Booking Frankrijk

Bezienswaardigheden in Nice, Frankrijk

Musée Matisse

Het Musée Matisse is een van de beste bezienswaardigheden in Nice. De fraaie okerkleurige Genuaanse villa uit de 17e eeuw biedt onderdak aan een van ‘s werelds grootste kunstcollecties van de Franse kunstschilder en beeldhouwer Henri Matisse (1869-1954), die zo’n 37 jaar van zijn leven in en rond Nice spendeerde. Lees hier meer over Musée Matisse

Promenade des Anglais

De Promenade des Anglais is een van de beroemdste boulevards van Frankrijk en de meest karakteristieke straat van Nice. Het fraaie voetgangersgebied volgt de bocht langs de stranden aan de Baie des Anges, de baai voor de stad. Palmbomen en elegante tuinen sieren de legendarische boulevard, waar het altijd druk is met wandelaars, joggers, fietsers en skaters. Ook zitten mensen er gewoon te genieten van het uitzicht op de kalmerende blauwe golven of de zonaanbidders op het lager gelegen kiezelstrand. In synergie met de zee is alles zo’n beetje blauw op de Promenade des Anglais, van de bankjes en parasols tot de huurfietsen en de prullenbakken. Het autoverkeer raast door ondergrondse tunnels.

De Promenade des Anglais is in 1823 ontwikkeld door de Engelse priester Lewis Way, vandaar de naam. In die tijd streken vele rijke Engelsen neer in Nice om de barre winter in eigen land te ontvluchten. Met de aanleg van de ‘Prom’ wilde de gefortuneerde Way armen en werklozen aan het werk helpen. Hij zamelde geld in bij de Engelse gemeenschap, maar betaalde het project ook voor een groot deel uit eigen zak. Aanvankelijk heette de boulevard Chemin des Anglais en was deze slechts 2 meter breed, maar in de loop der jaren is de straat flink uitgebreid.

Musée National Marc Chagall

In alle topmusea hangen werken van Marc Chagall, maar nergens zoveel als in dit museum in Nice. Musée National Marc Chagall beheert ruim 400 schilderijen, tekeningen, gravures en sculpturen van de Frans-Russische kunstenaar, die tot zijn dood in 1985 in een buitenwijk van Nice woonde. Het museum opende in 1973 na de schenking van 17 grote Bijbelse schilderijen van Chagall, die nog steeds de kern van de collectie vormen.

Door schenkingen en aanwinsten is de verzameling flink uitgebreid. De kunstenaar zelf heeft zich altijd intensief bemoeid met de inrichting. Hij wilde het museumgebouw verfraaien door glas-in-loodramen toe te voegen en bepaalde zelfs de plek waar schilderijen moesten hangen. Rond het museum is een mooie rustgevende mediterrane tuin met cipressen, olijfbomen en dennen. Het museum ligt in de chique wijk  Cimiez en is dinsdag gesloten. Adres: Avenue Dr Ménard, 06000 Nice, Frankrijk. Website: www.musees-nationaux-alpesmaritimes.fr

Andere bezienswaardigheden in Nice

Voor het laatst bijgewerkt op 2 februari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden en musea in Nice, Frankrijk, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Flickr.com/gmmewaa.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam