Akropolis, Athene, Griekenland

De beste bezienswaardigheden in Athene

De Akropolis is de beroemdste bezienswaardigheid in Athene en van heel Griekenland. De Akropolis is een fort op een 156 meter hoge heuvelachtige rots die boven de hoofdstad uitstijgt en van kilometers ver al is te zien. De nederzetting is gebouwd rond de vijfde eeuw voor Christus en was het hoofdkwartier van de koningen in het democratische Athene en ‘de thuisbasis van de goden’. De naam Akropolis is niet toevallig gekozen, akros betekent ‘hoogste punt’ en polis staat voor ‘stad’.

Het grootste en meest opvallende bouwwerk op de ‘heilige rots’ is de Parthenon, de wit-marmeren tempel voor Pallas Athena, de beschermgodin van de Griekse hoofdstad. De tientallen metershoge zuilen van de tempel staat nog fier overeind. Parthenon is gebouwd tussen 447 en 438 voor Christus en deed later nog dienst als kerk en moskee, voordat het verviel in een archeologische ruïne. Ook het elegante Erechtheion, met zijn zes klassieke en slanke Ionische zuilen aan de voorkant, is nog redelijk goed bewaard gebleven. Erechtheion was naast de Parthenon de andere hoofdtempel en is vernoemd naar koning Erechtheus. Naast de tempel van Erechtheion groeit een olijfboom die door de godin Athena aan de stad geschonken zou zijn.

In 1987 kreeg de Akropolis een plek op de werelderfgoedlijst van Unesco als ‘grootste architectonische en artistieke complex uit de Griekse oudheid’. Al tientallen jaren (sinds 1975) wordt er gewerkt aan een restauratie van de imposante nederzetting, terwijl de bouw zelf slechts 9 jaar duurde. De tempels op de heuvel zijn in de loop der eeuwen flink versleten en vervuild, maar verbazingwekkend genoeg heeft de Akropolis alle aardbevingen doorstaan.

De Akropolis is een van de bezienswaardigheden in Athene die je gezien moet hebben. Ondanks de moeizame klim naar boven wordt je boven beloond met een panoramisch en adembenemend uitzicht over Athene. Het complex is in de winter dagelijks geopend tussen 08.00 en 15.00 uur en in de zomermaanden van 08.00 tot 19.30 uur (met uitzondering van feestdagen). Je moet entree betalen, maar tijdens het laatste weekend van september en op de eerste zondag van de maand van 1 november tot en met 31 maart is de toegang gratis. Je berikt de Akropolis vanaf Theorias Street. Het dichtstbijzijnde metrostation is Acropoli. Neem in de zomermaanden water en zonnebrandcrème mee en draag comfortabele schoenen voor de klim naar de heuvel. Adres: Athene 105 58, Griekenland. Website: www.culture.gr

Voor het laatst bijgewerkt op 6 februari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Akropolis in Athene, Griekenland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam