Vakantie in Salzburg, Oostenrijk

Tips voor een vakantie in Salzburg

Een vakantie in Salzburg beleef je in het ‘Florence’ van het noorden, een stad die bekendstaat om zijn prachtige barokke gebouwen. Voor muziekliefhebbers is de stad in het oosten van Oostenrijk vooral de geboorteplaats van een van ’s werelds meest geliefde componisten, Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Je kunt nog steeds het geboortehuis bewonderen van Europa’s grootste wonderkind uit de achttiende eeuw.

Salzburg, dat letterlijk ‘zoutburg’ betekent, kreeg een plek op de kaart toen de Romeinen er zoutmijnen aanlegden. Het was lange tijd een onafhankelijke staat, totdat de stad zich in 1816 aansloot bij Oostenrijk. In de middeleeuwen kreeg de plaats zijn vorm, roem en huidige uiterlijk, met dank aan drie aartsbisschoppen die zorgden voor een in barokstijl gebouwde binnenstad vol met twintig kerken, kloosters, paleizen en theaters. De Altstadt ligt aan de Salzach-rivier en kreeg in 1997 een plek op de Werelderfgoedlijst van Unesco vanwege haar fraaie barokke gezicht en flamboyante gotische uiterlijk.

Salzburg is ook het perfecte startpunt voor een vakantie in de sneeuw. De stad is omringd door verschillende alpentoppen en de skigebieden Seefeld en Kitzbühel zijn dichtbij en makkelijk bereikbaar. In de zomer kun je de groene heuvels in de omgeving met je wandelschoenen verkennen.

Muziek is altijd in haar hart en nieren blijven zitten, niet in de laatste plaats door de jaarlijkse muzikale hommage aan haar belangrijkste inwoner. Salzburg is sinds de jaren twintig de thuisbasis van de Salzburger Festspiele, het grootste opera- en theaterfestival van Europa dat aan Mozart is opgedragen. Maar de charmante plaats diende ook als decor voor The Sound of Music, zo’n beetje de bekendste musical aller tijden. Salzburg werd wereldberoemd toen Julie Andrews er in 1965 al zingend door de alpenweide huppelde. Je kunt nog steeds iconische locaties uit de film bezoeken, zoals de art nouveau Mozartsteg-brug waar de picknick plaatsvond uit The Sound of Music.

Salzburg heeft alles in zich voor een korte vakantie, met vele bezienswaardigheden, romantische tuinen, levendige tradities en meer dan 4000 culturele evenementen per jaar. Het betekent ook dat de Oostenrijkse stad in de zomer zwelgt onder een overweldigende belangstelling, als Salzburg meer toeristen per hoofd van de bevolking ontvangt dan bijvoorbeeld Florence of Venetië. Bezoek de stad eens in september of oktober, als de temperaturen nog aangenaam zijn en de prijzen aanzienlijk lager zijn.

Bezienswaardigheden in Salzburg

In Salzburg kun je natuurlijk niet om Mozart heen. Je kunt er zijn geboortehuis en latere woonhuis bezoeken en het conservatorium waar zijn brieven worden bewaard. Maar Salzburg heeft ook het grootste bewaard gebleven middeleeuwse kasteel van Europa, boeiende musea, weelderige tuinen en prachtige barokke gebouwen. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Salzburg

Meer hoogtepunten ontdekken tijdens je vakantie in Salzburg?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Salzburg

Voor het laatst bijgewerkt op 4 april 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Salzburg, Oostenrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam