Booking Frankrijk

Bezienswaardigheden in Nice, Frankrijk

Promenade des Anglais

De Promenade des Anglais is een van de beroemdste boulevards van Frankrijk en de meest karakteristieke straat van Nice. Het fraaie voetgangersgebied volgt de bocht langs de stranden aan de Baie des Anges, de baai voor de stad. Palmbomen en elegante tuinen sieren de legendarische boulevard, waar het altijd druk is met wandelaars, joggers, fietsers en skaters.

Promenade Anglais in Nice

Ook zitten mensen er gewoon te genieten van het uitzicht op de kalmerende blauwe golven of de zonaanbidders op het lager gelegen kiezelstrand. In synergie met de zee is alles zo’n beetje blauw op de Promenade des Anglais, van de bankjes en parasols tot de huurfietsen en de prullenbakken. Het autoverkeer raast door ondergrondse tunnels.

Nice promenade

De Promenade des Anglais is in 1823 ontwikkeld door de Engelse priester Lewis Way, vandaar de naam. In die tijd streken vele rijke Engelsen neer in Nice om de barre winter in eigen land te ontvluchten. Met de aanleg van de ‘Prom’ wilde de gefortuneerde Way armen en werklozen aan het werk helpen. Hij zamelde geld in bij de Engelse gemeenschap, maar betaalde het project ook voor een groot deel uit eigen zak. Aanvankelijk heette de boulevard Chemin des Anglais en was deze slechts 2 meter breed, maar in de loop der jaren is de straat flink uitgebreid.

Musée Matisse

Musée Matisse is een van de beste bezienswaardigheden in Nice. De fraaie okerkleurige Genuaanse villa uit de 17e eeuw biedt onderdak aan een van ‘s werelds grootste kunstcollecties van de Franse kunstschilder en beeldhouwer Henri Matisse (1869-1954), die zo’n 37 jaar van zijn leven in en rond Nice spendeerde.

Matisse Museum in Nice

In dit museum zie je schilderijen, tekeningen, sculpturen, keramiek, wandtapijten, persoonlijke bezittingen, foto’s en geïllustreerde boeken van Matisse. Musée Matisse werd geopend in 1963 nadat Nice van de erfgenamen van Matisse een groot deel van de verzameling geschonken kreeg. Naast de vaste opstellingen zijn er regelmatig tentoonstellingen te zien. ► Lees hier meer over Musée Matisse

Vieux Nice

Neem zeker even de tijd om te dwalen door de schaduwrijke straatjes van de oude binnenstad Vieux Nice (ook wel Vieille Ville genoemd). Het is een schilderachtige wijk met pittoreske pleintjes, barokke kerken en pastelkleurige huizen met rode daken. De middeleeuwse binnenstad heeft een onmiskenbare Italiaanse sfeer, ontstaan in de tijd dat Nice nog onderdeel was van Italiaanse koninkrijkjes (tot 1860).

Nice oude binnenstad

Overal in Vieux Nice vind je cafés, restaurants, boetiekjes, kunstgalerieën en souvenirwinkels. Je kunt er op zoek naar geurige zeep, handgemaakt sieraden of Provençaalse kruiden. Bezoek de openluchtmarkt op Cours Saleya of haal een ijsje bij Fenocchio aan Place Rossetti, bekend als de beste ijssalon van Nice. ‘s Avonds komt de wijk tot leven als de barretjes de deuren openen, dus ook voor nachtleven is dit the place to be.

Vieux oude stad Nice

Bezienswaardigheden in Vieux Nice zijn onder meer de kathedraal Sainte-Réparate en het museum Paleis Lascaris met oude muziekinstrumenten. Wil je in het historische centrum verblijven? Dan is het Palais Saleya Boutique Hotel een aanrader, gevestigd in een 18e-eeuws gebouw aan het plein Palais de Justice. De driehoekige oude binnenstad van Nice grenst aan de kasteelheuvel en ligt op een klein stukje lopen van Promenade des Anglais. In doorkijkjes tussen oude huizen zie je de zee liggen.

Bloemenmarkt op Cours Saleya

Dwars door de oude binnenstad van Nice loopt de Cours Saleya, een straat met een van de meest pittoreske openluchtmarkten van Frankrijk. De drukke voetgangersstraat is vooral bekend om de bloemenmarkt (Marché aux Fleurs) die hier van dinsdag tot en met zondag wordt gehouden. Voor de pastelkleurige huizen staan kramen met vrolijk gestreepte luifels waar enorm veel soorten bloemen worden verkocht. Sowieso erg Instagrammable allemaal!

Nice bloemenmarkt

Het aanbod varieert van anjers en orchideeën tot boeketten met zonnebloemen, lelies en rozen. De bloemenmarkt bestaat al sinds 1897 toen kwekers uit de omgeving naar Nice kwamen om hun snijbloemen te verkopen. Daarmee was dit de eerste groothandelsmarkt voor bloemen ter wereld. Per trein werden bloemen naar steden in heel Europa vervoerd.

Cours Saleya in Nice

Door de jaren heen zijn er ook kraampjes bijgekomen waar andere voedselproducten worden verkocht, van groente en fruit tot noten en kazen. Op maandag maken de bloemenstalletjes plaats voor een vlooienmarkt (Marché à la Brocante) waar je antiek, brocante en snuisterijen kunt scoren. Op warme zomeravonden is de Cours Saleya het toneel van een ambachtelijke avondmarkt (Marché Artisanal Nocturne) met handwerk en souvenirs.

Bekijk de bezienswaardigheden van Nice in je eigen tempo
Boek hier een ticket voor de hop on hop off bus in Nice

Musée National Marc Chagall

In alle topmusea hangen werken van Marc Chagall, maar nergens zoveel als in dit museum in Nice. Musée National Marc Chagall beheert ruim 400 schilderijen, tekeningen, gravures en sculpturen van de Frans-Russische kunstenaar, die tot zijn dood in 1985 in een buitenwijk van Nice woonde. Het museum opende in 1973 na de schenking van 17 grote Bijbelse schilderijen van Chagall, die nog steeds de kern van de collectie vormen.

Chagall Museum in Nice

Door schenkingen en aanwinsten is de verzameling flink uitgebreid. De kunstenaar zelf heeft zich altijd intensief bemoeid met de inrichting. Hij wilde het museumgebouw verfraaien door glas-in-loodramen toe te voegen en bepaalde zelfs de plek waar schilderijen moesten hangen. Rond het museum is een mooie rustgevende mediterrane tuin met cipressen, olijfbomen en dennen. Het museum ligt in de chique wijk  Cimiez en is dinsdag gesloten. Adres: Avenue Dr Ménard, 06000 Nice, Frankrijk. Website: www.musees-nationaux-alpesmaritimes.fr

Voor het laatst bijgewerkt op 12 juli 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden en musea in Nice, Frankrijk, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam