6x op vakantie in de natuur in Frankrijk

Frankrijk natuur vakantieBij een vakantie in Frankrijk denk je niet meteen aan de natuur. Het land staat vooral bekend om toeristische trekpleisters als de Eiffeltoren en de zonnige Côte d’Azur. Maar Frankrijk bruist van de natuurlijke wonderen, die bij veel vakantiegangers nauwelijks bekend zijn. Het land heeft torenhoge bergen, watervallen, spectaculaire kloven en kliffen en beeldschone kleurige valleien.

Plan je volgende trip eens buiten de gebaande paden om het Franse natuurschoon te ontdekken. Voor een vakantie in de natuur hoef je niet eens zo ver te reizen en een vakantiehuis Frankrijk is altijd dichtbij te vinden. We geven je alvast een voorzet met een lijst van de mooiste en meest schilderachtige plekken. Hier vind je 6 tips voor een vakantie in de natuur in Frankrijk!

Gorges du Verdon

Een juweeltje in het zuiden van Frankrijk is de Gorges du Verdon, een van de mooiste en beroemdste kloven van Europa. De adembenemende rivierkloof is 25 kilometer lang met rotswanden die tot 700 meter diep kunnen zijn. Bewonder het perfecte contrast tussen het babyblauwe water en de hoge, donkere rotsen aan de zijkant. Voor een actieve vakantie in de natuur ben je hier helemaal op de juiste plek.

Gorges du Verdon in Frankrijk

Adrenalinejunkies kunnen er klimmen, paragliden, bungeejumpen en raften, of doe het rustiger aan met een kanotocht op het turquoise water van de Verdon-rivier die door de kloof stroomt. Wandelaars kunnen kiezen uit meer dan 400 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden. Zelfs tijdens een roadtrip zijn er genoeg uitkijkpunten om de ‘Grand Canyon van Frankrijk’ te aanschouwen. Gorges du Verdon ligt slechts 2 uur rijden vanaf de luchthaven van Nice of Marseille.

Dune di Pilat

Amper een uur rijden van Bordeaux vind je Dune di Pilat, de hoogste duin van Europa. Dit ‘zandmonster’ ligt tussen de Atlantische Oceaan, een enorm dennenbos, de baai van Arcachon, een zandbank en een schiereiland. De duin is meer dan 100 meter hoog en heeft een lengte van zo’n 3 kilometer. Bovendien verschuift de zandmassa elk jaar een beetje landinwaarts, waardoor telkens een stukje bos verdwijnt. Het is een uitdaging om de duin te beklimmen. Daarna ben je nog dagen bezig om het goudkleurige zand uit je sokken te lozen. Soms kun je er in de winter vanaf skiën, als het koud genoeg is voor een laagje sneeuw.

Dune di Pilat in Frankrijk

Kliffen van Étretat

Een natuurlijke topattractie aan de kust van Normandië zijn de Kliffen van Étretat. Je kunt wel foto’s blijven maken van de hoge witte krijtrotsen en natuurlijke bogen die de zee in steken. Fotogeniek is L’Aiguille, een rotsformatie die 70 meter de zee uitsteekt. Daarnaast zie je een iconische boog die lijkt op een olifant die zijn slurf in de zee dompelt. Deze pittoreske plek heeft talloze bekende Franse schrijvers en kunstenaars geïnspireerd, onder wie Monet, Boudin, Maupassant, Lupin en Courbet. Allemaal zouden ze de kliffen hebben bezocht om hun creativiteit een boost te geven.

Etretat kliffen in Frankrijk

Vanoise Nationaal Park

Vanoise Nationaal Park is het oudste en grootste nationale park in Frankrijk, dat opgericht is in 1963. Het is een groot en ongerept natuurgebied in de Franse Alpen dat zich helemaal uitstrekt tot Gran Paradiso Nationaal Park in Italië. Samen is het een van de grootste alpine parken ter wereld dat alles in zich heeft voor een vakantie in de natuur. Tussen de bossen en over de berghellingen kronkelen honderden paden, perfect om te wandelen en te picknicken.

Vanoise Nationaal Park in Frankrijk

In de winter biedt het park een groots spektakel van gletsjers en bergmeren. Vergeet niet je oren en ogen op te houden voor de vele wilde dieren die hier rondzwerven. Lynxen, wolven, gemzen en steenbokken duiken op zodra de sneeuw is gesmolten. Als je gaat picknicken, is de kans groot dat half-tamme marmotten een kijkje komen nemen. Het park ligt ongeveer 2 uur rijden ten zuiden van Chamonix.

Pont d’Arc

De Pont d’Arc is nog zo’n schitterend fenomeen dat gevormd is door de natuur. Snelstromend water van de rivier de Ardèche heeft een prachtige natuurlijke boog gevormd, die nu te boek staat als een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Frankrijk. Het gat in de boog is zo’n 34 meter breed, maar wordt door het wassende rivierwater nog steeds verder uitgehold. De Pont d’Arc wordt vaak gezien als de toegangspoort tot de Ardèche-kloof die zich aan de andere kant van de boog bevindt. In de zomer is het een populaire plek om te kanoën en kajakken onder de boog.

Pont d'Arc in Frankrijk

Côte de Granit Rose

Blozende en oranjeroze rotsblokken vormen de Côte de Granit Rose in het noorden van Bretagne. Deze ‘roze granietkust’ strekt zich uit over een lengte van 30 kilometer en zorgt voor een surrealistisch landschap. Door het eeuwenlange samenspel van wind, zee en zand is de kust bezaaid met enorme granieten rotsen die op het land lijken te zijn gekwakt. Het is een mooi gezicht om de roze getinte rotsblokken te zien afsteken tegen de blauwe zee, als de zon tenminste schijnt in dit winderige deel van Noord-Frankrijk. Kijk naar de kleine huisjes die verspreid staan tussen de warboel van rotsen. Je vindt de granietkust tussen de dorpen Trégastel en Plougrescant.

Frankrijk granietkust

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nuuk Media.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 augustus 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in de natuur in Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam