Bezienswaardigheden in Salzburg, Oostenrijk

Salzburg is het culturele centrum van Oostenrijk, een stad vol geschiedenis, cultuur en prachtige bezienswaardigheden. Salzburg is gevuld met historische gebouwen, kastelen, kunstwerken en serene tuinen waar je uren in kunt verdwalen. Van het imposante Kasteel Hohensalzburg tot de prachtige kathedraal van Salzburg, voor iedereen is er van alles te zien en te doen.

Of je nu op zoek bent naar een avontuurlijke wandeling, een culturele ervaring of een romantisch uitje, Salzburg heeft het allemaal. Kom genieten van de vele bezienswaardigheden die Salzburg te bieden heeft en laat je betoveren door de magie van de stad!

Kasteel Hohensalzburg

Kasteel Hohensalzburg is een van de populairste bezienswaardigheden van Salzburg en al eeuwenlang verbonden met de stad. De vesting ligt bovenop een heuvel en is een belangrijk herkenningspunt. Overal in de stad kun je het kasteel in de verte zien liggen. Het fort is gebouwd in 1077 en het grootste volledig bewaard gebleven kasteel van Europa. Je kunt het kasteel bereiken met een kabelbaan, drie musea bezoeken en concerten bijwonen. ► Lees hier meer over Kasteel Hohensalzburg

Kasteel Hohensalzburg in Salzburg

Meer hoogtepunten ontdekken tijdens je vakantie in Salzburg?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Salzburg

Geboortehuis van Mozart

Mozarts Geburtshaus is een van de best bezochte en populairste musea van Salzburg. Het Hagenauerhaus op nummer 9 in de smalle Getreidegasse was tussen 1747 en 1773 het woonhuis van de familie Mozart. Althans, ze woonden alleen op de derde etage. Op 27 januari 1756 werd hier Wolfgang Amadeus Mozart geboren, een wonderkind dat zou uitgroeien tot een van Europa’s grootste componisten. Het geboortehuis is al in 1880 omgevormd tot een museum, waar je overblijfselen en memorabilia van zijn jeugd kunt bewonderen.

Geboortehuis Mozart in Salzburg

Zo zie je er portretten, documenten en de eerste viool en de eerste klavechord die Mozart bespeelde toen hij nog een klein kind was. Ook hangen er beroemde schilderijen, zoals ‘Mozart op de piano’, een onvoltooid werk van zijn zwager Joseph Lange. Een kamer in het museum is gewijd aan de theateropvoeringen en decors in Mozarts opera’s. Mozarts Geburtshaus is elke dag geopend, en in juli en augustus ook aan het begin van de avond toegankelijk. Adres: Getreidegasse 9, 5020 Salzburg, Oostenrijk. Website: www.mozarteum.at

Dom van Salzburg

De Dom van Salzburg is een imposante barokke kathedraal in de historische binnenstad. De kathedraal stamt uit 1611, maar op dezelfde plek stonden al een paar andere kerken. Al in 774 verrees de eerste basiliek. Door bliksem of brand werd de kerk telkens verwoest, waarna werd begonnen met de bouw van een nieuw gebedshuis. De huidige kathedraal is ontworpen door de Italiaanse architect Vincenzo Scamozzi, die het eerste Italiaanse barokke gebouw ten noorden van de Alpen creëerde.

Salzburg Dom

De rijkelijk gedecoreerde marmeren voorgevel wordt geflankeerd door twee hoge torens en bovenop is een koepel van 71 meter hoog. Binnenin staat nog steeds het bronzen doopvont uit 1321 waarin Mozart is gedoopt, rustend op leeuwenfiguren. De kerk kan liefst 10.000 mensen herbergen. De Dom van Salzburg is elke dag gratis te bezoeken en en de toegang is gratis. Er is een ook een museum waar je de kerkschatten, kunst en curiosa kunt bekijken, waarvoor je wel entree moet betalen. Adres: Domplatz 1a, 5020 Salzburg, Oostenrijk. Website: www.salzburger-dom.at

Mirabell Paleis en Tuinen

Het Mirabell Paleis (Schloss Mirabell) is een van de meest romantische bezienswaardigheden van Salzburg, de perfecte locatie als je hier in het huwelijksbootje wilt stappen. Prins-aartsbisschop Wolf Dietrich liet het paleis in 1606 bouwen voor zijn minnares. De naam Mirabell is afgeleid van een Italiaanse meisjesnaam, want mirabile betekent ‘bewonderenswaardig’ en bella betekent ‘mooi’. Het hoogtepunt van het paleis is de Marmeren Zaal, waar de prins-aartsbisschop zijn feesten organiseerde.  Tegenwoordig biedt het paleis onderdak aan de kantoren van het stadsbestuur en de burgemeester van Salzburg. De Marmeren Zaal is daarbij in gebruik als trouwzaal, volgens velen de mooiste ter wereld.

Mirabell paleis in Salzburg

Minstens zo oogstrelend zijn de barokke landschapstuinen rond het paleis met terrassen, marmeren beelden en fonteinen. Neem in ieder geval even een kijkje bij de Pegasus-fontein, met een sculptuur van een paard. Dit was het decor voor een van de beroemdste scènes uit de film The Sound of Music. In de film dansten Maria en de zeven kinderen rond de fontein terwijl ze het lied ‘Do Re Mi’ zongen. De toegang tot het paleis en de tuinen is gratis. Adres: Mirabellplatz, 5020 Salzburg, Oostenrijk.

Hellbrun Paleis

Nog zo’n sprookjesachtig paleis is Schloss Hellbrunn in het zuiden van Salzburg, dat je vooral moet bezoeken als je niet bang bent voor een nat pak 🙂 De prins-aartsbisschop van Salzburg, Markus Sittikus, liet dit paleis van 1612 tot 1615 bouwen in renaissancestijl om gasten te vermaken en te entertainen. Het was puur bedoeld als lustpaleis, want slaapkamers zijn er niet. De grootste attractie zijn de Wasserspiele in de paleistuinen: een systeem van fonteinen die op de meest onverwachte momenten beginnen te spuiten.

Hellbrun Paleis in Salzburg

Pas dus op als je hier rondloopt en zorg dat je smartphone waterbestendig is, want een onschuldig ogend standbeeld kan opeens veranderen in een koude douche. Bankjes rond een tafel kunnen plotseling water gaan spuiten op nietsvermoedende bezoekers die daar zitten uit te rusten. Vooral kinderen vinden dit hilarisch! Het paleis heeft nog meer waterattracties, zoals de Wasserautomaten. Dit zijn vijf kleine grotten met bewegende figuren die door water worden aangedreven. Fans van Sound of Music herkennen misschien het paviljoen waar Liesl en Franz elkaar voor het eerst ontmoetten. Adres: Fürstenweg 37, 5020 Salzburg, Oostenrijk. Website: www.hellbrunn.at

Laat je verrassen door de beroemde Wasserspiele in Salzburg
Boek hier een boottocht naar Hellbrun met bezoek aan het paleis

Getreidegasse

De Getreidegasse is de beroemdste winkelstraat in de historische binnenstad van Salzburg. Het is een nauwe voetgangersstraat met hoge smalle herenhuizen, sierlijke smeedijzeren gildeborden en romantische inkijkjes naar binnenplaatsen. Op veel huizen staan nog de namen van de vroegere eigenaren. Het beroemdste huis is op nummer 9 te vinden: het geboortehuis van Mozart. Al in de Romeinse tijd was de Getreidegasse een belangrijke route door de stad Salzburg richting Beieren.

Salzburg Getreidegasse

Getreidegasse betekent letterlijk ‘graanstraat’, maar met graan heeft de straat nooit iets te maken gehad. Nu is het vooral een bruisende winkelstraat met een verscheidenheid aan winkels, van internationale modeketens en traditionele winkels tot parfumerieën en speciaalzaken. Ook vind je hier verschillende cafés, restaurants en eetgelegenheden. Voor koffie, gebak en huisgemaakte taartjes kun je pauzeren bij Café Getreidegasse op nummer 27, die alle trends altijd aan zich voorbij heeft laten gaan.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 februari 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Salzburg, Oostenrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam