk niet om het Onafhankelijkheidsmonument heen. Je vindt dit bouwwerk namelijk op het grote plein.

Vlore onafhankelijkheidsmonument

Het jaartal 1912 is op het Onafhankelijkheidsmonument duidelijk zichtbaar. Dit is het jaar waarin Albanië zich onafhankelijk verklaarde. De originele onafhankelijkheidsverklaring zelf kun je bekijken in het Onafhankelijkheidsmuseum, dat we hierboven noemden. Het monument zelf werd gebouwd in 1972, de tijd van het communisme. Daarom zien velen het niet alleen als een symbool van de onafhankelijkheidsverklaring, maar ook van de socialistische tijd.

Maak een roadtrip langs de Albanese Rivièra

Wil je meer zien van de omgeving van Vlorë? Maak een roadtrip langs de Albanese Rivièra! Als je vanuit Vlorë richting het zuiden rijdt, kom je op een prachtige kustweg terecht. Dit is de toeristische route, waar het niet om snelheid draait maar om wat je onderweg kunt zien.

Vlore roadtrip

Vanaf hier zet je koers naar leuke stadjes als Himarë, Vuno of zelfs helemaal naar Saranda (zo’n twee 2 uur rijden vanuit Vlorë). Wil je op de terugweg wat meer tempo maken? Er loopt ook een snelweg door het binnenland.

Vlore bergpas

Genieten van uitzichten én tegelijkertijd over een spectaculaire weg rijden? In de buurt van Vlorë ligt de Llogara Pas. Door deze bergpas – waarvan het hoogste punt op 1043 meter ligt – loopt een weg van zo’n 30 kilometer vol haarspeldbochten en flinke stijgingspercentages. Dit levert niet alleen een bijzondere rit op, maar ook een fantastisch zicht op de Albanese kust en de bergen.

Verken de communistische bunkers

De gehate communistische dictator Hoxha regeerde vier decennia over Albanië, vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog. Uit angst voor een buitenlandse invasie liet hij talloze bunkers aanleggen. Ook Vlorë heeft dit soort bunkers en een bezoek daaraan is een van de meest bijzondere dingen om te doen tijdens je vakantie.

Vlore bunker

De bunkers zijn in 1980 uitgegraven in de heuvel waarop de Narta vuurtoren staat (in de buurt van Narta Beach). Het complex omvatte artilleriebunkers, opslagruimtes en tal van ondergrondse gangen. Er is slechts een klein informatiebord, dus gebruik deels je verbeelding om te bedenken wat zich hier allemaal heeft afgespeeld.

Vlore communistische bunker

Er zijn vier grote bunkeringangen, naast elkaar, waar tegenwoordig kleurrijke schilderingen op staan. Die street art geeft de bunkers een bijzondere sfeer. Ook zijn er gedetailleerde tekeningen van gevechtsvoertuigen. Houd er rekening mee dat een bezoek aan (de binnenkant van) de bunkers op eigen risico is.

Wandel naar het Mariaklooster

Trek een middagje uit voor een wandeling naar het Mariaklooster. Het gaat daarbij niet zozeer om het klooster zelf, maar om de reis erheen. Het klooster is namelijk een verlaten gebouw op het eilandje Zvernec, in de lagune van Narta. Deze lagune ligt ten noorden van Vlorë, zo’n 11 kilometer van het centrum van de stad.

Vlore Mariaklooster eiland

Je kunt alleen bij het eilandje komen door over houten vlonders bovenop het water te lopen. De vlonder is bijna 300 meter lang. Het is best apart om over de houten plankjes te lopen, met de zee direct onder je. Op het eilandje staat ook een kleine Byzantijnse kerk uit de 13e eeuw die je kunt bezoeken.

Vlore Mariaklooster

Ga op ontdekkingstocht in natuurgebied Vjosë-Nartë

Ten noorden van Vlorë ligt het mooie natuurgebied Vjosë-Nartë. Dit beschermde natuurpark ligt aan de monding van de rivier de Aoös. Het leuke aan Vjosë-Nartë is dat het een interessante combinatie is van natuur en cultuur. Af en toe kom je namelijk ook kleine kerken tegen. De natuur is een afwisseling van bossen, moerassen en duinen. Vogels spotten kan hier uitstekend. Je maakt zelfs kans om flamingo’s te zien!

Porto Novo bij Vlore

Er zijn ook diverse stranden (let op: om daar te komen moet je over onverharde wegen rijden). Porto Novo is een mooie baai in de buurt van een groot zandstrand. Hier maak je heerlijke wandelingen langs de lagune. Aan de andere kant van de lagune ligt het Mariaklooster van de vorige tip.

Wat te doen in Vlorë: praktische tips

Overnachten in Vlorë

Eerder benoemden we al dat Vlorë uit twee gebieden bestaat: de oude stad enerzijds en het deel langs de zee anderzijds. Wij vinden de kust het leukste gebied om te overnachten. Je profiteert op die manier van de beste uitzichten en toegang tot de zee, terwijl je het oude centrum nooit ver weg is. Het toerisme in Vlorë heeft zich de laatste jaren steeds verder ontwikkeld, waardoor er mooie resorts bij zijn gekomen.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Vlorë?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Vlorë, tegen de laagste prijzen

Wil je genieten van uitzicht op zee en een privéstrand?  Kijk dan eens naar Hotel Liro, mooi gelegen aan de voet van een hoge klif. Dit hotel zit op een handige locatie als je met een huurauto reist, want je kunt hier gratis parkeren Gasten kunnen gebruikmaken van een privéstrand, een buitenzwembad, een restaurant en (tegen bijbetaling) ook watersportactiviteiten zoals windsurfen. Er is airconditioning en veel kamers hebben een balkon met uitzicht op zee. De historische binnenstad van Vlorë is zo’n 6 kilometer verderop.

Hotel Liro in Vlore

Zoek je accommodatie in Vlorë zelf, dan is het zeer betaalbare Veranda Boutique Hotel een aanrader. Het is 700 meter lopen naar het strand en ook het oude centrum is op loopafstand. Kamers hebben een balkon met uitzicht op de boulevard en de Adriatische Zee. In het hotel zelf krijg je een Italiaans ontbijt, voor het avondeten zijn er talloze leuke restaurants in de directe omgeving.

Vlore Veranda Boutique Hotel

Eten en drinken Vlorë

Hotelgasten krijgen vaak een uitgebreid ontbijt geserveerd, maar voor de doorsnee Albanees mag het ontbijt simpel zijn. Bijvoorbeeld een Turkse koffie met een trilece, een cake op melkbasis. De Albanezen zijn dol op koffie. De manier waarop ze de koffie maken, hebben ze afgekeken van de Turken. Wie van thee houdt, moet in Albanië eens bergthee proberen. De blaadjes worden met de hand geplukt in de groene bergen op 1500 meter hoogte.

Vlore Restaurant

In Vlorë komen zowel vlees- als visliefhebbers aan hun trekken. Dankzij de ligging aan zee is er altijd wel ergens verse vis te krijgen. Bijvoorbeeld bij Piceri Mustafa 2 aan Rruga Murat Tërbaçi, een aanrader voor gebakken vis. Ook Restaurant Pulebardha staat bekend om zijn visgerechten. De locatie kan even zoeken zijn, want het zit in een zijstraatje (adres: Ruga Sadik Zotaj, voor het ‘Flamurtari’ Stadion). Zeker de moeite waard!

Vlore Byrek

Qua vleesgerechten staat Albanië vooral bekend om gebraden lam, afkomstig uit de bergen. Proef bijvoorbeeld eens tasqebap, een soort stoofpotje met lamsvlees en tomaat. Sauzen zijn vaak op yoghurtbasis, een frisse tegenhanger van het vlees. Probeer als vegetariër zeker een byrek, een hartige taart met kaas, spinazie of prei.

Reizen naar Vlorë

Vlorë ligt in het zuidwesten van Albanië en maakt onderdeel uit van de Albanese Rivièra, een 120 kilometer lange kustlijn. Voor de kust strekt de baai van Vlorë zich uit. De badplaats is een leuke en relaxte stop tijdens een roadtrip langs de Adriatische Zee.

Vlore skyline

Op dit moment is de dichtstbijzijnde luchthaven Tirana International Airport (TIA). Dit vliegveld ligt op 2½ uur rijden van Vlorë. Je kunt in 2½ uur van Eindhoven Airport vliegen naar Tirana met Wizz Air. Vanaf Amsterdam Schiphol gaan geen rechtstreekse vluchten naar Tirana. Je kunt de Albanese hoofdstad wel in 4 tot 5 uur bereiken met een overstap in bijvoorbeeld Wenen, München of Rome.

Een vliegticket naar Tirana is te koop vanaf € 395
Boek hier een vliegticket naar Tirana bij KLM

De beste manier om vanaf Tirana naar Vlorë te gaan is met een huurauto, wat sowieso een handig vervoermiddel is voor een rondreis door Albanië. Er gaan wel bussen, maar per bus reizen in Albanië vereist veel flexibiliteit. Bussen vertrekken meestal zodra ze vol zijn; er is meestal geen vast schema. Er wordt sinds 2021 ook gebouwd aan een eigen luchthaven zo’n 10 kilometer van de stad: Vlora International Airport. Dit moet de derde luchthaven van het land worden, na die van Tirana en Kukës in het noordoosten van Albanië.

Tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico en verborgen kosten
Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Albanië bij Sunny Cars

Wanneer je tijdens je vakantie in Vlorë een eigen auto hebt, dan kun je ook makkelijker verblijven in een van de prachtige hotels langs de kust. Eenmaal aangekomen op de boulevard van Vlorë kun je alles te voet of per fiets bezoeken. De boulevard heeft zelfs een speciaal fietspad met twee banen.

Vlore boulevard

Tip: denk er ook eens aan om Albanië te combineren met Griekenland. Er gaan veerboten tussen het eiland Corfu en de Albanese plaats Sarandë. Vanaf Vlorë is het zo’n 2 uur rijden naar Sarandë.

Over Sascha

SaschaAls kind pakte ik een rugzak in en vertelde mijn ouders ‘dat ik een reisje ging maken’. Hoewel ik destijds niet verder kwam dan het einde van de straat, ben ik niet meer gestopt met reizen en verhalen vertellen. Als freelance copywriter voor de reisbranche komen deze passies samen.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 oktober 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Vlorë, Albanië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Hotel Liro; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam