Overnachten in Londen

Overnachten in LondenZoek je een plek om te overnachten in Londen, dan heb je de keuze uit honderden hotels, hostels, bed & breakfasts, pensions en appartementen. Het slechte nieuws is dat overnachten in Londen schrikbarend duur is. Voor een nacht in een hotel ben je gemiddeld £ 135 (ongeveer € 185) kwijt, twee keer zoveel als de gemiddelde prijs van een hotelkamer in de wereld. De Britse hoofdstad is daarmee de duurste hoofdstad van Europa, als het om overnachten gaat. Tijdens evenementen en feestdagen, zoals Oud & Nieuw, gaat de prijs voor een hotelkamer nog eens extra omhoog.

Voor een kamer in een eenvoudig hotel ben je al snel £ 100 per nacht kwijt. Een overnachting in een simpele bed & breakfast, met gedeelde badkamer, vind je eigenlijk niet voor minder dan £ 70. Je moet dus diep in de buidel tasten voor een overnachting in Londen, maar verwacht niet dat je daar veel voor terug krijgt. Behalve in de prijzige en luxe 4- en 5-sterrenhotels zijn de kamers vaak klein en gehorig. Je mag blij zijn als je een raam met uitzicht hebt, en dan bedoelen we niet het uitzicht op een blinde muur of een luchtschacht.

De voorzieningen zijn karig en de receptionist is vaak chagrijnig. Reken er niet op dat het ontbijt altijd is inbegrepen. Daarnaast is het niet goed gesteld met de hygiëne. Op een ranglijst van 20 internationale steden komen de hotels in de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk als de smerigste uit de bus. Laat je ook niet misleiden door de foto’s van de kamers op de websites van hotels. De kamer waar je uiteindelijk in terecht komt, is vrijwel altijd kleiner. We hebben regelmatig in middenklasse hotels in Londen overnacht, en er zelden een blije en positieve ervaring aan overgehouden.

Tips voor goedkoop overnachten in Londen

Klein hotel in LondenEr zijn wel degelijk manieren om met een normaal budget enkele dagen te verblijven in de miljoenenstad. Hier hebben we enkele tips op een rij gezet om goedkoop te overnachten in Londen.

Kies voor Airbnb

Als je nog niet bij Airbnb was aangemeld, zou ik het nu zeker doen. Via de populaire accommodatiesite kun je voor dezelfde prijs als een krappe, armoedige hotelkamer een compleet en ruim appartement voor jezelf vinden, inclusief fantastisch uitzicht. Vooral aan de rand van het centrum en iets verder kun je betaalbare accommodatie vinden bij Londenaren. Kijk bijvoorbeeld eens naar het aanbod in Canary Wharf. Onze ervaringen met Airbnb in Londen waren tot dusver altijd positief.

Kies de juiste buurt

In bepaalde ‘sjiekere’ buurten van Londen zijn hotels extreem duur. In wijken als Mayfair, Soho en Piccadilly domineren exclusieve 4- en 5-sterrenhotels, waar een fors prijskaartje aan hangt. Er zijn ook wijken waar je voor veel minder geld kunt overnachten. In de straten rond treinstation Kings Cross vind je veel goedkope (en sfeerloze) hotelketens en budget bed & breakfasts. Ook in Camden en het gebied tussen de wijken Bayswater en Paddington is goedkope accommodatie te vinden.

Boek tijdig!

Wat voor veel andere wereldsteden geldt, gaat zeker ook op voor Londen. Boek tijdig en ruim van tevoren, want dan zijn er nog kamers beschikbaar in de goedkoopste hotels. Wachten op last-minute aanbiedingen heeft niet zoveel zin. In Londen is altijd zoveel vraag naar kamers, dat veel hotels simpelweg zijn volgeboekt en alleen de duurste accommodatie nog plek heeft voor gasten.

Bezoek Londen in het laagseizoen

Boek een stedentrip naar Londen in het laagseizoen: januari, februari en de eerste twee weken van maart. Dan zijn de prijzen van hotelkamers het laagst en vind je meer aanbiedingen, heeft onderzoek uitgewezen. De zomermaanden en de periode rond Kerstmis en Oud & Nieuw geldt als het hoogseizoen. Dan betaal je het meest om in Londen te overnachten.

Verblijf in een hostel

Zelfs hostels zijn in Londen zijn aan de dure kant, maar nog altijd een stuk goedkoper dan een gewoon hotel. Als je goed zoekt en er op tijd bij bent, kun je al een bed in een slaapzaal krijgen vanaf £ 10 (ongeveer € 14) per nacht. In de zomer kun je in Londen ook terecht bij universiteiten, die kamers van studenten verhuren aan toeristen vanaf £ 20 per nacht. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van de University of London. In beide gevallen is het ontbijt vaak inbegrepen.

Beroemde en luxe hotels in Londen

Londen heeft meer grand hotels dan enige andere stad in de wereld (al komt Parijs behoorlijk dichtbij). Sommige beroemde en luxe hotels dateren al uit de Victoriaanse en Edwardiaanse tijd en hebben grotendeels hun eigen sfeer en karakter behouden. Veel van deze flamboyante en weelderige paleisjes hebben hun sporen achtergelaten in de Britse hoofdstad en zijn in de loop der jaren verfraaid en uitgebreid. Als je het kunt veroorloven, moet je zeker een keer overnachten in deze 4- en 5-sterrenhotels waar je je kunt laven aan luxe en grandeur en waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Hieronder vind je een selectie van de beste beroemde en luxe hotels in Londen.

Savoy Hotel

Savoy Hotel in LondenHet Savoy Hotel, dat openging in 1889, is misschien wel het beroemdste 5-sterrenhotel van Londen. Meteen na de opening viel het al op door de luxe inrichting. Het Savoy Hotel was het eerste hotel in de Britse hoofdstad waarvan elke kamer een eigen badkamer had, inclusief warm en koud stromend water. Het had een elektrische lift en elektrisch licht. Het Savoy is sinds de opening een Brits instituut, een plaats van belangrijke ontmoetingen, bruiloften, gala’s en bals. Het dé plek voor een high tea, waar je je onder een prachtige glazen koepel te goed kunt doen aan ambachtelijke thee, finger sandwiches en scones met cream en jam.

Vele beroemdheden logeerden of woonden in het hotel, onder wie Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Frank Sinatra, Pablo Picasso, Bob Dylan en de leden van de Beatles. De Franse impressionistische schilder Claude Monet verbleef een paar keer in het Savoy en schilderde het uitzicht op de rivier de Theems. Ook figureerde het hotel enkele keren in films. In de film Notting Hill uit 1999 verklaarden Anna (Julia Roberts) en William (Hugh Grant) elkaar in de Lancaster Room de wederzijdse liefde. Het Savoy Hotel ligt aan het Strand in Westminster, Londen. Om er te overnachten, heb je de keuze uit 268 riante kamers. Het hotel heeft liefst zeven restaurants, waarvan de bekende Britse topkok Gordon Ramsay de Savoy Grill bestiert. Website: www.fairmont.com/savoy-london

Langham Hotel

The Langham Hotel in LondenHet Langham Hotel behoort tot de grootste, meest prestigieuze traditionele grand hotels van Londen. Het ging open in 1865 en was op dat moment het modernste hotel in de Britse hoofdstad, met de eerste hydraulische liften ter wereld, airconditioning en een toilet bij elke kamer. Niemand minder dan kroonprins Edward VII verrichte de opening. De Prins van Wales was er zo van onder de indruk, dat hij vaker een nachtje bleef slapen in het Langham Hotel. Ook andere prominenten boekten er een overnachting, onder wie de schrijvers Oscar Wilde en George Orwell, Napoleon en prinses Diana.

Vandaag de dag staat het hotel bekend om zijn prachtige en sierlijke architectuur, en ook doen er verhalen over geesten de ronde. Vooral kamer 333 zou de perfecte plek zijn om geesten te spotten, nadat daar in het verre verleden een moord plaatsvond (een dokter doodde zijn vrouw en zichzelf tijdens zijn huwelijksnacht). Het Langham Hotel was een paar keer het decor van films, waaronder de James Bond-klassieker GoldenEye, en heeft enkele keren bezoek gehad van detective Sherlock Holmes. Het Londense hotel ligt in de wijk Marylebone en kijkt in de richting van Regent’s Park. Je hebt de keuze uit 380 kamers en dineren kun je bij Michelin-restaurant The Landau. Als je wilt overnachten in ‘The Langham’, moet je wel diep in de buidel tasten. Website: www.langhamhotels.com/en/the-langham/london

Voor het laatst bijgewerkt op 6 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Londen, Verenigd Koninkrijk, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/icenando; Wereldreizigersclub; Flickr.com/Nick Garrod; The Langham Hotel, Londen.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam