Booking Luxemburg

Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean (MUDAM), Luxemburg Stad

De beste bezienswaardigheden in Luxemburg Stad

MUDAM LuxemburgHet Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean – afgekort MUDAM – is een museum voor moderne kunst dat relatief nieuw is in Luxemburg Stad. Het museum werd geopend in 2006, vlak voordat Luxemburg een jaar lang Culturele Hoofdstad van Europa was. Het is vernoemd naar Jan van Luxemburg, die groothertog was van 1964 tot 2000. Met het MUDAM wilde Luxemburg zich profileren als belangrijke artistieke en culturele pleisterplaats in Europa. Voor het ontwerp werd de toonaangevende Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei aangetrokken, die ook de glazen piramide op de binnenplaats bij het Louvre in Parijs ontwierp.

Het Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean werd gebouwd tegen de muren van Fort Thüngen, een voormalig fort op de Kirchberg tussen het centrum van Luxemburg Stad en de Europese wijk. Ieoh Ming Pei ontwierp een modern gebouw van steen en glas dat het verloop van de voormalige muren van het fort volgt. Het museumgebouw moet een ‘dialoog’ tussen de natuurlijke en historische omgeving weerspiegelen.

In het MUDAM kun je terecht voor collecties en tentoonstellingen van gerenommeerde internationale kunstenaars. Getoonde kunstwerken omvatten onder meer schilderijen, sculpturen, foto’s, installaties en video’s. De verzameling omvat werken van bekende hedendaagse kunstenaars als Marina Abramovic, Nan Goldin, Gilbert & George, Sophie Calle en Steve McQueen. Kunstenaars krijgen ook veel vrijheid om werken te realiseren voor de ruimtes van het museum. Niet alleen voor de tentoonstellingszalen, maar ook voor de hal, de winkel, het café en het documentatiecentrum. Het museum heeft een leuk café – het MUDAM Café (reserveren aanbevolen). Het museum is dinsdag gesloten en op woensdagavond mogen studenten (onder de 26 jaar) gratis naar binnen. Adres: 3 Park Drai Eechelen, Luxemburg Stad. Website: www.mudam.lu

Sculptuur in MUDAM in Luxemburg

Voor het laatst bijgewerkt op 6 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean (MUDAM) in Luxemburg Stad, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © MUDAM/www.christian-aschman.com.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam