Booking Luxemburg

Vakantie in Luxemburg Stad: tips en reisgids

Een vakantie in Luxemburg Stad beleef je op een kosmopolitische plek met 170 nationaliteiten, chique banken en vele internationale instellingen. Het spreken van vier talen is wel het minimum als je woonachtig bent in de hoofdstad van Luxemburg – of Lëtzebuerg in de lokale taal. Maar Luxemburg Stad is meer dan een ontmoetingsplaats van bankiers, ambtenaren, bureaucraten en diplomaten. Als je door deze waas heen kijkt, zie je een charmante en compacte stad met elegante pastelkleurige gebouwen, boeiende musea, groene parken en fraaie uitzichten.

De geschiedenis van Luxemburg Stad gaat al terug tot de vroege middeleeuwen, toen graaf Siegfried van Luxemburg er rond 963 een kasteel liet bouwen. Het fort verrees op een steile rots, op een strategische locatie waar de rivieren Alzette en Pétrusse samenkomen. Dit was het begin van de stad én het land. In de loop der eeuwen ontstond een van de grootste vestingen van Europa die om de zoveel tijd van de ene Europese macht aan de andere werd overgedragen.

Ontdek Luxemburg Stad op een leuke manier vanaf de fiets!
Boek hier eenvoudig een fietstour door Luxemburg Stad

De vestingwerken en de oude binnenstad prijken sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De muren werden in 1867 afgebroken, maar de ondergrondse tunnels bestaan nog steeds. Deze kazematten zijn een van de belangrijkste toeristische trekpleisters en mag je niet missen tijdens een vakantie in de stad.

Luxemburg Stad is nu een van de meest leefbare steden ter wereld, zo blijkt telkens uit de jaarlijkse ranglijstjes. Je ziet er statige herenhuizen, maar ook moderne gebouwen voor instellingen als het Europese Hof, de Europese Investeringsbank en de Europese Unie. Je kunt er eten in Michelin-restaurants, een avondje naar de schouwburg, zomerse openluchtconcerten bezoeken en Glühwein drinken op een winterse kerstmarkt. Luxemburg Stad is een dynamisch, meertalig en multicultureel (zaken)centrum dat cultuur hoog in het vaandel heeft staan.

Ga je op vakantie naar Luxemburg? Breng dan zeker een bezoek aan Luxemburg Stad. Of ga ‘en ville‘, zoals de locals zeggen, om naamsverwarring tussen de twee ‘Luxemburgen’ te voorkomen. Hier vind je handige tips voor je trip naar de hoofdstad van Luxemburg.

Bezienswaardigheden in Luxemburg Stad

Kathedraal van LuxemburgLuxemburg Stad heeft enkele bijzondere musea en bezienswaardigheden, waarvoor je gemakkelijk een dag of twee kunt uittrekken. Je kunt er dwalen door de oude stad, langs het paleis van de hertog en de imposante kathedraal. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Luxemburg Stad

Overnachten in Luxemburg Stad

Luxemburg Stad is dan wel een relatief kleine hoofdstad, toch is er een groot aanbod aan accommodatie. Er zijn ruim 50 hotels en daarnaast kun je overnachten in talloze bed & breakfasts of in appartementen van particulieren. Lees hier meer over overnachten in Luxemburg Stad

Reizen naar Luxemburg Stad

Je kunt Luxemburg Stad bereiken met het vliegtuig, de trein, de bus of de auto. KLM vliegt meerdere keren per dag van Amsterdam Schiphol naar Luxemburg Stad, een vlucht van ongeveer 1 uur. Een vliegticket is te koop vanaf € 169. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Luxemburg Stad

Vluchten komen aan op Aéroport de Luxembourg (LUX). Het vliegveld, dat ook bekendstaat als Findel-Aéroport, ligt ongeveer 8 kilometer ten oosten van het centrum van Luxemburg Stad. Voor het vervoer kun je de bus (30 minuten) of de taxi nemen.

Met de trein ben je vanuit Amsterdam in 5½ uur in Luxemburg Stad. Er gaan rechtstreekse treinen, je moet overstappen op station Bruxelles-Midi (ook wel Brussel-Zuid geheten) in België. Vanaf Brussel-Zuid rijdt elk uur een directe trein naar Luxemburg Stad. Een enkele reis vanaf Amsterdam is te koop vanaf € 38. ► Boek een treinticket naar Luxemburg Stad bij NS International

Openbaar vervoer in Luxemburg Stad

Luxemburg Stad is niet al te groot, dus de meeste bezienswaardigheden kun je tijdens je vakantie te voet bezoeken. Er rijden geen metro’s in de stad. Je kunt wel gebruikmaken van de taxi, de tram of de bus. Er zijn verschillende buslijnen die Luxemburg Stad ook met andere plaatsen en dorpen in Luxemburg verbinden. Er is één tramlijn, van het centrum naar Luxexpo in de buitenwijk Kirchberg. Vanaf 1 maart 2020 is al het openbaar vervoer gratis in heel Luxemburg om de verkeersdrukte tegen te gaan. Voor de dienstregeling kun je kijken op de website: www.mobiliteit.lu

Eten en drinken in Luxemburg Stad

Door de grote internationale gemeenschap heeft Luxemburg Stad enkele uitstekende restaurants, van kleine gezellige bistro’s tot haute cuisine. Dankzij de nabijheid van Duitsland en Frankrijk kent de Luxemburgse keuken veel invloeden uit deze landen en kun je Thüringer worstjes, zuurkool, vis en varkensvlees op de menukaart tegenkomen. Gerechten worden geserveerd met wijnen uit de Moezel.

Een van de beste Italiaanse restaurants is Mosconi (www.mosconi.lu), gevestigd in een charmant wit huis aan de oever van de Alzette-rivier. Dit is het eerste Italiaanse restaurant in de Benelux dat een Michelin-ster kreeg.

Voor meer informatie over een vakantie in Luxemburg Stad kun je kijken op de website van het VVV-kantoor: www.luxembourg-city.com

Voor het laatst bijgewerkt op 27 november 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Luxemburg Stad, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/TReinhard; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam