Het Noorderlicht spotten in Lapland

Ben jij geïnteresseerd in unieke natuurverschijnselen? Dan moet het zien van het Noorderlicht, of Aurora Borealis, absoluut hoog op je verlanglijstje staan. Het Noorderlicht is vooral goed te zien in de wat noordelijkere landen in Europa. Daarnaast is het belangrijk dat er weinig lichtvervuiling is, want dit zorgt er namelijk voor dat het Noorderlicht veel minder goed zichtbaar is.

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht is een natuurlijk lichtfenomeen wat ontstaat doordat onze aarde geladen deeltjes van de zon aantrekt. Die botsen vervolgens met andere luchtdeeltjes op de aarde, waarna bijzonder gassen ontstaan. Die gassen geven licht wat zichtbaar is boven de magnetische polen van de aarde. Dit kan zowel aan het noordelijke als het zuidelijke deel van onze aardbol plaatsvinden, wat wij dus het Noorderlicht en het Zuiderlicht noemen.

Lapland de absolute aanrader

Als Nederland veel minder dichtbevolkt zou zijn en er minder licht de atmosfeer in zou komen, zou het Noorderlicht theoretisch gezien ook in Nederland te zien moeten zijn. In de praktijk is dat niet zo. In Scandinavië, een stukje noordelijker dus, is het Noorderlicht echter veel helderder.

Om het Noorderlicht te zien moet het goed donker zijn. Hoe noordelijker je komt, hoe eerder het ’s avonds donker wordt. In het hoge Noorden zijn er zelfs dagen waar het veel langer donker dan licht is. De meeste kans op het spotten van het Noorderlicht heb je daarom op een zo noordelijke mogelijke plek. Het fenomeen is alleen moeilijk te zien tijdens de zomer.

Het Noorderlicht in Fins Lapland

Lapland is misschien wel de ideale plek om op zoek te gaan naar het Noorderlicht. Lapland ligt in totaal in vier landen, namelijk Finland, Zweden, Noorwegen en Rusland. Het grootste deel hiervan is echter het meest noordelijk gelegen stuk van Lapland.

Wil je het Noorderlicht spotten, dan is Fins Lapland de beste plek om naartoe te gaan. Veel noordelijker kom je niet en daarnaast zijn er tijdens je reis naar Fins Lapland nog veel meer unieke activiteiten te doen. Zo is het een ideale plek voor een skivakantie dankzij hoge sneeuwkwaliteit gedurende een lange periode, maar kun je er bijvoorbeeld ook een huskytocht maken, een rendierboerderij bezoeken of ijskarten. Populaire regio’s voor dergelijke activiteiten zijn Levi en Ruka Kuusamo.

Doordat er in Finland daarnaast zeer veel meren zijn, bijna 200.000 (!), wordt het Noorderlicht hier prachtig weerspiegeld door het water, wat nog een extra bijzondere dimensie geeft aan het lichtspektakel.

Voor het laatst bijgewerkt op 31 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het spotten van het Noorderlicht in Lapland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/erectus; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam