Bergmeren

Bezienswaardigheden in Bern, Zwitserland

Bern is de hoofdstad van Zwitserland, maar lang niet de grootste en invloedrijkste stad van het land. Qua inwoneraantal staat Bern op de vijfde plaats. Toch telt de Zwitserse hoofdstad mee als het gaat om musea en bezienswaardigheden.

Bern, gesticht in 1191, heeft een van de best bewaarde middeleeuwse binnensteden van Europa. De oude binnenstad krijgt een bijna sprookjesachtige sfeer door een middeleeuwse klokkentoren, de kathedraal, het stadhuis, de oude zandstenen gebouwen en de pittoreske arcades, die door de lokale inwoners lauben worden genoemd. Het is dan ook niet voor niks dat Unesco de oude binnenstad in 1983 tot werelderfgoed heeft uitgeroepen.

Top bezienswaardigheden in Bern

Zytglogge

Een van de beroemdste bezienswaardigheden van Bern is de Zytglogge, de 13e eeuwse klokkentoren in het hart van de oude stad. Voor het slaan van een nieuw uur verzamelen zich drommen toeristen onderaan de toren voor de uitvoering van mechanische figuren die langs de klok paraderen. Na het kraaien van de haan komt er een show van zo’n 3 minuten met dansende beren, een lachende rode nar en Chronos (de god van de tijd) die een zandloper omdraait.

Bern klokkentoren

Dit bijzondere muzikale mechanisme en een immense astronomische klok werden in 1530 geïnstalleerd in de 23 meter hoge toren, die eerder dienstdeed als stadspoort en gevangenis. Je kunt het spektakel buiten aanschouwen, maar ook 130 versleten trappen betreden om het ingewikkelde mechanisme van dichtbij te bewonderen. Je wordt tegelijkertijd beloond met een adembenemend uitzicht op de straatjes en pannendaken van Bern. De rondleiding is populair, dus reserveren is aanbevolen. Adres: Bim Zytglogge 1, 3011 Bern, Zwitserland.

Wil je de beroemde klokkentoren van Bern bezoeken?
Boek hier een tour naar het uurwerk van de Zytglogge

Bundeshaus

Het parlement met de glazen koepel en glas-in-loodramen is het belangrijkste monumentale gebouw van Bern. Het is in renaissancestijl gebouwd tussen 1852 en 1902. Kunstenaars uit alle delen van Zwitserland decoreerden het gebouw met schilderijen, sculpturen, standbeelden en mozaïeken. Vanaf het parlementsgebouw heb je een uitzicht op de lager gelegen Aare rivier en de Alpen. Naast de twee kamers van het parlement is het Bundeshaus ook de thuisbasis van de Zwitserse Raad van State en diverse federale instanties. Je kunt het parlementsgebouw bezoeken als er niet wordt vergaderd. Er worden dan gratis rondleidingen gegeven. Adres: Bundesplatz 3, 3005 Bern, Zwitserland. Website: www.parlament.ch

Bern parlementsgebouw

BärenPark

Bern is al eeuwenlang verbonden met bruine beren – het beest is een symbool van de stad. Bern is ook vernoemd naar beren: het verhaal gaat dat de stad in 1191 is gesticht nadat een hertog op deze plek een beer had gedood. De Zwitserse hoofdstad heeft dus ook een berenattractie, al lange tijd een van de populairste bezienswaardigheden in Bern. Aan de oevers van de rivier de Aare in het centrum van de stad vind je het BärenPark, een groen heuvelachtig park waar een stuk of drie bruine beren rondlopen. Het BärenPark vervangt sinds 2009 de veel kleinere berenkuil (Bärengraben) waar de dieren eerst op toegewezen waren. De beren kunnen vanuit hun huidige verblijf nog wel steeds naar hun oude kuil kuieren. Al sinds 1857 leefden er beren in die kuil, maar er kwam steeds meer kritiek op hun kleine leefgebied. In het BärenPark kunnen de beren ook een bad in de rivier nemen en een vers visje vangen. Het berenpark is 24 uur per dag gratis te bekijken en er worden rondleidingen georganiseerd. Adres: Grosser Muristalden 6, 3006 Bern, Zwitserland. Website: www.tierpark-bern.ch

Andere bezienswaardigheden in Bern

Hieronder vind je een overzicht van andere bezienswaardigheden en musea in Bern.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 juli 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Bern, Zwitserland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Bern Tourismus; MarinaD_37/Shutterstock.com; Borisb17/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam