Reizen naar Guyana

Je kunt het makkelijkst per vliegtuig naar Guyana reizen. Er zijn frequente verbindingen naar het Zuid-Amerikaanse land vanuit Suriname, Midden-Amerika, het Caribisch gebied en Noord-Amerika. Over land kun je vanuit Suriname en Brazilië naar Guyana reizen, al kan dit een lange trip zijn. De grens met buurland Venezuela is volgens onze laatste informatie gesloten.

Vliegen naar Guyana

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Guyana vliegen, maar je kunt het land wel makkelijk bereiken via buurland Suriname. Surinam Airways en KLM vliegen meerdere keren per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Dit is een vlucht van ongeveer 9½ uur. Een vliegticket bij KLM is te koop vanaf € 570. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Paramaribo

In Paramaribo kun je overstappen op een korte vlucht van 45 minuten naar Georgetown, de hoofdstad van Guyana. Deze vluchten worden verzorgd door Surinam Airways (www.flyslm.com), GumAir (www.gumair.com) en Trans Guyana Airways (www.transguyana.net). Mogelijk moet je wel enige tijd wachten op de luchthaven van Paramaribo voor de vervolgvlucht.

Je kunt ook naar Guyana vliegen via een overstap in Miami in de Verenigde Staten. American Airlines en Surinam Airways vliegen rechtstreeks van Miami naar Georgetown in Guyana. een vlucht van 4½ uur. Verder gaan er vluchten naar Guyana vanuit onder meer New York City, Barbados, Panama en Trinidad en Tobago. Vliegtickets naar Guyana zijn het duurst van mei tot en met augustus en het goedkoopst van oktober tot en met februari.

Wil je op vakantie of een rondreis maken in Guyana?
Vergelijk hier goedkope vliegtickets naar Guyana

Vliegvelden van Guyana

Guyana heeft twee internationale luchthavens. Het belangrijkste vliegveld is Cheddi Jagan International Airport (GEO), zo’n 41 kilometer van de hoofdstad. Een stuk dichterbij ligt Eugene F. Correira International Airport (OGL), dat vooral voor binnenlandse en regionale vluchten wordt gebruikt.

Cheddi Jagan International Airport

De meeste internationale vluchten komen aan op Cheddi Jagan International Airport (GEO), dat vroeger bekendstond als Timehri International Airport. Deze luchthaven ligt 41 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Georgetown en wordt gebruikt voor intercontinentale vluchten.

Het is een wat verouderde luchthaven, al wordt er gewerkt aan modernisering en uitbreiding. Het vliegveld beschikt over twee geldautomaten, een medische kliniek, een taxfreeshop, een souvenirwinkel en een juwelier. Er zijn een paar cafés en buiten de terminal kun je uitgebreider eten in het Lotus Restaurant. Tegen betaling kun je kruiers huren voor het sjouwen van je bagage (herkenbaar aan een rode baseballpet). Website van de luchthaven: www.cjairport-gy.com

Voor het vervoer van de luchthaven naar Georgetown kun je een taxi of een minibus nemen. Gebruik alleen officiële taxi’s en minibussen van de CJIA Taxi Service, waarbij taxichauffeurs een uniform dragen en te herkennen zijn aan hun badge. Voor bestemmingen in Georgetown en andere plaatsen in Guyana gelden vaste tarieven, die je kunt raadplegen op de website. Als je in het donker aankomt, kun je de taxirit het beste vooraf al regelen omdat er niet altijd taxi’s beschikbaar zijn.

Vermijd stress en wachten bij aankomst op Cheddi Jagan International Airport
Boek hier je privétaxi van de luchthaven naar je accommodatie in Georgetown

Eugene F. Correira International Airport

De tweede luchthaven is Eugene F. Correira International Airport (OGL), zo’n 11 kilometer ten oosten van Georgetown. Het stond vroeger bekend als Ogle International Airport. Dit vliegveld is alleen geschikt voor kleinere vliegtuigen, zoals een Cessna (4 tot 12 zitplaatsen) en een Beechcraft (19 zitplaatsen).

Deze luchthaven wordt gebruikt voor binnenlandse en regionale vluchten. Hier vandaan kun je vliegen naar meer dan 160 landingsbanen verspreid over Guyana, vaak midden in de jungle. Veel vluchten uit Suriname landen op dit vliegveld.

Het vliegveld heeft een redelijk nieuwe passagiersterminal, geopend in 2007. De faciliteiten zijn echter beperkt. Er zijn een paar cafés en er is een geldautomaat, maar er zijn geen winkels. Voor vervoer van de luchthaven naar het centrum van Georgetown kun je een taxi nemen. Dit is een rit van 20 tot 30 minuten.

Reizen over land naar Guyana

Reizen van Suriname naar Guyana

Er is één oost-west hoofdweg die Suriname met Guyana verbindt, van Paramaribo naar Georgetown. De rit met eigen vervoer duurt 6 tot 8 uur, waarbij je de grens moet oversteken met een veerboot (Canawaima Ferry Service). Dagelijks worden er twee veerdiensten uitgevoerd vanuit Southdrain in Nickerie naar de Moleson Creek in Guyana, een overtocht van ongeveer 30 minuten. In 2019 werd de veerboot enige maanden uit dienst genomen vanwege technische problemen, dus check ter plaatse of de ferry wel vaart.

Voor busvervoer tussen Suriname en Guyana kun je onder meer gebruikmaken van Justin’s Bus Service (www.facebook.com/justinsbusservice). De reis met een bus duurt al snel zo’n 12 uur, mede door alle immigratieformaliteiten bij de grens. Je kunt ook vanuit Suriname naar Guyana door een tour te boeken bij een tour operator. Vliegen van Suriname naar Guyana is eigenlijk sneller, comfortabeler en makkelijker dan reizen over land.

Reizen van Brazilië naar Guyana

Je kunt van Brazilië naar Guyana reizen via één hoofdweg die van het zuiden naar het noorden loopt. Je komt Guyana binnen bij de grensplaats Lethem. De grenspost tussen Brazilië en Guyana kent beperkte openingstijden. Meestal is de grens geopend van 08.00 tot 18.00 uur, met een lunchpauze van 12.00 tot 14.00 uur.

De rit van Lethem naar Georgetown betreft een afstand van 549 kilometer, zo’n 10 uur. Het is een lange, hobbelige en stoffige reis door het regenwoud, waarbij je onderweg met een veerboot de Essequibo-rivier moet oversteken (Kurupukari River Crossing). Bij regen kan de weg erg nat en modderig zijn. Je kunt proberen een minibus te boeken bij een guesthouse of hotel. Een van de aanbieders in Georgetown is GuyBRAZ Bus Service.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 juni 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Guyana, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.co,/Victor1153; Cheddi Jagan International Airport.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam