Booking Oman

Wadi Shab, Oman: alles wat je moet weten!

Wadi ShabWadi Shab is een van de mooiste en populairste woestijnkloven van Oman, zo’n 2 uur rijden ten zuiden van de hoofdstad Muscat. Probeer deze wadi zeker te bezoeken als je op vakantie gaat naar Oman, want het is een van de hoogtepunten van het land. Hier vind je alles bij elkaar voor een onvergetelijk outdoor tripje: een diepe rotsachtige kloof, poelen met helder smaragdgroen water en een verborgen grot met waterval.

Voor een bezoek aan Wadi Shab moet je wandelen, klauteren en zwemmen, maar dan staat je wel een fantastische ervaring te wachten. Je loopt eerst door een honingkleurige vallei met dadelpalmen en exotische bloemen. Je passeert een heldere poel tussen steile rotswanden waar je eventueel een verfrissende duik kunt nemen.

Loop verder door de steeds smallere kloof en klauter over stenen en stroompjes, voordat je aan het einde bij de hoofdattractie komt. Je zwemt eerst door twee poelen en daarna door een verborgen spleet. Hier kom je terecht in het mooiste stukje van Wadi Shab: een geheimzinnige grot met een kletterende waterval. Het is magisch om hier te zijn!

Wadi Shab overtocht

Een tripje naar Wadi Shab – ook wel geschreven als Wadi Ash Shab – vergt wel wat voorbereidingen. Trek zo’n 4 uur uit voor de complete ervaring: de wandeling door de 3 kilometer lange kloof, het zwemmen en de rustpauzes onderweg. Neem de juiste spullen mee. Je kunt de kloof makkelijk bezoeken door het boeken van een dagtrip vanuit Muscat, maar Wadi Shab is ook op eigen gelegenheid te verkennen. Hier vind je alvast handige informatie voor een van de natuurwonderen van Oman. Lees alle tips voor het bezoeken van Wadi Shab!

Boek hier een tour naar Wadi Shab vanuit Muscat

Hoe kom je in Wadi Shab?

Wadi Shab ligt niet ver van de kust in Oman, ruim 150 kilometer ten zuiden van Muscat. Vanuit de hoofdstad is het 1½ tot 2 uur rijden over Highway 17. Als je een huurauto hebt, is het niet al te ingewikkeld. Dit is een rustige snelweg langs de kust die eindigt in de stad Sur. De afslag naar Wadi Shab staat duidelijk aangeven met een bord.

Wadi Shab brug

Er is een parkeerplaats onder een (lelijke) brug waar je je auto gratis kunt parkeren. Hier zijn ook toiletten en een cafetaria waar je terechtkunt voor drinken en snacks. Je maakt eerst een kort boottochtje van een paar minuten over een brede lagune, voordat je kunt beginnen aan de wandeling in de kloof. Er hangen altijd wel schippers rond die je naar de overkant kunnen brengen. Voor de korte overtocht betaal je 1 OMR per persoon (ongeveer € 2,40). Je moet contant betalen.

Wadi Shab bootje

In het hoogseizoen kan het behoorlijk druk zijn op de parkeerplaats, dus dan zal je een stukje verderop moeten parkeren. Pas ook op de vele geiten die hier rondscharrelen tussen de geparkeerde en rijdende auto’s. Laat je autodeur niet te lang open, want ze gluren zo naar binnen om te kijken of er nog eten te halen is.

Wanneer Wadi Shab bezoeken?

Oman is een woestijnachtig land, dus een bezoek aan Wadi Shab tijdens de zomermaanden is geen goed idee. Het is dan zinderend heet en de temperatuur kan oplopen tot ver boven de 40 °C. Dat is een beetje te warm voor een energieke klautertocht door een kloof.

Wadi Shab in Oman

De beste maanden voor een bezoek aan Wadi Shab zijn de maanden november tot en met februari. Overdag is de temperatuur dan wat draaglijker. In de herfst (september en oktober) en het voorjaar (maart en april) is het nog net te doen, al is het dan flink zweten geblazen. Wij bezochten Wadi Shab eind september en toen was het ‘s ochtends al 38 °C.

Wadi Shab zon

Je kunt Wadi Shab het beste vroeg in de ochtend bezoeken. Dan is het nog iets minder warm en zijn er minder toeristen. Ook kun je dan profiteren van de schaduw op een deel van de route en ben je zeker van een parkeerplek. Probeer het weekend te vermijden, dan is het sowieso veel drukker. Mocht het geregend hebben, check dan bij de locals de waterstand van de poelen in de kloof.

Waar verblijven bij Wadi Shab

Je kunt er dus voor kiezen vlakbij de kloof te overnachten, zodat je de volgende ochtend vroeg op pad kunt. Tijdig reserveren is aan te raden omdat het aanbod aan accommodatie beperkt is.

Op slechts 250 meter van de ingang ligt Wadi Shab Beach Villa, een comfortabel hotel met buitenzwembad en privéstrand. Alle kamers hebben een balkon met uitzicht op zee en er is een terras waar je kunt loungen. Je kunt hier eventueel een gids regelen voor je bezoek aan Wadi Shab.

Ruim 1 kilometer van de kloof ligt het dorp Tiwi (dat is zelfs te lopen). Zelf verbleven we in Be Wadi Shab Hotel, een goedkoop hotel met eenvoudige schone kamers met fan en airconditioning. Vanuit de kamers heb je uitzicht op zee en in het keukentje staat ‘s ochtends een simpel ontbijt voor je klaar. Het hotel heeft een privéparkeerterrein achter het hek. De beheerder is vriendelijk, maar spreekt weinig Engels.

Be Wadi Shab Hotel

In het dorp Tiwi zijn kleine winkels waar je eten en drinken kunt inslaan en een paar restaurants. Aanrader is restaurant Mubarak Juma Mubarak Al Araimi, al vele jaren een begrip in het dorp. Alles wordt vers bereid en geserveerd met salade en brood. Dit eethuis is erg populair onder toeristen.

Wadi Shab restaurant

Ongeveer 9 kilometer ten noorden van de kloof ligt ook nog Wadi Shab Guesthouse, dat goede reviews heeft van reizigers. Het guesthouse ligt aan het strand met uitzicht op zee en heeft een klein zwembad. Je moet wel beschikken over een huurauto, want het ligt wat meer afgelegen en er zijn geen restaurants in de buurt. Ontbijt is wel inbegrepen.

Meenemen naar Wadi Shab

Onderdeel van de voorbereiding is de juiste spullen mee te nemen. In de eerste plaats: water! Een kloof van 3 kilometer lijkt niet lang, maar omdat je ook terug moet is dat 6 kilometer in totaal. Een deel van de route is best inspannend (zoals je hieronder kunt lezen) en bij temperaturen van ruim 30 °C zal je veel zweten. Wij hadden 2 liter water per persoon mee, en dat was na terugkeer helemaal op. Neem ook wat eten mee voor onderweg.

Wadi Shab zwemmen

Het dragen van zwemkleding is een must voor de stukjes die je in de poelen gaat zwemmen. Je kunt het bijvoorbeeld onder een T-shirt dragen, maar wij lopen gewoon in zwembroek door de kloof. In Wadi Shab wordt gelukkig niet vastgehouden aan de conservatieve kledingcode in de rest van Oman.

Wadi Shab wandelpad

Trek goede waterdichte wandelschoenen of sneakers aan en geen slippers of sandalen, omdat je onderweg over rotsblokken moet klauteren. Voor het zwemmen in de poelen is het handig om waterschoenen mee te nemen. Waterschoenen zijn niet geschikt om de hele wandeling mee te maken, door het ruige terrein.

Wadi Shab meenemen

En vergeet niet om een zogeheten dry bag mee te nemen. Dit is een waterdicht tasje met een koord dat je om je nek kunt dragen. Hierin kun je je autosleutels, je smartphone en eventueel wat geld of pasjes in opbergen als je gaat zwemmen. Bij buitensportwinkel Bever is hiervoor een handige Loksak te koop voor € 14,95 Als je thuisfront jaloers wilt maken, neem je nog een GoPro mee om geweldige video’s te maken van Wadi Shab. Boven én onder water!

Leg alle hoogtepunten vast op video!
Bestel hier een GoPro camera bij Bol.com

De wandeling door Wadi Shab

Na alle voorbereidingen en de overtocht met de boot kun je beginnen aan de wandeling door Wadi Shab! Het is niet heel ingewikkeld, je loopt gewoon rechtdoor. In het begin is de kloof nog heel breed en loop je makkelijk over een goed onderhouden pad tussen palmbomen, bananenbomen en kleurige bloemen. Dit is meteen al heel fotogeniek!

Wadi Shab palmbomen

Hier en daar is het wel wat rommelig, met kabels en leidingen op de grond, hekken, kronkelende irrigatiekanalen en krakkemikkige bouwsels tussen de flora. Je loopt voor een groot deel onder de bomen wat voor een beetje schaduw zorgt.

Wadi Shab bloemen

De eerste poel

Na ongeveer 30 minuten wandelen bereik je de eerste poel, waar de kloof al een stuk smaller wordt. Er loopt een pad langs de poel aan de rand van een klif. Een paar meter beneden je zie je het water. Het is wat risicovol om hier naar beneden te springen vanwege de stenen en omdat je niet weet hoe diep het water precies is.

Wadi Shab eerste poel

Als je wilt afkoelen, kun je beter aan het begin een klein stukje afdalen naar beneden en al wadend tussen waterplanten naar de poel toe lopen. In de klif zijn een paar openingen met schaduw waar je je rugzak en kleren kunt neerleggen. Ons advies: neem hier alleen even een rustpauze (er is staat ook een bankje) en spaar je krachten voor het tweede en mooiste deel.

Wadi Shab poel

Klauteren over rotsblokken

Het tweede stuk naar de verborgen waterval is het meest inspannende deel van de route. Reken op 30 minuten voordat je bij de volgende poel bent. Je loopt nu voornamelijk in de zon, dus smeer je in met een flinke laag zonnebrandcrème.

Wadi Shab rotsblokken

In het begin volg je een smal pad langs een rotswand, met het ravijn beneden je. Het pad is prima en breed genoeg, maar wees toch voorzichtig (vooral als het geregend heeft en glad is). Op een gegeven moment loopt het pad naar beneden de kloof in en is het wat minder duidelijk aangegeven. Hier en daar zijn rotsen met rode of zwarte pijlen gemarkeerd. Echt verdwalen kun je niet, maar misschien moet je af en toe even zoeken waar het pad precies loopt.

Wadi Shab rotsen

Je komt onderweg steeds meer rotsblokken tegen van soms een halve of één meter groot waar je op of af moet klauteren. Deze rotsen kunnen glad zijn, dus ga er desnoods gehurkt vanaf. Hier en daar zijn stroompjes of kleine watervalletjes waar je overheen of doorheen moet. De waterstand kan variëren, afhankelijk van de hoeveelheid regen die er gevallen is (al regent het zelden in Oman). Alleen daarom is het al handig om waterdichte wandelschoenen te dragen, maar sneakers voldoen ook als ze een beetje nat mogen worden.

De tweede poel

Uiteindelijk kom je bij de tweede poel, die er prachtig uitziet met het smaragdgroene water tussen de hoge rotswanden. Boven op een klif kun je je rugzak en wandelschoenen achterlaten. Anderen doen dat ook, dus mogelijk zie je al een paar rugzakjes en schoenen liggen. Laat geen waardevolle spullen achter, maar neem die mee in je waterdichte tasje dat je om je nek hangt. Of schaf een dry bag aan die je in het water kunt meenemen.

Wadi Shab tweede poel

Trek je waterschoenen aan en loop een stukje naar beneden waar het kristalheldere water lonkt. Eerst moet je nog een stukje tussen gras en waterplanten waden, maar daarna kom je in het verfrissende water van de poel. Dat is al een hele verademing, om de hitte en het zweer van je af te spoelen!

Wadi Shab planten

Je moet zo’n 50 meter zwemmen naar een smaller deel van de kloof en hier en daar over wat gladden rotsen, mini-poeltjes en watervalletjes zwemmen/klauteren. Ook is een kreek met stenen op de bodem. Daarom ook die waterschoenen, want dit kan behoorlijk pijnlijk zijn voor je voeten. Daarna kom je bij de tweede poel voor de grot. Je bent zo’n 10 tot 15 minuten bezig tot het einde.

Wadi Shab kloof

Hou er rekening mee dat je bijna nergens kunt staan in de poelen, die gewoon te diep zijn. In de eerste deel van de poel kun je wel even op de rand van een rots zitten om foto’s te maken. In het laatste deel van de poel, vlak voor de verborgen grot, is een klein ondiep stukje waar je even kunt staan. Je moet er wel de stekende zandvliegen van je af slaan die het in Wadi Shab op toeristen hebben voorzien.

De verborgen grot

Een nauwe spleet leidt je naar de verborgen grot van Wadi Shab. Het ziet er niet meteen heel aanlokkelijk uit om hier doorheen te zwemmen. Het is erg smal en je moet mogelijk een paar meter onder water duiken om in de grot te komen. Toen wij er waren, konden we er gelukkig doorheen zwemmen omdat we niet al te dik zijn. Nogmaals, de spleet is dus erg smal! Het helpt als je anderen ziet die je voorgaan.

Wadi Shab verborgen grot

Als je eenmaal door de smalle spleet bent gezwommen, weet je niet wat je ziet! De verborgen grot ziet er schitterend uit, met het kletterende water van de waterval dat beschenen wordt door een beetje zonlicht. Het water is warm en kraakhelder. Tot onze verrassing bleek het best druk te zijn in de grot, terwijl we onderweg weinig andere toeristen tegenkwamen.

Wadi Shab waterval

In de verborgen grot kun je nergens staan, dus je moet wel goed kunnen zwemmen. Eventueel kun je je een beetje vasthouden aan de richel van een gladde rots. Lenige types kunnen via het touw naast de waterval naar boven klimmen voor een heerlijke douche. Of je kunt op een rand klauteren, maar makkelijk is dit niet.

Met een GoPro kun je de beste video’s en foto’s maken. Bevestig deze aan je pols zodat je die niet kwijtraakt. Wij hadden helaas alleen onze smartphone bij ons (in een waterdicht tasje). Al watertrappelend met veel moeite deze eruit gehaald en een paar foto’s gemaakt. Enorm risicovol 🙂 Na deze geweldige ervaring ga je dezelfde weg weer terug, naar het begin van Wadi Shab.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 december 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van Wadi Shab in Oman, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam