Booking Zwitserland

Wat te doen en te zien Luzern, Zwitserland: 10 tips!

Luzern ligt in het midden van Zwitserland en is een van de mooiste steden van het land. Al in de 19e eeuw kwamen de eerste toeristen naar Luzern en sindsdien heeft de stad haar bezoekers betoverd, met haar middeleeuwse binnenstad, kleurige huizen en houten bruggen. De ligging is fenomenaal, aan de oevers van het glinsterende Vierwoudstrekenmeer en omringd door de Zwitserse Alpen.

Luzern wordt dan ook wel de ‘toeristische hoofdstad’ van Zwitserland genoemd, waar genoeg te doen en te zien is. In de afgelopen anderhalve eeuw kwamen hier talloze prominente reizigers op bezoek, variërend van de Amerikaanse schrijver Mark Twain tot de Britse koningin Victoria. Tot de toeristische omhelzing was Luzern nog een klein vissersplaatsje, in Zwitserland bekend als ‘de stad van het licht’. Volgens een legende liet een engel een groepje vissers met licht zien waar ze een kapel moesten bouwen, waarna in het jaar 750 Luceria werd gesticht.

Je zal zeker niet de enige zijn in Luzern, dat in het Duitstalige deel van Zwitserland ligt. Maar deze romantische stad blijft aantrekkelijk, mede dankzij de gemoedelijke sfeer, de muziekfestivals en de vele bezienswaardigheden. Wil je een bezoek brengen aan deze prachtige Zwitserse stad? Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien in Luzern!

Ontdek de hoogtepunten van Luzern met een gids!
Boek hier een 2-uur durende wandeling door Luzern

Wandel over de Kapelbrug

Een wandeling over de Kapelbrug (Kapellbrücke) is een must do als je in Luzern bent. Dit is de oudste houten voetgangersbrug ter wereld en de beroemdste bezienswaardigheid van de stad. De kronkelende en overdekte brug werd gebouwd in 1333 zodat de inwoners te voet de rivier konden oversteken. De achthoekige watertoren in het midden is nog ouder, ergens uit 1290-1300. De 39 meter hoge toren diende ook als uitkijkpost om het komen en gaan van boten in de baai te kunnen volgen.

De Kapelbrug vormde zeven eeuwen lang het schilderachtige middelpunt in de oude stad van Luzern, totdat een grote ramp het bouwwerk trof. In de nacht van 18 augustus 1993 werd het grootste deel van de beroemde brug door brand verwoest. Ook twee derde van de beschilderde panelen ging in vlammen op. Alleen de twee bruggenhoofden en de watertoren konden worden gered. Het was een schok voor heel Zwitserland, maar in een recordtijd van 8 maanden werd de brug weer herbouwd. De Kapelbrug is nu weer een lust voor het oog en ‘s avonds fraai verlicht. Adres: Kapellbrücke, 6002 Luzern, Zwitserland. Website: www.kapellbruecke.com

Verken de oude binnenstad van Luzern

Het verkennen van de oude binnenstad (Altstadt) is een goed begin als je wat in Luzern wilt doen. In het autovrije centrum ten noorden van de rivier Reuss kun je dwalen langs monumentale gebouwen en pittoreske pleinen met fonteintjes. Sommige houten huizen dateren uit de Middeleeuwen en zijn prachtig beschilderd in heldere kleuren, wat de Altstadt een sprookjesachtige sfeer geeft. Als je moe bent van het slenteren, kun je neerploffen in een van de vele cafés en restaurants.

Op de Kornmarkt vind je bijvoorbeeld het Altes Rathaus, het oude stadhuis, dat tussen 1602 en 1606 is gebouwd in Italiaanse renaissancestijl. De aangrenzende toren dateert uit de 14e eeuw. Let ook op de mooi versierde gevel van Restaurant Pfistern (www.restaurant-pfistern.ch) op dit plein. Het is gevestigd in een voormalig gildehuis uit 1578. Ten westen van de Kornmarkt ligt de mooie Weinmarkt. De gotische fontein uit 1481 wordt beschouwd als de mooiste van Luzern.

Bezoek het Zwitsers Transportmuseum

Als je een bezoek brengt aan het Zwitsers Transportmuseum (Verkehrshaus der Schweiz), ben je niet de enige. Dit is namelijk het best bezochte museum van Zwitserland, met bijna 1 miljoen bezoekers per jaar. Dit museum is leuk als je wat wilt doen met kinderen in Luzern, want het neemt je mee door een fascinerende wereld van transport over de weg, het spoor, het water en de lucht.

Je ziet het enorme verzameling voertuigen in alle maten en soorten, waaronder schepen, treinen, auto’s, raketten en zo’n 30 vliegtuigen. Het museum heeft de eerste diesellocomotief van Zwitserland, vintage onderzeeërs en futuristische ruimtestations. Kinderen mogen vaak instappen en met simulatoren zogenaamd een voertuig besturen. Verder heeft het Transportmuseum het grootste bioscoopscherm van Zwitserland, een planetarium en een attractie over Zwitserse chocolade. Adres: Lidostrasse 5, 6006 Luzern, Zwitserland. Website: www.verkehrshaus.ch

Vermijd wachtrijen bij het populairste museum van Luzern!
Bestel hier alvast je tickets voor het Zwitsers Transportmuseum

Beklim de berg Pilatus

Als je wat buiten Luzern wilt doen, kun je de 2132 meter hoge berg Pilatus beklimmen. Dit is een verbazingwekkend mooie berg, net ten zuiden van de stad. De besneeuwde piek is doordenkt van folklore en legenden. Zo werd in de middeleeuwen gedacht dat de top van de Pilatus de thuisbasis was van draken met genezende krachten.

Je hoeft geen ervaren bergbeklimmer te zijn voor een klim naar de top. Je komt al een heel eind door een ritje te nemen met de steilste tandradbaan ter wereld, die al in gebruik is sinds 1889. Het treintje kent een stijgingspercentage van liefst 48 procent. Het is een spectaculaire rit van een halfuur, door vier tunnels en langs alpenweiden, bossen en steile rotsen. Bovenop zijn hotels en restaurants en heb je een betoverend uitzicht over Luzern en omgeving. Voor de daadwerkelijke top van de Pilatus moet je nog wat verder wandelen en klimmen. Website: www.pilatus.ch

Bewonder het Leeuwenmonument

Een van de meest ontroerende bezienswaardigheden van Luzern is het Leeuwenmonument (Löwendenkmal). Dit is een enorme sculptuur van een stervende leeuw, uitgehouwen in een rotswand boven een vijver in het oosten van de stad. Het monument is in 1820 ontworpen door de Deense beeldhouwer Bertel Thorvaldsen als gedenkteken voor soldaten van de Zwitserse Garde die hun leven verloren.

Zo’n 26 officieren en 700 soldaten van de Zwitserse Garde werden afgeslacht toen revolutionairen op 10 augustus 1792 in Parijs het kasteel Tuileries van koning Louis XVI bestormden. De Zwitserse huursoldaten probeerden de Franse koninklijke familie te beschermen en ervoor te zorgen dat ze konden ontsnappen. Het is altijd druk bij het monument, je kunt het beste vroeg op de dag komen als je rustig een foto wilt maken. Adres: Denkmalstrasse 4, 6002 Luzern, Zwitserland.

Wandel over de Spreuerbrücke

Naast de bekende Kapelbrug heeft Luzern nog een overdekte houten voetgangersbrug over de Reuss-rivier: de Spreuerbrücke. Deze 81 meter lange brug is gebouwd in 1406 en bleef grote rampen gelukkig bespaard. Je kunt hier dan ook nog steeds de 17e eeuwse schilderingen bewonderen op driehoekige panelen onder de spanten van de brug.

De 45 schilderijen hebben als thema ‘Dans van de Dood’ (Totentanz), dus ze hebben allemaal iets te maken met de dood en de sterfelijkheid. Ze zijn tussen 1616 en 1637 gemaakt door de Zwitserse kunstschilder Kaspar Meglinger en zijn studenten. De Spreuerbrücke is met zijn 81 meter korter dan de Kapelbrug en ook minder druk.

Bekijk de charmante Hofkirche

De bekendste kerk van Luzern is de Hofkirche, die ook bekendstaat als St. Leodegar im Hof. De charmante kerk is gebouwd tussen 1633 en 1639 op de resten van een Romeinse basiliek die is verbrand. De gotische Hofkirche valt op door haar twee slanke klokkentorens en wordt beschouwd als de belangrijkste renaissancekerk van Zwitserland.

Binnen kun je het barokke interieur bewonderen, waaronder het hoofdaltaar van zwart marmer, de bewerkte houten koorbanken en het imposante orgel uit 1640. Dit 30 ton zware orgel had ooit de hoogste (10,7 meter) en zwaarste orgelpijp ter wereld. In de zomer vinden soms orgelconcerten plaats en er worden rondleidingen gegeven langs de kerkschatten. Adres: St. Leodegarstrasse 6, 6006 Luzern, Zwitserland. Website: www.kathluzern.ch

Maak een boottocht over het Vierwoudstrekenmeer

Luzern ligt in het noordwesten van het Vierwoudstrekenmeer (Vierwaldstättersee), een prachtig meer dat omgeven is door bergen. Het meer heeft een bijzondere vorm, met vier ‘armen’ die alle kanten lijken op te gaan. Een boottocht is de beste manier om het 38 kilometer lange ‘Meer van Luzern’ – zoals het ook wordt genoemd – te verkennen. Je kunt genieten van het landschap, de oude dorpen aan de oever en meteen frisse buitenlucht opsnuiven.

Voor een trip op het Vierwoudstrekenmeer kun je terecht op verschillende schepen, variërend van historische radarstoomboten tot elegante salonboten. Bij sommige cruises worden ook muzikaal entertainment en culinaire arrangementen aangeboden. Veel boten vertrekken vanaf de haven Luzern Bahnhofquai. ► Boek hier een boottocht van 1 uur op een panoramisch jacht in Luzern

Reis terug in de tijd in het Gletsjermuseum

In het Gletsjermuseum (Gletschergarten) kun je terug in de tijd reizen en ontdekken hoe Luzern eruitzag tijdens de ijstijd. Het museum is gebouwd rond een ‘gletsjertuin’, een serie van 32 kuilen die ontdekt zijn in 1872 tijdens het bouwen van een wijnkelder. Die kuilen zijn een opmerkelijk overblijfsel zijn van de laatste ijstijd 20.000 jaar geleden, toen Luzern bedekt lag onder 800 meter ijs.

In het museum vind je ook archeologische vondsten die nog ouder zijn, waaronder versteende schelpen en palmbladeren die aantonen dat Luzern 20 miljoen jaar geleden aan de subtropische kust lag. Ook is er een tentoonstelling over de prehistorie van de Alpen, een uitkijktoren en een 19e eeuws spiegeldoolhof waarin je kunt verdwalen. Het Gletsjermuseum ligt naast het Leeuwenmonument. Adres: Denkmalstrasse 4, 6006 Luzern, Zwitserland. Website: www.gletschergarten.ch

Bezoek het Richard Wagner Museum

Ook als je niet muzikaal bent aangelegd, is het leuk om een bezoek te brengen aan het Richard Wagner Museum. Het zit in het herenhuis van drie verdiepingen waar de beroemde Duitse componist zes jaar woonde en werkte. Richard Wagner (1813-1883) vestigde zich in Luzern nadat hij gedwongen werd om München te verlaten.

In zijn landhuis ontving hij illustere gasten en componeerde hij bekende werken als Götterdämmerung en Die Meistersinger von Nürnberg. In het museum zie je de vleugel waarop hij speelde, evenals meubels, schilderijen, manuscripten, foto’s en brieven. Het museum heeft een café en soms vinden er klassieke concerten plaats. Adres: Richard-Wagner-Weg 27, 6005 Luzern, Zwitserland. Website: www.richard-wagner-museum.ch

Wat te doen in Luzern: praktische tips

Reizen naar Luzern

Vanuit Nederland kun je het makkelijkst naar Luzern reizen via Zürich. Vanaf deze stad in Zwitserland ben je met de trein in drie kwartier in Luzern. Luchtvaartmaatschappijen KLM en Swiss vliegen meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Zürich, een vlucht van ongeveer anderhalf uur. Een vliegticket bij KLM is te koop vanaf € 109. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Zurich

Vanaf de luchthaven van Zürich neem je eerst de trein naar Zürich Hauptbahnhof. Daar vandaan vertrekt elk halfuur een trein naar Luzern, een treinrit van 45 minuten. Je kunt vanuit Nederland ook met het vliegtuig of de trein naar de Zwitserse stad Basel. Vanuit Basel rijdt eveneens elk halfuur een trein naar Luzern. Deze treinreis duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten.

Overnachten in Luzern

Luzern is een compacte stad: als je in of rond de oude binnenstad accommodatie boekt, kun je de meeste bezienswaardigheden te voet verkennen. Luzern heeft enkele schitterende luxe hotels, al zijn er in en bij het centrum niet veel goedkopere budgethotels.

Een van de beste plekken om te verblijven is Hotel Schweizerhof Luzern. Het 5-sterrenhotel ligt aan het Vierwoudstrekenmeer, dicht bij de oude binnenstad en de winkels, op slechts 5 minuten lopen over de brug vanaf het treinstation. Vanuit je kamer heb je een prachtig uitzicht op het meer en de bergen.

Het monumentale hotel is geopend in 1845 en bood onderdak aan talloze beroemde gasten, onder wie Mark Twain, Richard Wagner, astronaut Neil Armstrong en sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. De Russische schrijver Tolstoj schreef er zijn korte verhaal Luzern. ► Boek een overnachting in Hotel Schweizerhof Luzern vanaf € 246 per nacht

Het eerste gevangenishotel van Zwitserland, het Barabas Hotel, is een budgetvriendelijke accommodatie als je het niet erg vindt om achter de tralies te slapen. De naam is afgeleid van een voormalige gevangene wiens muurschildering nog steeds te zien is in een van de kamers. De 60 cellen zijn omgevormd tot kamers met één of twee bedden en familiekamers. ► Boek een overnachting in het Barabas Hotel vanaf € 81 per nacht

Zoek je een hotel, pension of appartement in Luzern?
Reserveer online een hotel in Luzern, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Luzern

Luzern is een paradijs voor fijnproevers, met een ruime keuze aan eetgelegenheden. Dat loopt uiteen van stijlvolle nieuwe restaurants en Japanse sushirestaurants tot eetcafés waar je terecht kunt voor stevige, traditionele Zwitserse kost.

In die laatste categorie kun je Wirtshaus Galliker proberen, een gezellig restaurant dat al meer dan een eeuw door dezelfde familie wordt gerund. Dit is een echt instituut waar alle vele generaties Luzerners komen genieten van de Zwitserse keuken. Adres: Schützenstrasse 1, 6003 Luzern, Zwitserland.

Het 17e eeuwse stadhuis van Luzern heeft een eigen brouwerij en pub, de Rathaus Brauerei. Hier kun je genieten van de volle, geurige Rathaus Bock, een sterk bier dat vooral populair is in de winter en tijdens de vastentijd. Een uitgebreid menu met traditionele gerechten is ook beschikbaar en je kunt een tour nemen door de brouwerij. Website: www.rathausbrauerei.ch

Voor meer informatie over wat te doen in Luzern kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.luzern.com

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor je vakantie in Zwitserland:

Tips voor een vakantie in Zürich

Zürich is de grootste en machtigste stad van Zwitserland. Het is de financiële motor van Zwitserland, dat ten onrechte als een steriele bankenstad wordt gezien. Als je de aandelenkoersen achter je laat, zie je een levendige en trendbewuste stad. Lees meer over een vakantie in Zürich

Tips voor een vakantie in Genève

Genève is de tweede grootste stad van Zwitserland, een kosmopolitische plek die bekendstaat om haar internationale instellingen, banken en technologie. Het elegante Genève wordt ook wel de ‘meest internationale stad van Europa’ genoemd. Lees hier meer over een vakantie in Genève

Tips voor een vakantie in Basel

Basel is de culturele hoofdstad van Zwitserland, waar je helemaal los kunt gaan op kunst, musea, dans en opera. Basel heeft alleen al meer dan 40 musea en zo’n 25 theaters, maar is ook beroemd om zijn carnaval en farmaceutische reuzen. Lees hier meer over een vakantie in Basel

Wat te doen in Lausanne: 10 tips!

In Lausanne vind je sprookjesachtige architectuur en betoverende berglandschappen, zo ver het oog reikt. Je zou Lausanne ook wel de hoofdstad van de Olympische Spelen kunnen noemen, met het hoofdkwartier van het IOC. Lees hier onze tips over wat te doen in Lausanne

Voor het laatst bijgewerkt op 6 januari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen en te zien in Luzern, Zwitserland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/olgysha; Pixabay; Verkehrshaus; Luzern Tourismus/Beat Brechbühl.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam