Sacré-Cœur, Parijs

De Sacré-Cœur, gelegen op de top van de heuvel in kunstenaarswijk Montmartre, is een van de opvallendste kerken van Parijs. De schitterende basiliek werd gebouwd tussen 1875 en 1919 en is daarmee nog een jonkie vergeleken met de gotische Notre Dame verderop in de stad. De katholieke kerk is ontworpen in een Romaans-Byzantijnse stijl en valt op door zijn sneeuwwitte kleur, 80 meter hoge koepel en verschillende torens, waardoor de basiliek ook wel bekendstaat als ‘het gebakje’ of ‘de suikertaart’ van Parijs. In totaal hebben er zo’n zes architecten aan gewerkt. De Sacré-Cœur – letterlijk vertaald Het Heilig Hart – is door Franse katholieken gebouwd ter nagedachtenis aan de Frans-Pruisische oorlog in 1870 en 1871. Daarbij vielen 58.000 doden.

Het interieur van de Sacré-Cœur is net zo indrukwekkend als de buitenkant, met een enorm mozaïek waarop Jezus zijn armen spreidt. Dit mozaïek Christus in Majesteit is gemaakt door de Franse kunstenaar Luc-Olivier Merson (1846-1920) en is met zijn 480 vierkante meter en 25.000 steentjes het grootste van Frankrijk. Minstens zo spectaculair is het uitzicht over Parijs, alleen al vanaf de trappen van de Sacré-Cœur. Je kunt het uitzicht nog verfraaien als je de 300 treden van de koepel beklimt (er is geen lift). Alleen de Eiffeltoren kan tippen aan deze panoramische 360-graden ervaring van Parijs. Er wordt gezegd dat je op heldere dagen wel 30 kilometer ver kunt kijken. In de grote klokkentoren, die overigens niet toegankelijk is, hangt La Savoyarde. Met een gewicht van 19 ton is dit de grootste kerkklok van Frankrijk.

Bezoeken van de Sacré-Cœur

De Sacré-Cœur is bijna overal te zien in Parijs en is een van de populairste bezienswaardigheden van de Franse hoofdstad, met meer dan één miljoen bezoekers per jaar. De drukte is het grootst in de middag. Je kunt de basiliek bezoeken door via een trap de 125 meter hoge heuvel te beklimmen, via 270 treden. Je kunt ook een kabelbaantje nemen naar de kerk (je kunt naar boven met een regulier metrokaartje voor een enkele reis). Het dichtstbijzijnde metrostation is Abbesses (metrolijn 12), maar voor de kabelbaan kun je ook uitstappen op metrostation Anvers (metrolijn 2).

De Sacré-Cœur is elke dag tussen 06.00 uur ‘s ochtends en 22.30 uur ‘s avonds gratis te bezoeken, maar voor de koepel moet je wel een kaartje kopen. De basiliek heeft een ook een grote crypte, maar die is om veiligheidsredenen nu gesloten voor bezoekers. Pas ook op voor zakkenrollers in de omgeving van de Sacré-Cœur en mannetjes die een armband om je pols willen doen – dat is nergens voor nodig. Adres: 35 Rue du Chevalier de la Barre, 75018 Parijs, Frankrijk. Website: www.sacre-coeur-montmartre.com

Voor het laatst bijgewerkt op 21 oktober 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Sacré-Cœur in Parijs, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam