Booking Luxemburg

Wat te doen in Vianden, Luxemburg: 8 tips!

Vianden is een prachtig middeleeuws stadje in het noordoosten van Luxemburg, beroemd om zijn indrukwekkende kasteel dat vanaf een rots over het dorp uitkijkt. Het is van de mooiste kastelen van Europa, maar ook door de schilderachtige ligging alleen al is Vianden de moeite waard om te bezoeken. Vianden ligt in een steile vallei aan de oevers van de rivier de Our, omringd door groene beboste heuvels waar je kunt wandelen over zorgvuldig aangelegde wandelpaden.

In het stadje zelf kun je dwalen door de smalle charmante straatjes en een bezoek brengen aan musea en gotische kerken. Je kunt er kaasfondue eten in een Zwitsers aandoend chalet en de eeuwenoude geschiedenis opsnuiven van Vianden. Al in de 15e eeuw was Vianden een welvarende stad dankzij de vele vakkundige ambachtslieden. De Nederlandse aanwezigheid loopt als een rode draad door de geschiedenis van Vianden, want het Huis van Oranje-Nassau heeft flink wat sporen achtergelaten in het stadje.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Vianden?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in Vianden

Nog steeds is Vianden een favoriete plek onder Nederlanders, zo blijkt uit de Nederlandse menukaarten en de begroeting met ‘goedemiddag’ als je een restaurant binnengaat. Vianden is zeker een van de populairste toeristische plekken in Luxemburg, met vele hotels, bars en eetgelegenheden. Dat maakt dit pittoreske stadje echter niet minder leuk. Wil je deze parel bezoeken tijdens je vakantie in Luxemburg? Hier vind je 8 tips wat te doen in Vianden!

Kasteel van Vianden

Het Kasteel van Vianden is letterlijk een van de hoogtepunten dat je niet mag missen tijdens een bezoek aan het dorp. Het ligt bovenop een heuvel en is al van grote afstand te zien. Het is een van de mooiste kastelen van Luxemburg waar je een boeiend inkijkje krijgt in de adellijke geschiedenis van Vianden. Het kasteel werd tussen de 11e en 14e eeuw gebouwd op de resten van een oude Romeinse vesting en was jarenlang de residentie van de graven van Vianden.

Het ging bergafwaarts met het kasteel toen het graafschap Vianden in de 15e eeuw in handen kwam van de familie Nassau. Koning Willem I verkocht het kasteel in 1820 aan een lokale koopman die direct met de afbraak begon. Hij sloopte het hout, het ijzer, de ramen, deuren en de stenen eruit en verkocht die met flinke winst. Om de boosheid van verontwaardigde inwoners te sussen, kocht de Nederlandse koning het kasteel terug in 1851. In 1977 nam de Luxemburgse overheid het kasteel over en werd het in zijn oude glorie hersteld.

Vianden kasteel Luxemburg

In de gerestaureerde zalen van het kasteel zie je nu oude wapens en harnassen, antieke meubels en globes, schilderijen, tekeningen en archeologische vondsten. Je kunt de verschillende vertrekken bewonderen, waaronder de eetzaal, de feestzaal, de studeerkamer en de ridderzaal. Opmerkelijk is de 53 meter diepe put die in een rots werd uitgehouwen. Het Kasteel van Vianden is elke dag geopend vanaf 10.00 uur. Adres: Montée du Château, 9408 Vianden, Luxemburg. Website: www.castle-vianden.lu

Musée Littéraire Victor Hugo

Victor Hugo (1802-1885) is een beroemde Franse schrijver die zich onsterfelijk maakte met Les Misérables en De klokkenluider van de Notre-Dame. Hij was echter ook dol op Luxemburg en bracht tussen 1862 en 1871 vier keer een bezoek aan Vianden. Het huis waar hij verbleef, is nu een literair museum dat aan Victor Hugo is gewijd.

Victor Hugo in Vianden

In het Musée Littéraire Victor Hugo vind je manuscripten, brieven, documenten, tekeningen en meubels van de schrijver. Ook kom je meer te weten over Hugo, die in Vianden zijn eerste kies liet trekken en verliefd werd op een 18-jarige vrouw. Adres: 37 Rue de la Gare, 9420 Vianden, Luxemburg. Website: www.victor-hugo.lu

Bewonder het uitzicht over Vianden

Voor een prachtig uitzicht over Vianden pak je de stoeltjeslift, de enige van Luxemburg. Deze brengt je naar een heuvel van 440 meter hoogte waar je kunt genieten van een schitterend uitzicht over het dorp, de Our-vallei en het kasteel. Naast het uitkijkplatform is een toilet en een klein café waar kleine versnaperingen en koele drankjes te koop zijn. De stoeltjeslift is geopend van Pasen tot en met oktober en een retourtje voor volwassenen is € 5,50. Bij slecht weer is de lift gesloten. Adres: 39 Rue du Sanatorium, 9425 Vianden, Luxemburg.

Bezoek het stadsmuseum van Vianden

In het stadsmuseum Musée d’Histoire de la Ville de Vianden kom je alles te weten over de 1000-jarige geschiedenis van Vianden. Je ziet er onder meer interieurs, antieke meubels en gebruiksvoorwerpen uit de 18e en 19e eeuw. Er is ook een nagebouwde bakkerij en een presentatie over de Luxemburgse dichter Edmond de la Fontaine (1823-1891) – bijgenaamd Dicks – die te Vianden overleed. Het museum is gevestigd in twee oude herenhuizen in het centrum van de stad. Adres: 96-98 Grand-Rue, 9411 Vianden, Luxemburg.

Beleef een festival in Vianden

Dat Vianden geen saai dorp is, bewijzen ook de vele festivals, feesten, markten en evenementen die er jaarlijks plaatsvinden. Een van de bekendste is de Notenmarkt begin oktober, wanneer inwoners lokaal geoogste walnoten te koop aanbieden. Ook kun je dan walnotentaarten, zoetwaren, cognac en likeuren krijgen. Het is dan altijd erg druk, dus zorg dat er voor de lunch bent.

Het ander jaarlijks hoogtepunt is het Middeleeuws Festival eind juli en begin augustus. Rond het kasteel vinden shows plaats met ‘ridders’, jongleurs en roofvogels en er is een middeleeuwse markt met ambachtslieden en gastronomische specialiteiten. Eens in de paar kun je er terecht voor het Vianden Festival, dat draait om klassieke muziek.

Avonturenpark Tree Climber

Als je wat actiefs wilt doen, kun je een bezoek brengen aan Avonturenpark Tree Climber. Door de bomen van het bos lopen vier verschillende klimroutes, variërend in moeilijkheidsgraad. Daarnaast kun je een zipline cursus volgen van een halfuur. De zipline heeft een lengte van 375 meter en is daarmee de langste van Luxemburg. Het klimpark ligt op 10 minuten lopen van het kasteel van Vianden en is geopend van Pasen tot en met oktober. Reserveren is verplicht en dat kan via de website van het VVV-kantoor in Vianden: www.vianden-info.lu

Boek een rondleiding bij de waterkrachtcentrale

Vianden is de trots bezitter van de grootste waterkrachtcentrale van Europa, die je tijdens een gratis rondleiding kunt bezoeken. De ondergrondse pompkrachtcentrale met een vermogen van 1100 megawatt is gebouwd tussen 1959 en 1964 en haalt de elektriciteit uit een 8 kilometer lang stuwmeer, dat zich uitstrekt van Vianden tot Stolzemburg. In dit meer bevindt zich meer dan 6 miljoen kubieke liter water. Een rondleiding moet je minimaal 2 weken van tevoren aanvragen bij de Société Electrique de l’Our: www.seo.lu

Wandel binnen bij de Trinitaire Kerk

Loop in het centrum  ook even binnen bij de Trinitaire Kerk (Église Trinitaire), de oudste kerk van Vianden die gebouwd is tussen 1248 en 1252 voor de Orde van de Trinitariërs. De kerk is een mooi voorbeeld van gotische architectuur in Luxemburg. Binnen zie je het hoofdaltaar in rococostijl dat in 1758 is gemaakt door de Luxemburgse beeldhouwer Michel Weiler en een barok orgel uit 1693. Het is opvallend dat het gebedshuis geen kerktoren met klokken heeft – alleen een kleine torenspits. Adres: 49-55 Grand-Rue, 9410 Vianden, Luxemburg.

Trinitaire kerk in Vianden

Wat te doen in Vianden: praktische tips

Overnachten in Vianden

Vianden is populair bij toeristen, dus er is veel keuze uit accommodatie. In het middeleeuwse stadje kun je verblijven in hotels, bed & breakfasts, vakantiewoningen en campings. Ook is er een jeugdherberg met slaapzalen en privékamers. Een karakteristiek hotel is Auberge Aal Veinen, gevestigd in een gebouw aan de hoofdstraat van Vianden dat meer dan 300 jaar oud is. Vroeger zat hier de smederij van het kasteel.

Niet ver van Vianden ligt Vakantiepark Walsdorf, met 144 campingplaatsen en lodgetenten, chalets, stacaravans en safaritenten die je kunt huren. Er is een restaurant waar je terecht kunt voor Nederlandse, Belgische en vegetarische gerechten. Het bungalowpark ligt in een dal aan de rand van een bos, in de Luxemburgse Ardennen. Gasten waarderen vooral de rust, de stilte en de mooie groene omgeving. ► Boek hier je verblijf in Vakantiepark Walsdorf

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Vianden?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Vianden, tegen de laagste prijzen

Reizen naar Vianden

Je kunt met de auto, de trein en de bus naar Vianden in Luxemburg reizen. De afstand vanaf Amsterdam is circa 360 kilometer, dus bijna 4 uur rijden. Vanuit Luxemburg-Stad neem je eerst de trein naar Ettelbruck (39 minuten) en vervolgens de bus naar Vianden (24 minuten). Er rijdt elk halfuur een bus tussen Ettelbruck en Vianden (er is geen treinstation in Vianden). De dichtstbijzijnde luchthaven ligt in Luxemburg-Stad.

Eten en drinken in Vianden

Genoeg keus ook qua cafés en restaurants in Vianden. Je kunt er terecht voor alle soorten keukens, van kaasfondue en pizza tot pasta en traditionele Frans-Duitse gerechten. Veel restaurants horen bij een hotel, maar zijn ook toegankelijk voor niet-gasten. In de zomer openen de meeste restaurants een buitenterras waar je een drankje kunt drinken.

Een bijzondere bar is de Ancien Cinéma Cafe Club, waar geregeld concerten, theatervoorstellingen, filmvertoningen en literaire voordrachten worden gegeven. Voor meer informatie over wat te doen in Vianden kun je kijken op de website van het VVV-kantoor: www.vianden-info.lu

Voor het laatst bijgewerkt op 3 november 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Vianden, Luxemburg, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/jorisvo; Shutterstock.com+ Pixabay; Wikipedia; Ville de Vianden.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam