Beste bezienswaardigheden in Guyana

Het is verbazingwekkend dat er zo weinig toeristen naar Guyana komen, als je weet hoeveel mooie bezienswaardigheden hier te vinden zijn. Het is een onontdekte parel in het noorden van Zuid-Amerika, ingeklemd tussen Venezuela en Suriname, dat ongelooflijk veel te bieden heeft. Vooral natuurliefhebbers zullen zich thuis voelen in dit dunbevolkte land, waar je tochten kunt maken naar spectaculaire watervallen, maagdelijke regenwouden en ongerepte stranden waar zeeschildpadden hun eieren leggen.

Je kunt er een bezoek brengen aan inheemse dorpen waar de indianen vasthouden aan hun eeuwenlange tradities, maar toeristen inmiddels met open armen verwelkomen. De levendige hoofdstad Georgetown is een bezoek waard vanwege de kleurrijke markten en koloniale architectuur. Guyana kent geen uitgebreid wegennet, maar met kleine vliegtuigjes en rivierboten kun je de voornaamste attracties toch bereiken. Wil je een rondreis maken door dit authentieke Zuid-Amerikaanse wonderland? Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Guyana!

Kaieteur waterval

Een van de beste bezienswaardigheden in Guyana is de Kaieteur waterval, die met haar 226 meter vier keer zo hoog is als de Niagara watervallen in Amerika en twee keer zo hoog als de Victoria watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe. Het is de grootste waterval ter wereld waarbij het water op één punt naar beneden klettert, over een breedte van 100 meter. Het water stroomt vanuit de Potaru-rivier met bulderend geraas over de afgrond naar beneden. Het is een spectaculair natuurfenomeen, vooral omdat de watervallen door groene jungle en tropische mist zijn omgeven.

De Kaieteur waterval werden in 1870 ‘ontdekt’ door de Britse geoloog Charles Barrington Brown, al waren de inheemse indianen natuurlijk al veel langer bekend met het natuurgeweld. De indianen vertelden de Brit dat de watervallen zijn vernoemd naar een vervelende oude man die zonder pardon in een boot werd gezet en in de stroming werd geduwd. Kaieteur betekent letterlijk ‘oude man waterval‘.

Het kost wat moeite, want de Kaieteur waterval ligt behoorlijk afgelegen in het Amazone-regenwoud midden in Guyana. Je kunt er alleen met een klein vliegtuigje naartoe. Vanaf het vliegveld is een kwartiertje lopen naar de watervallen. Je kunt een dagtrip boeken vanuit de hoofdstad Georgetown. De vlucht duurt ongeveer 90 minuten. Boek op tijd, want in een Cessna-vliegtuigje kunnen maar 8 of 10 passagiers. Er zijn drie uitkijkpunten waar je de indrukwekkende waterval kunt bewonderen. Trek stevige wandelschoenen aan vanwege de ongelijke paden.

Wil je de Kaieteur waterval bezoeken tijdens je vakantie in Guyana?
Boek hier een 4-daagse rivier- en natuursafari in Guyana, mét de Kaieteur waterval

Georgetown

De hoofdstad Georgetown is het logische beginpunt van een rondreis door Guyana. Er zijn genoeg bezienswaardigheden om er een paar dagen door te brengen. Het is de Garden City van de Cariben met 19e eeuwse witte houten huizen, oude suikerplantages en straten vol bloeiende bomen. Het is de enige stad van betekenis in het land, waar je nog de invloed ziet van de Fransen, Nederlanders en Britten die hier ooit heer en meester waren. Je ziet er Britse koloniale architectuur en enkele grachten die de Hollanders er hebben gegraven.

In Georgetown kun je geweldige markten verkennen, indrukwekkende musea bezoeken, heerlijk eten in een handvol goede restaurants en oude, historische monumenten bekijken. Niet te missen is de kleurrijke en hectische Stabroek Market, een grote markt bij de haven die al langer dan een eeuw bestaat. Het is gevestigd in een gietijzeren gebouw met een gigantische klokkentoren uit 1880. Andere bezienswaardigheden zijn de witgekalkte St. George’s Cathedral (Sint-Joriskathedraal), het parlementsgebouw en het nationaal museum.

Kanukugebergte

Het Kanukugebergte ligt in het zuidoosten van Guyana en is een paradijs voor natuurliefhebbers, een stuk regenwoud van de Amazone dat bekendstaat om de rijke flora en fauna. Kanuku betekent ‘bos’ in de inheemse indianentaal, en het grootste deel van het gebied bestaat dan ook uit bossen. De beboste Kanuku-bergen zijn tot 1100 meter hoog, maar daaromheen vind je tropische savannes, hooglanden en moerassen. In het gebied leven dieren als de reuzenotter, de reuzenmiereneter, dwergkaaimannen en de harpij-roofvogel. De toppen van het Kanuku-gebergte worden in tweeën gedeeld door de kronkelende Rupununi-rivier, het domein van rivierschildpadden en de zeldzame pirarucu, een van de grootste zoetwatervissen ter wereld.

Shell Beach

Voor het spotten van zeeschildpadden moet je naar Shell Beach, gelegen aan de Atlantische kust van Guyana vlakbij de grens van Venezuela. Van maart tot augustus komen hier vier soorten zeeschildpadden, die allemaal kwetsbaar of bedreigd zijn, naar land om hun eieren te leggen. Plek genoeg, want de kuststrook van Shell Beach is meer dan 140 kilometer lang. Het strand is volledig ongerept en onderontwikkeld, met mangrovebossen en moerassen en zónder toerisme en badgasten.

Het is een bijzondere ervaring om deze broedplaats te bezoeken. De 750 kilo zware vrouwtjes banen zich ‘s nachts een weg naar het strand, vaak naar de plek waar ze zijn geboren. Ze graven een gat en leggen zo’n 100 eieren, voordat ze die met zand bedekken. Ongeveer 45 tot 70 dagen later komen de jonge zeeschildpadjes tevoorschijn die op een grappige manier naar de zee waggelen. Vanuit Georgetown kun je een tour boeken naar Shell Beach, waarbij je meestal op of nabij het strand kampeert.

Orinduik watervallen

De Kaieteur waterval is het meest spectaculairst, maar de Orinduik watervallen zijn een goede tweede. Deze betoverende watervallen zijn een van de verborgen juwelen van Guyana, gelegen in het zuidwesten tegen de grens van Brazilië. Het is een terrasvormige waterval van 150 meter breed waarbij het water vanuit de Ireng-rivier over gladgeslepen rotsen naar beneden stroomt, waar het zich kilometers verderop aansluit bij de Amazone-rivier in Brazilië.

Aan de voet van de waterval is een soort ‘natuurlijke jacuzzi’ ontstaan dat ideaal is om in te zwemmen, terwijl je omringd bent door weelderig groen regenwoud. Naast de watervallen is een landingsbaan, zodat je dit natuurwonder tijdens een tour vanuit Georgetown kunt bezoeken. Trips naar Orinduik worden vaak gecombineerd met een bezoek aan de Kaieteur waterval.

Demerara Distillers

In het Caribisch gebied wordt de beste rum ter wereld geproduceerd, maar in het nabijgelegen Guyana denk je misschien niet zo snel aan dit drankje. Dat wordt anders als je een bezoek hebt gebracht aan Demerara Distillers, een rumstokerij met een geschiedenis die al tot 1670 teruggaat. In de 17e en 18e eeuw waren er in Guyana meer dan 200 kleine distilleerderijen actief, elk met hun eigen suikerplantage, die later allemaal opgingen in deze ene rumdistilleerderij. Hier wordt El Dorado-rum gemaakt, van 12, 15 of 21 jaar oud. Tijdens een tour aan het Demerara Rum Heritage Centre krijg je alle ins en outs te horen van de distilleerderij en kun je uiteraard ook rum proeven. Website: www.demeraradistillers.com

Iwokrama Rainforest

Het Iwokrama Rainforest is een van de laatste ongerepte regenwouden ter wereld, het ‘groene hart van Guyana’ dat een bijzondere aantrekkingskracht heeft op vogelaars, biologen, wetenschappers en avonturiers. Het is een uitgestrekte wildernis van bijna een miljoen hectare met riviertjes, watervallen en bomen van meer dan 30 meter hoog. Het dichte woud is het leefgebied van vele soorten vogels en vleermuizen en zoogdieren als reusachtige miereneters, jaguars, gordeldieren en brulapen.

Dit tropische regenwoud is ook het thuisland van de inheemse Makushi-indianen, die het bos al generaties lang gebruiken. Voor behoud en bescherming van het Iwokrama Rainforest worden de pijlen nu gericht op ecotoerisme. Je kunt wandelen over hoge hangbruggen die tussen het gebladerte slingeren en er zijn bungalows waar je kunt overnachten. Website: www.iwokrama.org

Rewa

Voor een rust en natuur kun je een bezoek brengen aan het afgelegen Rewa, een klein inheems dorp met 300 inwoners op de plek waar de Rewa en Repununi-rivieren samenvloeien. Het dorp ligt totaal geïsoleerd van de rest van de wereld, en is alleen bereikbaar per vliegtuigje of een boottocht van 2 tot 6 uur (afhankelijk van het waterpeil in de rivier). Er zijn geen auto’s en telefoons en een internetverbinding is er via de satelliet maar een paar uur per dag. Elektriciteit wordt gegenereerd met zonnepanelen. Je kunt er overnachten in de Rewa Eco-Lodge (www.rewaecolodge.com), die de dorpelingen vanaf de grond hebben opgebouwd. De lodge is een geweldige uitvalsbasis om het omringende regenwoud te verkennen en wildlife als jaguars, apen en gordeldieren te spotten.

Voor het laatst bijgewerkt op 29 juni 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Guyana, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/Victor1153; Pixabay/Jolanda de Koning; Iwokrama International Centre for Rain Forest Conservation and Development.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam