Kasteel Hohensalzburg, Salzburg, Oostenrijk

De beste bezienswaardigheden in Salzburg

Kasteel Hohensalzburg is een van de populairste bezienswaardigheden van Salzburg en is al eeuwenlang onlosmakelijk verbonden met de stad. De vesting ligt bovenop een heuvel en is een belangrijk herkenningspunt. Overal in de stad kun je het kasteel in de verte zien liggen. Hohensalzburg is naar eigen zeggen het grootste volledig bewaard gebleven kasteel van Europa en is al meer dan 900 jaar oud. Het fort is in 1077 gebouwd in opdracht van aartsbisschop Gebhard van Salzburg (1010-1088) ter bescherming van de keizerlijke troepen van het Heilige Roomse Rijk. Daarna zijn er regelmatig delen bijgebouwd, veranderd en versterkt, waardoor alle kieren, hoeken en gaten van het monumentale complex flink wat verhalen, mythen en legenden met zich meebrengen. Het stevige bouwwerk is slechts één keer aangevallen, in 1525, door boze boeren en mijnwerkers. Het kasteel deed niet alleen dienst als vestingwerk, maar ook als adellijke residentie, soldatenverblijf en gevangenis.

Kasteel Hohensalzburg is sinds 1892 een toeristische attractie na de bouw van een kabelbaantje naar de burcht. Deze tandradbaan (Festungsbahn) werkt nog steeds, het is inmiddels de oudste kabelbaan van Oostenrijk. De kabelbaan brengt je in enkele minuten vanaf de Festungsgasse naar de top van de 506 meter hoge heuvel. Bovenop kun je genieten van het uitzicht over Salzburg en vind je drie musea.

Het Festungsmuseum (www.salzburgmuseum.at) is het hoogtepunt en geeft een inkijkje in de levensstijl van de prins-aartsbisschoppen. Je ziet er onder meer wapens, martelwerktuigen, gotische meubels, een compleet ingerichte kasteelkeuken en historische militaire muziekinstrumenten. Het Marionettenmuseum toont historische poppen van het Salzburger Marionettentheater. In het Rainer-Regimentsmuseum (www.rainer-regimentsmuseum-salzburg.at) ontdek je alles over het keizerlijke Hongaars-Oostenrijkse soldatenregiment dat Salzburg jarenlang beschermde.

In Kasteel Hohensalzburg kun je verder de middeleeuwse kamers bezichtigen van de aartsbisschoppen (Fürstenzimmer). Je kunt vrij rondlopen of een rondleiding boeken. Hier vinden vaak concerten en culturele evenementen plaats. Kasteel Hohensalzburg is elke dag geopend en is een populaire toeristische attractie, zeker in de zomermaanden, dus het is aan te raden van tevoren online kaarten te kopen. Bij een standaard ticket zit het ritje met de kabelbaan en de entree tot de drie musea inbegrepen. Je kunt overigens ook wandelen naar de top van de heuvel, een wandeling van circa 20 minuten. Adres: Mönchsberg 34, 5020 Salzburg, Oostenrijk. Website: www.salzburg-burgen.at

Meer hoogtepunten ontdekken tijdens je vakantie in Salzburg?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Salzburg

Voor het laatst bijgewerkt op 4 april 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over Kasteel Hohensalzburg in Salzburg, Oostenrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam