Vakantie op het eiland Gozo, Malta

Een vakantie op Gozo beleef je op het tweede grootste eiland van Malta, een idyllische en landelijke plek met eeuwenoude tempels, charmante vissersdorpjes en vredige baaien. Mensen zeggen weleens dat je op Gozo ervaart hoe Malta vroeger was. Op dit kleinere zustereiland is het veel rustiger en stiller, perfect voor gezinnen en reizigers die tijdens hun vakantie willen ontspannen en genieten van de schoonheid van de natuur.

Een kanaal van slechts 8 kilometer breed scheidt Gozo van het dichtbebouwde, toeristische en dichtbevolkte hoofdeiland Malta, maar je lijkt meteen andere wereld te betreden. Gozo is ongerepter en minder ontwikkeld, waar de tijd wat langzamer lijkt weg te tikken dan elders op Malta. Het eiland staat bekend om zijn slaperige sfeer en voelt ver weg, maar dat betekent niet dat de verveling toeslaat als je op Gozo vakantie viert.

Ben je op zoek naar een voordelige vakantie op Gozo?
Boek je ideale vakantie naar Gozo bij Sunweb, met laagsteprijsgarantie

Er is genoeg te doen op dit mediterrane eiland in de Middellandse Zee. Je kunt er wandelen door het landschap van groene en glooiende heuvels, met een lappendeken aan kleine boerderijen. Gozo heeft een schilderachtige kustlijn en beschutte stranden met kristalhelder water waar je kunt zwemmen, surfen, snorkelen en duiken. En het eiland is ideaal om een duizenden jaren oude geschiedenis op te snuiven. Er wordt zelfs gezegd dat Gozo de thuisbasis is van de grot van Calypso, de dochter van de Griekse god Atlas.

Gozo is makkelijk te bezoeken tijdens een dagtrip als je vakantie viert op Malta. Er worden vele excursies georganiseerd en het eiland is met een veerboot makkelijk te bereiken. Voor de beste ervaring breng je meerdere dagen door op dit magische eiland, met prima mogelijkheden om te overnachten en te dineren. Staat een reis naar Malta op de planning? Hier vind je handige tips en informatie voor een vakantie op het eiland Gozo!

Wil je een dagtrip of excursie maken naar Gozo?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten op Gozo

Wat te doen en te zien op Gozo

Tempels van Ggantija

Een bezoek aan de Tempels van Ggantija mag je zeker niet overslaan tijdens je vakantie op het eiland Gozo. Je dacht misschien dat de piramides in Egypte oud zijn, maar op Malta konden ze er ook wat van. Op Gozo vind je namelijk de twee oudste tempels van Europa, die al gebouwd zijn tussen 3600 en 3200 voor Christus. De tempels van Ggantija zijn dus al meer dan 5000 jaar oud!

Hiermee behoren deze tempels tot de oudste vrijstaande stenen monumenten in de wereld. Het tempelcomplex is overigens niet meer zo ‘gigantisch’ als de naam doet vermoeden, in de loop der tijd is natuurlijk veel verloren gegaan. De tempels werden ook pas in 1820 ontdekt. Door de bijzondere bouwstijl uit het Bronzen Tijdperk kregen de tempels van Ggantija in 1980 een vermelding op de Werelderfgoedlijst van Unesco. ► Lees hier meer over het bezoeken van de Tempels van Ggantija

De oude vestingstad Cittadella

Alle wegen op Gozo leiden naar de Cittadella, de oude vestingstad in het midden van het eiland in het dorp Victoria (ook bekend onder de naam Rabat). De op een heuvel gelegen citadel is het belangrijkste monument en herkenningspunt van Gozo, dat bijna overal vanaf het eiland is te zien. Al tijdens de nieuwe steentijd woonden er mensen op deze strategisch gelegen plek, dat een perfect uitkijkpunt was. De huidige burcht werd tussen 1599 en 1603 gebouwd en versterkt door de Maltezer ridderorde van Sint Jan om zich te beschermen tegen Ottomaanse indringers.

Binnen de dikke stadsmuren van de citadel kun je nu wandelen door de smalle kronkelende straatjes, waar nog maar een paar gezinnen wonen. Op het plein in het hart van de citadel vind je de prachtige barokke kathedraal (gebouwd tussen 1697 en 1711), de rechtbank en het bisschoppelijk paleis. Je kunt er talloze musea bezoeken, waaronder het Archeologisch Museum, het Folkloremuseum, het Kathedraalmuseum en de oude gevangenis die in de 16e eeuw door de ridders van Sint Jan werd gebruikt. Er is geen gebrek aan restaurants, boetiekjes en kunstgalerijen en ook heb je vanaf de citadel een fraai uitzicht op het platteland van Gozo.

Badplaats Marsalforn

Marsalforn is de enige echte badplaats op Gozo en de plaats waar in de zomer de meeste toeristen komen. Niet alleen buitenlanders, maar ook Maltezer gezinnen vieren hier vakantie. Het was ooit een pittoresk vissersdorpje, maar nu als een populair toeristenoord tart het wel een beetje de reputatie van Gozo aan als ‘slaperig’ eiland…

Op warme en zonnige dagen is het kiezelstrand gevuld met zonaanbidders die luieren onder kleurrijke parasols. Het water is veilig genoeg om in te zwemmen en voor kinderen om in te waden. Er is een boulevard waar je ‘s avonds kunt slenteren bij zonsondergang. Vanuit Marsalforn kun je ook een boottocht maken rond Gozo en het is een populaire uitvalsbasis voor duikliefhebbers.

Rotsbaai van Dwejra

De rotsbaai van Dwejra aan de westkust is een van de mooiste plekken van Gozo, beroemd om de kalkstenen kliffen, het spectaculaire kustlandschap en het azuurblauwe water. De beroemdste toeristische trekpleister was de Azure Window – in het Nederlands ook wel het ‘Blauwe Raam’ genoemd. Dit was een uitstekende en natuurlijke rotsbrug die door de branding in duizenden jaren is ontstaan. Tijdens een zware storm in maart 2017 stortte de Azure Window echter in elkaar en nu ligt het ooit zo beroemde monument op de bodem van de Middellandse Zee. Op de foto hieronder zie je hoe het er ooit uitzag.

Het is echter nog steeds de moeite waard om Dwejra te bezoeken. Zo vind je er de Fungus Rock, een gigantische rots van 65 meter hoog die uit de zee steekt. Naast de vroegere ingestorte brug vind je de Blue Hole, een van de beste duiklocaties van Gozo. Dit is een zeebad van 10 meter breed, waarna je via een tunnel van rotsformaties de open zee bereikt. Als je niet van duiken houdt, kun je in het gebied wandelen en wachttorens bekijken die de Maltezer ridders langs de kust hebben gebouwd.

Zandstrand van Ramla Bay

Gozo heeft bijna geen zandstranden, maar Ramla Bay (Ir-Ramla il-Hamra) vormt daarop een uitzondering. Ramla Bay ligt aan een beschermde baai aan de noordkant van het eiland, omringd door steile kliffen, en heeft een fijn roodachtig zandstrand waar je kunt relaxen op ligbedden en parasols kunt huren. De zee is ondiep en kalm, ideaal om te zwemmen en te snorkelen. Je vindt alleen een paar kiezelstenen bij de branding. Er zijn een paar strandtenten, kleedkamers en douches. Er rijden bussen naar het strand van Ramla Bay.

Basiliek van Ta’ Pinu

In en afgelegen vallei tussen de dorpen Ghammar en Gharb staat de Basiliek van Ta’ Pinu, een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Malta. Oorspronkelijk stond hier een kleine kapel uit de 16e eeuw. Er vonden echter verschillende wonderen plaats. Zo zei een vrouw uit het dorp Gharb, genaamd Karmni Grima, in 1883 de stem van Maria in de kapel te horen uit een schilderij van haar Hemelvaart.

Tussen 1920 en 1931 verrees dit imposante heiligdom met de 61 meter hoge klokkentoren, dat nogal dramatisch afsteekt tegen het ruige landschap van Gozo eromheen. De basiliek is gebouwd in Romaanse stijl en geldt als een architectonisch meesterwerk, met zijn fraaie interieur, sculpturen en uitzonderlijke Maltese vakmanschap. De oude kapel is nog intact achter het altaar en bevat nog steeds het wonderlijke schilderij. Website: www.tapinu.org

Badplaats Xlendi Bay

Een groeiende hotspot op Gozo is Xlendi Bay, een badplaats waar steeds meer mensen hun vakantie doorbrengen. Ook dit dorp aan de zuidkant van het eiland leefde ooit van de visvangst, waar de traditionele vissersboten nog getuige van zijn. Xlendi is vooral in trek door de ligging, aan een smalle baai en omgeven door steile rotswanden. Jammer genoeg is de noordkant van de baai inmiddels volgebouwd met appartementencomplexen.

Er is een klein strand dat leidt naar ondiep water, terwijl de natuurlijke baaien verderop ideaal zijn om te snorkelen en te duiken. Xlendi heeft talloze bars en restaurants. Beroemd om de vis en zeevruchten is The Boathouse (www.theboathousegozo.com), en tijdens het dineren heb je uitzicht op de baai.

Zoutpannen van Gozo

Aan de noordkust van het eiland, iets ten westen van de badplaats Marsalforn, vind je de zoutpannen van Gozo. Het is een schaakbord van zoutpannen die de zee in steken en al meer dan 350 jaar bestaan. Het is een schilderachtig plaatje en zeker Instagram-waardig, maar de zoutpannen zijn ook voor de lokale bevolking belangrijk.

Ze maken deel uit van de eeuwenoude Gozitaanse traditie van zeezoutproductie die al generaties lang binnen bepaalde families wordt doorgegeven. Ze worden nog steeds gebruikt en in de zomer zie je hier locals zoutkristallen schrapen. De zoutpannen liggen bij de Xwejni Bay, een afgelegen deel aan de kust. Er wordt gezegd dat je op heldere dagen zelfs Sicilië kunt zien liggen in de verte.

Archeologisch Museum van Gozo

Als je meer wilt ontdekken over de geschiedenis van het eiland, kun je een bezoek brengen aan het Archeologisch Museum van Gozo. Geopend in 1960 was dit het eerste museum van Gozo, met een uitzonderlijke collectie kunstwerken, gereedschappen en archeologische vondsten. De verzameling loopt uiteen van 5000 jaar oude stenen beelden tot overblijfselen van de Fenicische, Romeinse, Arabische en middeleeuwse christelijke tijdperken op het eiland.

Hoogtepunten prehistorische beeldjes uit de Ggantija-tempels en de zogeheten Maymūnah-steen, een marmeren grafsteen van een Arabisch meisje uit 1173. Hieruit blijkt dat de islam nog een tijdje bleef bestaan op Malta, zelfs nadat de christenen de eilanden in 1090. Het museum bevindt zich in Casa Bondi, het huis van een rijke 17e eeuwse familie in de citadel in Victoria. Website: www.heritagemalta.org

Praktische tips voor een vakantie op Gozo

Reizen naar Gozo

Je kunt Gozo makkelijk bereiken voor een vakantie. Het eiland heeft geen eigen internationale luchthaven (behalve een kleine helihaven), je moet vanuit Nederland eerst een vlucht nemen naar Malta International Airport op het hoofdeiland. Air Malta vliegt meerdere keren per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Malta, een vlucht van ongeveer 3 uur.

Vanuit Ċirkewwa, het meest noordelijke punt van Malta, vertrekken regelmatig veerboten naar het havenplaatsje Mġarr. De veerponten varen ook ‘s nachts. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten en je hoeft overdag nooit lang te wachten voordat de volgende veerpont vertrekt. De boot is geschikt voor zowel voetgangers als auto’s, ook je huurauto mag je meenemen. Kijk voor de dienstregeling van de veerdienst op de website van Gozo Channel: www.gozochannel.com

Vanaf de luchthaven is met een (huur)auto of taxi ongeveer 1 uur rijden naar de veerbootterminal in Ċirkewwa. Er rijden ook bussen, dan doe je er ongeveer anderhalf uur over. Als je zonder eigen auto reist, kun je op het eiland gebruikmaken van bussen. Het eiland heeft een netwerk van zo’n 10 buslijnen. Taxi’s zijn ook een optie op Gozo, maar veel duurder. Je kunt dan beter een auto huren en die ophalen bij aankomst op het vliegveld.

Overnachten op Gozo

Voor een vakantie op Gozo heb je genoeg keuze om te overnachten, van luxe 5-sterrenhotels en comfortabele middenklasse hotels tot appartementen en familiepensions. Anders dan op het hoofdeiland van Malta vind je op Gozo ook veel verbouwde boerderijen (farmhouses) waar je kunt slapen. Deze karaktervolle boerderijen bevinden zich op het platteland en zijn ideaal voor gezinnen of groepen. Ze zijn stijlvol ingericht en hebben vaak ook een eigen privézwembad.

De badplaatsen Marsalforn en Xlendi zijn ideaal voor een ontspannen vakantie aan zee, terwijl Victoria de meest geschikte plek is voor het afvinken van de bezienswaardigheden van Gozo.

Een van de beste plekken om te verblijven is het Kempinski Hotel San Lawrenz, op het rustige platteland bij het dorp San Lawrenz (een klein stukje rijden van de rotsbaai van Dwerja). Het luxe 5-sterrenresort heeft uitgestrekte tropische tuinen met palmbomen, vijf restaurants, drie buitenzwembaden en een wellnesscentrum met spa en binnenzwembad. De ruime kamers van het hotel stralen ultiem comfort uit en zijn stijlvol ingericht. ► Boek een vakantie in het Kempinski Hotel San Lawrenz vanaf € 550, inclusief vlucht

Eten en drinken op Gozo

Op zoek naar het perfecte drankje om je geweldige reis naar Gozo te vieren? Je vindt er fruitige ronde wijnen van de lokale wijnmakers Tal-Massar Winery en Ta ‘Mena (www.tamena-gozo.com). Hier worden ook regelmatig proeverijen en rondleidingen aangeboden. Een bekende schapenkaas van Malta is gbejniet. Het gerucht gaat dat je de beste op het eiland Gozo kunt proeven.

La Stanza (www.lastanzarestaurant.com) is een goed restaurant in Victoria in een gebouw dat dateert uit de 17e eeuw. Het dakterras biedt een prachtig uitzicht dat het heerlijke eten aanvult. De keuken richt zich vooral op Italiaanse gerechten, vermengd met lokale ingrediënten.

Beste reistijd voor Gozo

De meesten boeken een vakantie naar Gozo tijdens de zonnige zomermaanden, wanneer de temperatuur het aangenaamste is (als je houdt van zwemmen en zonnebaden). In juli bedraagt de gemiddelde temperatuur overdag 26 °C en in augustus 27 °C. Het is dan wel druk met toeristen. Als je buiten de schoolvakanties op stap kunt, zijn de lentemaanden mei en juni ook een optie. Het is veel minder druk en op warme dagen kan de temperatuur makkelijk 28 °C aantikken.

Voor meer informatie over een vakantie op het eiland Gozo kun je terecht op de officiële website van het toeristenkantoor: www.visitgozo.com

Voor het laatst bijgewerkt op 7 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op het eiland Gozo in Malta, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/rognar; Wereldreizigersclub; Pixabay; Flickr.com/Tim Proffitt-White.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam