Booking Frankrijk

Musée Matisse, Nice, Frankrijk

De beste bezienswaardigheden in Nice

Het Musée Matisse is een van de beste musea in Nice. De fraaie okerkleurige Genuaanse villa uit de 17e eeuw biedt onderdak aan een van ‘s werelds grootste kunstcollecties van de Franse kunstschilder en beeldhouwer Henri Matisse (1869-1954), die zo’n 37 jaar van zijn leven in en rond Nice spendeerde. Je ziet er schilderijen, tekeningen, sculpturen, keramiek, wandtapijten, persoonlijke bezittingen, foto’s en geïllustreerde boeken van Matisse. Het museum toont zijn hele artistieke ontwikkeling, van zijn eerste schilderij Nature morte aux livres uit 1890 tot aan een van zijn laatste werken Fleurs et fruits uit 1952/1953.

Te zien is hoe Matisse met felle kleuren begon te experimenteren en een van de grondleggers was van het fauvisme. Onder de 68 schilderijen bevinden zich bekende werken als Nu bleu IV (Blauw Naakt IV) uit 1952 en Nature morte aux grenades (Stilleven met Granaatappels) uit 1947. Tot zijn persoonlijke bezittingen behoort een vergulde rood-witte rococo stoel die Matisse in 1946 beschilderde. Foto’s van de beroemde fotograaf Robert Capa geven een aardig inkijkje in de manier waarop Matisse werkte aan zijn kunst.

Het Musée Matisse werd geopend in 1963 nadat Nice van de erfgenamen van Matisse een groot deel van de verzameling geschonken kreeg. Naast de vaste opstellingen zijn er regelmatig tentoonstellingen te zien in het museum. Je vindt Musée Matisse op een heuvel in de wijk Cimiez, ten noorden van het centrum, niet ver van Hotel Regina waar Matisse logeerde. Vanuit het centrum kun je wandelen of een bus of taxi nemen. Als je met de bus gaat, stap dan uit bij de halte Les Arènes / Musée Matisse. Het museum is dinsdag gesloten. Adres: 164 Avenue des Arènes de Cimiez, 06000 Nice, Frankrijk. Website: www.musee-matisse-nice.org

Voor het laatst bijgewerkt op 2 februari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over Musée Matisse in Nice, Frankrijk, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Office du Tourisme de Nice; Flickr.com/m-louis.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam