Wat te doen in Breda: 20 tips!

Breda wat te doenBreda is de grootste stad in het westen van Brabant, met parken, kerken, kastelen en een vorstelijk verleden. Slechts 10 kilometer boven de Belgische grens heeft Breda altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Nederland. Dat is te merken als je ronddwaalt in het charmante middeleeuwse centrum, waar monumenten herinneren aan de Tachtigjarige Oorlog, de Tweede Wereldoorlog en de Oranjes.

Breda staat bekend als de ‘Nassaustad’, met dank aan de Duitse graaf Engelbrecht van Nassau. Hij trouwde hier in 1403 met de Bredase Johanna van Polanen en legde zo de kiem voor ons koningshuis. De Van Nassau-telgen settelden zich in Breda en vormden hier de machtsbasis voor de uitbreiding van hun imperium. Zelfs Willem van Oranje had Breda als residentie, terwijl hij zich inzette voor zijn vaderland.

Zoek je accommodatie voor je stedentrip naar Breda?
Reserveer hier online een hotel of bed & breakfast in Breda

Een dagje Breda is ideaal als je wat wilt doen om je kennis over de monarchie op te frissen. Maar bewonder ook het uitzicht vanaf de Grote Kerk, sta stil bij eigentijdse straatkunst en zoek de rust op tussen de hofjeshuizen waar de laatste begijn van Nederland heeft gewoond. Uiteraard kun je in Breda terecht voor de typische Brabantse gezelligheid. Pak een terrasje, bezoek een museum met alleen maar bierreclames en dompel je onder in het feestgedruis dat carnaval heet. Wil je een weekendje weg of een dagje uit naar ‘Kielegat’? Hier vind je 20 leukste tips wat te doen in Breda!

Pak een terrasje op de Grote Markt

De Grote Markt is het bruisende marktplein in de historische binnenstad van Breda en de perfecte plek om je verkenningstocht door de stad te beginnen. Dit smalle rechthoekige plein is al aan het einde van de 13e eeuw aangelegd en was sindsdien altijd de belangrijkste plek voor marktkooplieden om hun waren te verkopen. Monumentale panden omringen het plein, waaronder de Grote Kerk van Breda en het stadhuis. De huidige gevel dateert uit 1766 en ziet er dan ook wat ‘nieuwer’ uit.

Grote Markt in Breda

Nog altijd vindt er op dinsdag en vrijdag een versmarkt plaats op het plein, maar ook voor de kermis, evenementen, vlooienmarkten en festiviteiten (zoals carnaval) moet je hier zijn. Met vele cafés en restaurants is er genoeg keus om een terrasje te pakken om mensen te kijken en te bedenken wat je allemaal nog meer gaat doen in Breda.

Breda stadhuis

Het Voske (www.hetvoske.nl) is het oudste café op de Grote Markt dat al open is sinds 1931. Bekijk midden op het plein ook even het witte natuurstenen standbeeld van de joodse vrouw Judith, met een mensenhoofd in haar ene hand en een zwaard in haar andere hand. Dit is in 1952 onthuld voor Bredase slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Beklim de Grote Kerk van Breda

Voor een prachtig uitzicht over Breda beklim je de toren van de Grote Kerk, het beroemdste monument van de stad. Sinds de bouw in de 15e en 16e eeuw bepaalt de kerktoren de skyline van Breda. De kerk torent overal bovenuit en is van vele plekken te zien. Met haar gotische bouwstijl behoort de Grote Kerk bovendien tot de vier mooiste monumenten van Brabant.

Grote Kerk van Breda

Bijzonder is de Prinsenkapel, waar de voorvaderen van de Nederlandse koninklijke familie begraven liggen. Hier bevindt zich het praalgraf van Graaf Engelbrecht II, de eerste van de Nassau’s die in de Grote Kerk werd bijgezet. Eigenlijk zou Willem van Oranje hier ook worden begraven, maar de moord in Delft stak daar een stokje voor. De Vader des Vaderlands kreeg toen zijn laatste rustplaats in de Delftse Nieuwe Kerk.

Toren van de Grote Kerk in Breda

Via een smalle wenteltrap kun je de 97 meter hoge toren beklimmen. Na het bedwingen van 287 treden kom je bij het uitkijkplatform op 60 meter hoogte. Een beklimming is alleen mogelijk met een gids die je onderweg verhalen vertelt over bezienswaardigheden in de middeleeuwse toren. Zo kun je halverwege op 40 meter hoogte even uitrusten bij de 3750 kilo zware Nassauklok, die alleen bij speciale gelegenheden wordt geluid.

Uitzicht van Grote Kerk in Breda

Bovenop kun je de hele binnenstad van Breda onder je zien liggen, maar op heldere dagen zie je ook de wolkenkrabbers van Rotterdam in de verte. Kijk je de andere kant op, dan zie je de kerncentrale van Doel nabij Antwerpen. Reserveer vooraf je tickets via de website als je Breda van bovenaf wilt bewonderen. Adres: Kerkplein 2, 4811 XT Breda. Website: www.grotekerkbreda.nl

Verken Breda op een unieke manier met aanwijzingen en opdrachten
Boek hier je Escape Tour om de uitgang van Breda te vinden!

Stedelijk Museum Breda

Een bezoek aan Stedelijk Museum Breda is een must als je meer wilt weten over de rijke geschiedenis van de stad. Met talrijke schilderijen, sculpturen en andere kunstobjecten vertelt het museum de verhalen die Breda in de loop der eeuwen hebben getekend. De tentoonstellingen gaan onder meer over de belegering van Breda door de Spanjaarden, de rol van de Nassau-familie en de dramatische evacuatie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Stedelijk Museum in Breda

Soms zitten er bizarre voorwerpen tussen, zoals een venster met een schedel van een Egyptische soldaat uit 285. De Romeinen zetten toen een leger uit Egypte in om christenen te vervolgen, en een van hen belandde kennelijk helemaal in Breda. Ook de industrie van de stad komt aan bod in het museum. Na de opening van een spoorlijn in 1855 veranderde Breda in een industriestad. Er kwamen fabrieken van bekende bedrijven als Hero Conserven en Etna – van kachels en fornuizen.

Schedel in Stedelijk Museum in Breda

Verder is er kunst te zien van hedendaagse kunstenaars die in de afgelopen 50 jaar belangrijk zijn geweest voor Breda. In de kelder van het museum kun je terecht voor tijdelijke exposities van Bredase kunstenaars. Het museum heeft een winkel en een hoekje waar je koffie kunt drinken. Adres: Boschstraat 22, 4811 GH Breda. Website: www.stedelijkmuseumbreda.nl

TIP! Het Stedelijk Museum Breda heeft toiletten bij de entree die je gratis kunt gebruiken, ook zonder het kopen van een entreekaartje. En op warme zomerdagen is het lekker door koel in het museum door de airco.

Begijnhof Breda

In het centrum waan je je eeuwen terug in de tijd in Begijnhof Breda, dat al sinds de 13e eeuw bestaat. Het huidige hofje is gebouwd in de 16e eeuw en bestaat uit 29 huisjes waar eeuwenlang ‘begijnen’ woonden. Dit waren katholieke alleenstaande vrouwen of weduwen die een vroom bestaan leidden. Rondom de binnenplaats staan dan ook twee kleine kerken.

Breda Begijnhof

In het midden is een grasveldje waar de vrouwen linnen konden bleken. Hiermee verdienden ze een beetje geld. De laatste begijn in dit hofje was Cornelia Frijters, die overleed op 13 april 1990 (Goede Vrijdag). Zij was ook de laatste begijn van Nederland. Nog steeds wonen er alleen nog maar alleenstaande vrouwen in het Begijnhof van Breda.

Beeld in Begijnhof Breda

Je kunt er wandelen door de serene tuin met 300 soorten kruiden of in huisje nummer 29 het Begijnhofmuseum bezoeken. Dit kleine museum toont de leefwereld van de begijnen uit het hofje, met een originele keuken en woonkamer. Net voorbij de ingang staat het beeld ‘Begijnen in gesprek’, dat herinnert aan de oorspronkelijke bewoonsters. Adres: Catharinastraat 45, 4811 XE Breda. Website: www.begijnhofbreda.nl

Kasteel van Breda

In weinig Nederlandse binnensteden vind je nog een kasteel, maar wel in Breda! Aan de noordkant van het centrum pronkt het Kasteel van Breda, in de 12e eeuw gebouwd als burcht om de stad tegen indringers te beschermen. In 1350 werd het een echt kasteel, met een slotgracht en vier hoektorens. Tot halverwege de 16e eeuw was dit het belangrijkste slot van de Nassau-familie, die hier de voedingsbodem legde voor het Nederlandse vorstenhuis.

Breda kasteel

In 1826 besloot koning Willem I in het kasteel de Koninklijke Militaire Academie te vestigen. Sindsdien is dit het opleidingsinstituut voor officieren van het Nederlandse leger. Officieel is het militair terrein en een gewoon bezoek is dan ook niet mogelijk. Soms kun je deelnemen aan rondleidingen, bijvoorbeeld tijdens de Open Monumentendagen en tijdens speciale evenementen.

Koningin Wilhelmina Paviljoen in Breda

Op dinsdag tussen 11.00 en 16.00 uur kun je wel gratis naar binnen bij het Koningin Wilhelmina Paviljoen op het Kasteelplein. Aan de hand van schilderijen, prenten, foto’s, historische documenten, oude uniformen en wapens kom je meer te weten over de geschiedenis van het Kasteel van Breda. Adres: Kasteelplein 10, 4811 XC Breda. Website: www.kasteelvanbreda.nl

Blind Walls Gallery

Vroeg of laat ontdek je tijdens een wandeling in de stad dat Breda de thuisbasis is van indrukwekkende street art. In en rond het centrum vind je meer dan 100 muurschilderingen, gemaakt door straatartiesten, kunstenaars en ontwerpers uit de hele wereld. Deze verzameling buitenkunst staat bekend als de Blind Walls Gallery.

Blind Walls Gallery in Breda

De muurschilderingen zijn ooit ontstaan om blinde muren op te vrolijken en nu is dit ‘straatmuseum’ tot in het buitenland bekend. Elke mural heeft een link met het verleden, het heden of de toekomst van Breda. Alles bij elkaar vormen de muurschilderingen daarmee een geschilderde geschiedenis van de stad. Een fietstocht is de beste manier om de verhalen achter de murals te ontdekken. Er zijn verschillende routes uitgezet langs de mooiste street art. Of ga op stap met een gids die je uitleg geeft over de muurschilderingen.

Breda Blind Walls Gallery leeuw

Dichtbij de binnenstad op de Akkerstraat 16 vind je een schildering van de Maria Hemelvaartkerk, die ooit op deze plek stond en in de jaren ’60 is gesloopt (ondanks protest van buurtbewoners). Nu is de kerk weer ‘terug’, gemaakt door de Oekraïense straatartiest Isakov. Een van onze favorieten is de leeuw met cowboyhoed aan de Picenistraat. Dit werk van de Nederlandse illustrator Zenk One is een ode aan het heldhaftige gedrag van een Bredase burgemeester tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Breda Blind Walls Gallery rommel

Niet alle muurschilderingen zien er mooi uit. Soms hebben buurtbewoners er afvalbakken, fietsen en rommel voor gezet – maar dat is weer kunst op zich. Voor een overzicht van fietsroutes en alle murals kun je kijken op de website: www.blindwalls.gallery

Stadspark Valkenberg

Je loopt er sowieso doorheen als je aankomt op het treinstation van Breda: Stadspark Valkenberg. Het is een mooie groene oase die vroeger bij het Kasteel van Breda hoorde. Destijds mochten alleen kasteelbewoners genieten van dit stukje natuur, maar sinds de 19e eeuw is het park voor iedereen toegankelijk. Je kunt er picknicken op het gras, de schaduw zoeken onder eeuwenoude bomen of wandelen langs vijvers, fonteinen en bloemenperken. In het park lopen tientallen kippen vrij rond.

Stadspark Valkenberg in Breda

Bij de hoofdingang staat het Baroniemonument, in 1905 ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. Hij is bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Het monument is geplaatst ter gelegenheid van de 500-jarige band van Breda met het Huis van Oranje-Nassau. Het heeft de vorm van een burcht en bovenop staat een gekroonde leeuw – het symbool van de Oranjes en Nederland.

Reptielenhuis De Aarde

Wil je wat doen met de kinderen in Breda? Neem ze mee naar Reptielenhuis De Aarde, naar eigen zeggen ‘het mooiste reptielenhuis van Nederland’. Je komt er oog in oog te staan met krokodillen, schilpadden, hagedissen, felgekleurde kameleons en slangen, die er soms best angstaanjagend uitzien. Om je angst voor slangen wat te beteugelen, mag je er ook eentje vasthouden als je op bezoek komt.

Breda reptielenhuis

Het reptielenhuis werkt met drie programma’s per dag waarbij dierenverzorgers alles vertellen over de reptielen. Er zijn dierenshows en je kunt meekijken hoe de slangen en hagedissen worden gevoerd. Ook kun je zelf rondlopen om een tijgerpython of neushoornleguaan van dichtbij te zien. Reptielenhuis De Aarde is ooit begonnen als hobby van een Bredase reptielenverzamelaar, maar inmiddels een officiële dierentuin. Adres: Aardenhoek 26a, 4817 NE Breda. Website: www.deaardebreda.nl

Wil je het Reptielenhuis met korting bezoeken?
Bestel hier voordelige entreetickets voor Reptielenhuis De Aarde

Bewonder het Spanjaardsgat

Een opmerkelijke bezienswaardigheid in het centrum van Breda is het Spanjaardsgat, een grote waterpoort die geflankeerd wordt door twee zevenhoekige torens (de Granaattoren en de Duiventoren). Oorspronkelijk is de poort gebouwd om de stad over kanalen te bevoorraden. Volgens een populaire legende kreeg de poort vooral haar faam door de herovering van Breda op de Spanjaarden in 1590. Een turfschip voer naar het kasteel waar de Spaanse soldaten gelegerd waren. Zogenaamd om turf af te leveren, maar in het geheim hadden zich 75 manschappen in het ruim verschanst.

Breda Spanjaardsgat

Zo kreeg de monumentale poort haar naam als ‘Spanjaardsgat’, maar het is echter een broodje-aap verhaal. De doorgang tussen de torens is pas in 1610 gebouwd. In werkelijkheid is het turfschip aan de noordkant de slotgracht binnengevaren. De poort vormt nu vooral het decor voor het Spanjaardsgat Festival (www.hetspanjaardsgat.nl) in het voorjaar. Drie dagen lang zijn er een ponton in de Singel muziek- en dansoptredens te zien. Soms kun je een rondleiding krijgen door de torens, als onderdeel van een toer door het Kasteel van Breda.

Verken Breda op de fiets

Wil je zoveel mogelijk zien van Breda in een zo kort mogelijke tijd? Maak een fietstocht! Bij Baja Bikes kun je je opgeven voor een fietstour waarbij een lokale gids je in zo’n 3 uur meeneemt langs alle hoogtepunten van de stad. Je leert Breda op een gezellige en spontane manier kennen en je komt ook in de buitengebieden.

Breda fietsen

Onderweg vertelt de gids fascinerende verhalen over Breda. Kom alles te weten over de bezetting van de Spanjaarden, de omstreden manager van Elvis en de verdwaalde zeehond Moby Dick, die in 1981 opeens opdook in een riviertje. Je kunt de gezelligste stad van Brabant ook ontdekken met een privégids. Of huur alleen een fiets en trek er op eigen houtje op uit als je wat actiefs wilt doen in Breda.

Leer Breda op een verrassende manier kennen!
Boek hier een fietstour langs de hoogtepunten van Breda

Maak een rondvaart door de grachten

Je merkt het misschien niet als je door het centrum van Breda wandelt, maar het is een waterrijke stad. Breda is ooit gesticht op de plek waar de rivieren Mark en Aa samenkomen, waardoor er rond de hele binnenstad grachten (singels) zijn aangelegd. Ook zijn er wat vertakkingen naar kanalen. De perfecte plek voor een rondvaart dus! Vanaf het water krijg je een hele andere kijk op Breda, en het is nog ontspannend ook 🙂

Breda rondvaart

In de Haven kun je van 1 april tot 1 november inschepen in een rondvaartboot, waar een schipper je meeneemt over zo’n beetje alle singels. Een rondvaart duurt 45 tot 60 minuten. Je zit in een elektrische boot zodat je in alle stilte de bezienswaardigheden van Breda aan je voorbij ziet glijden. Tickets reserveer je via de website van de gemeente Breda (www.breda.nl). Wil je Breda met vrienden of familie ontdekken? Bootje Varen Breda (www.bootjevarenbreda.nl) biedt luxe sloepen aan, met schipper en speciale arrangementen.

Bierreclame Museum

In het Bierreclame Museum vind je de grootste verzameling oude bierreclames van Europa. De vaak zeer mooi ontworpen reclames bestrijken de periode van ongeveer 1900 tot 1960. Er zijn dan ook emaillen borden en affiches van verschillende stijlen te bewonderen, zoals Art Deco en Jugendstil.

Bierreclame museum in Breda

De meeste reclame-uitingen komen uit natuurlijk Nederland en België, maar ook uit Engeland, Ierland, Noord- Frankrijk en Duitsland. Je kunt er trouwens ook bier proeven. Het museum is alleen op zondag geopend, maar de toegang is wel gratis. Adres: Haagweg 375, 4813 XC Breda. Website: www.bierreclamemuseum.nl

Ontdek de biergeschiedenis en brouwcultuur van de stad!
Boek hier een historische bierwandeling door Breda

Maczek Memorial Breda

Moedige Poolse strijdkrachten speelden een heldhaftige rol bij de bevrijding van Breda in het najaar van 1944 (de zuidelijke Nederlanden werden eerder bevrijd dan de rest van Nederland). Onder aanvoering van generaal Stanisław Maczek trokken zij in oktober 1944 de stad in en bevrijdden de stad Breda en andere delen van ons land van de Duitse bezetter. De generaal deed dat op humane wijze, waardoor grote schade uitbleef en er nauwelijks burgerslachtoffers vielen.

Poolse begraafplaats in Breda

Het Maczek Memorial is gewijd aan de Poolse strijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je hoort er de persoonlijke verhalen van de Poolse mannen die zich aansloten bij de geallieerden en er is een tentoonstelling met uniformen, wapens, uitrustingsstukken, documenten, tekeningen, schilderijen, boeken en foto’s. Hoogtepunt is het uniform van Maczek zelf. Bij het memorial ligt het Poolse Militaire Ereveld. Hier liggen 160 Poolse gesneuvelden begraven. Daarmee is dit de grootste Poolse begraafplaats van Nederland. De generaal ligt hier ook. Hij overleed pas in 1994 op 102-jarige leeftijd, maar wilde bij zijn manschappen begraven worden. Adres: Ettensebaan 17A, 4812 XA Breda. Website: www.maczekmemorialbreda.nl

Wandel door het Mastbos

In het zuiden van de stad ligt het prachtige Mastbos, ook wel bekend als ‘de achtertuin van Breda’. Het bos werd aangelegd in 1514 in opdracht van graaf Hendrik III van Nassau en is daarmee een van de oudste bossen van Nederland. In die tijd was dringend behoefte aan scheepsmasten voor de Nederlandse en Spaanse vloten. De lange rechte stammen van dennen en pijnbomen konden die masten prima leveren. Daarom de naam: Mastbos.

Breda Mastbos

Uiteraard zagen de Oranjes het ook als een ideaal gebied om te jagen. Een jachtterrein is het al lang niet meer, nu kun je tussen de eeuwenoude bomen reeën, boommarters, vossen, egels en eekhoorns tegenkomen. Het is een heerlijk gebied om te wandelen over paden die door Staatsbosbeheer zijn uitgezet. Je loopt door donkere naaldbossen en langs loofbomen, maar ook door heidegebieden. Populair is een vlonderpad door de natuur. Website: www.staatsbosbeheer.nl

Shoppen in Breda

Voor het uitbreiden van je garderobe of een zoektocht naar leuke cadeautjes ben je in Breda helemaal op de goede plek. De stad biedt eindeloos veel mogelijkheden om te shoppen met een uitgebreid aanbod van winkels. Winkelen kan elke dag van de week. In de Bredase binnenstad zijn de meeste winkels zondag geopend van 12.00 tot 18.00 uur. Koopavond is op donderdag, wanneer veel winkels open zijn tot 21.00 uur.

Breda winkelen

De bekendste winkelstraat is de Ginnekenstraat, met bekende ketens als Zara, H&M, Blokker, Kruidvat en C&A. Deze voetgangersstraat begint bij de Grote Kerk en loopt door naar het Van Coothplein, waar je na het shoppen een gezellig terrasje kunt pakken. Het zijn eigenlijk vier straten achter elkaar: de Torenstraat, de Karrestraat, de Eindstraat en de Ginnekenstraat.

Voor kleinere en meer onbekende winkels kun je een van de zijstraten in duiken. Iets ten zuiden van het Van Coothplein vind je de Wilhelminastraat, met boetiekjes, gespecialiseerde zaken en lunchrooms. Loop even binnen bij LILA The Store (www.lilastore.nl), een concept store voor mode, accessoires en lifestyle. De eigenaresse heeft in Milaan gewoond en haar Italiaanse gevoel voor stijl in de inrichting verwerkt.

Sint-Annastraat in Breda

In de binnenstad kun je luxe shoppen in de Veemarktstraat, van kleding en sieraden tot boeken en woonaccessoires. De Sint Annastraat is een pittoresk straatje in het centrum met enkele bijzondere winkels. Zoek naar een bijzondere outfit uit de jaren zeventig, tachtig of negentig bij J’adore Vintage (www.jadorevintage.nl).

Kasteel Bouvigne

Breda heeft nóg een kasteel, maar dan aan de zuidkant van de stad. Kasteel Bouvigne ziet er sprookjesachtig uit, met de omringende gracht en de weelderige tuinen. Het kasteeltje werd in de 15e eeuw gebouwd en heeft in de loop der tijd verschillende eigenaren gehad, onder wie de prinsen van Oranje. Zij toonden echter weinig interesse en lieten er hun rentmeesters wonen. Sinds 1973 is het eigendom van het waterschap Brabantse Delta. Het kasteel kun je niet bezoeken, maar je kunt wel gratis wandelen in de tuinen die zijn aangelegd in Engelse, Franse en Duitse stijl. Adres: Bouvignelaan 5, 4836 AA Breda. Website: www.landgoedbouvigne.nl

Kasteel Bouvigne in Breda

Relax op het strand van Breda

Is het eigenlijk te warm om wat actiefs te doen in Breda? Relax een middagje op het strand! Breda ligt niet aan zee, maar heeft wel een heus stadsstrand. Op het Haveneiland vind je Belcrum Beach waar je kunt genieten van de zon of met je voeten in het zand aan een drankje kunt nippen. Kinderen kunnen spelen in het zand en je kunt een sloep huren om over de singels en het riviertje de Mark te varen.

Breda strand

Zwemmen in de Mark is niet toegestaan, maar je kunt wel afkoelen onder een fonteintje. Op dit strand heerst bijna een festivalsfeertje, met muziek en dj’s die elke vrijdag en zaterdag komen draaien. Belcrum Beach is gratis toegankelijk en gesloten op maandag en dinsdag. Adres: Veilingkade 12a, 4815 HC Breda. Website: www.belcrumbeach.nl

NAC Museum

Duik in de geschiedenis van de Bredase voetbalclub, die sinds de oprichting in 1912 meer dan 3000 wedstrijden heeft gespeeld. In dit museum zijn de kostbare schatten van Bredaas voetbaltrots te bewonderen, zoals een gouden horloge van het landskampioenschap uit 1921. Veel prijzen en trofeeën zijn er niet – in het NAC Museum zijn anekdotes en relikwieën belangrijker dan het zilverwerk. Adres: Stadionstraat 5, 4815 NC Breda. Website: www.nacmuseum.nl

NAC Museum in Breda

Vincent van Goghhuis

Ben je een kunstliefhebber? Vanuit Breda kun je makkelijk een uitstapje maken naar het zuidelijk gelegen Zundert voor een bezoek aan het Vincent van Goghhuis. Dit is het geboortehuis van Vincent van Gogh (1853-1890), de beroemdste Nederlandse kunstenaar ter wereld. Dit was vroeger een pastoriehuis waar hij de eerste 11 jaar van zijn leven woonde, totdat hij naar een kostschool in Zevenbergen werd gestuurd.

Breda Zundert

Het Vincent van Goghhuis is geen museum met schilderijen, maar een ‘belevingscentrum’ waar je alles te weten komt over het leven en het werk van de kunstschilder. De vaste expositie ‘De wortels van een meester’ neemt je mee naar het alledaagse leven in Zundert en de bijzondere band die Vincent had met zijn broer Theo. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars die zich door Van Gogh lieten inspireren. Vanaf het Centraal Station in Breda bereik je Zundert in een halfuur met bus 115. Met je eigen auto is het 20 minuten rijden. Adres: Markt 26-27, 4881 CN Zundert. Website: www.vangoghhuis.com

Wil je een uitstapje maken naar de geboortegrond van Vincent van Gogh?
Boek hier alvast je entreetickets voor het Van Goghhuis in Zundert

Miniaturen- en Poppenhuismuseum Breda

Direct naast de ingang van het Begijnhof vind je Miniaturen- en Poppenhuismuseum Breda – leuk als je vroeger met poppen hebt gespeeld. Hier vind je poppenhuizen en interieurs die tot het kleinste detail zijn ingericht. Het zijn bekende plekken uit Breda zelf, zoals een authentiek bruin Bredaas café, het casino en het begijnenkerkje. De poppenhuizen zijn ingericht met piepkleine meubeltjes en er is zelfs een winkeltje met miniatuurproducten. Bijzonder zijn een Joods poppenhuis en 20 huisjes in de stijl van Anton Pieck. Adres: Catharinastraat 23, 4811 XC Breda. Website: www.cultuurbehoudbreda.nl

Wat te doen in Breda: praktische tips

Overnachten in Breda

In de binnenstad van Breda zijn verschillende hotels en bed & breakfasts waar je kunt overnachten. De stad is best wel compact, dus ongeacht de locatie zijn de beste bezienswaardigheden altijd wel op loopafstand. Ook kun je vanuit je accommodatie te voet naar cafés, restaurants en winkels. Met een krapper budget kun je terecht in een hostel of een camping. In de Brabantse natuur rondom Breda zijn vakantiehuizen te huur.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Breda?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Breda, tegen de laagste prijzen

Hotel Nassau Breda is een van de beste plekken om te overnachten én heeft een bijzondere geschiedenis. Het 4-sterrenhotel is gevestigd in drie middeleeuwse hofhuizen aan de Nieuwstraat, een van de oudste straten van Breda. Eerst woonde hier de rijke adel, maar vanaf 1806 waren de huizen in gebruik als katholiek weeshuis en klooster. De zusters braken alle panden door en maakten er een labyrint van. In 2016 is het omgebouwd tot hotel met luxe kamers, restaurant en bar. ► Boek een overnachting in Hotel Nassau Breda vanaf € 140

Nassau Hotel in Breda

Iets buiten het centrum kun je uitstekend slapen in Boutique Hotel Het Scheepshuys in een statige villa uit 1927. Een gefortuneerde fruithandelaar in Breda liet de villa bouwen voor zijn zoon, die werd uitgehuwelijkt aan een Zwitserse. Eigenlijk was hij verliefd op een Nederlands meisje uit een scheepvaartfamilie. Het gerucht gaat dat hij daarom een windwijzer in de vorm van een schip op het dak liet zetten, als herinnering aan de ‘verboden liefde’. Naast het verhaal over de windwijzer is het een sfeervol huiselijk hotel met fietsverhuur, een lekker ontbijt en de beste koffie van Breda. ► Boek een overnachting in Boutique Hotel Het Scheepshuys vanaf € 98

Eten en drinken in Breda

Breda heeft enkele eigen lekkernijen, hoewel die geen eeuwenoude oorsprong kennen. De meeste zijn pas de laatste jaren bedacht om Breda culinair op de kaart te zetten. Zo kun je bij Bakkerij De Jong terecht voor de Nassaubol, ontstaan in 2017. Dit is een rozijnenbol gevuld met Zwitserse room en afgewerkt met karamel. Een aparte frituursnack is de krokodel: een kroket met frikadelragout. Met een beetje geluk is die te krijgen bij een snackbar of supermarkt in Breda.

La Bohème in Breda

Voor de lekkerste chocola, bonbons en hagelslag moet je naar La Bohème (www.la-boheme.nl). Al meer dan 50 jaar maakt de patisserie alles in eigen keuken, waarbij de lekkernijen verkocht worden in roze doosjes. Lokale bierbrouwers uit Breda zijn Brouwerij Bliksem en Ramses Bier. In hun proeflokaal Brack Breda (www.brackbreda.nl) kun je de ambachtelijk gebrouwen biertjes en seizoensbieren proeven. De inrichting en meubels zijn gemaakt van bomen die ooit in de Bredase aarde groeiden.

Breda bier

Breda heeft genoeg restaurants om je gastronomisch te laten verwennen. Een topadres is Restaurant Wolfslaar (www.wolfslaar.com), dat al sinds 2005 elk jaar is bekroond met één Michelin-ster. Chef-kok Maarten Camps en zijn brigade koken met producten uit de eigen streek, van het seizoen en uit de eigen moestuin. De sommelier schenkt er voortreffelijke wijnen bij. Het sfeervolle restaurant is gevestigd in een voormalig koetshuis op een landgoed in het zuidoosten van Breda, wel een eindje uit het centrum.

Reizen naar Breda

Breda ligt in het westen van de provincie Noord-Brabant, zo’n 10 kilometer boven de Belgische grens. De stad is goed te bereiken met de trein, de bus en de auto. Vanaf Amsterdam CS kun je met de Intercity Direct (via Rotterdam) in 1 uur en 7 minuten rechtstreeks naar Breda reizen. Je betaalt dan een toeslag van € 2,70.

Breda is verder met de trein te bereiken vanuit onder meer Nijmegen, Zwolle, Eindhoven, Den Bosch en Brussel. Je komt aan op een modern stationsgebouw uit 2014. Hier vandaan is het 10 minuten lopen naar het centrum van Breda.

Breda station

Kom je met je eigen auto, dan ben je vanuit Amsterdam 1 uur en een kwartier onderweg. Vanaf Rotterdam en Den Bosch is het 40 minuten rijden. Snelwegen A16 en A27 lopen langs de randen van de stad. In en rond het centrum kun je betaald parkeren op straat, op parkeerterreinen en in vijf parkeergarages. Op de website van de gemeente Breda (www.breda.nl) staat een overzicht. Gratis parkeren kan alleen in de buitenwijken.

Voor meer informatie over wat te doen in Breda kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.welkominbreda.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 31 augustus 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Breda, Nederland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; Reptielenhuis De Aarde; Bierreclame Museum; GetYourGuide; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam