Tips voor het aanvragen van een visum voor Turkije

Ooit kon je zonder veel formaliteiten op vakantie naar Turkije, maar sinds enige tijd moet je daarvoor een visum aanvragen. Er geldt een visumplicht voor Turken die naar Nederland reizen, dus hebben ook Nederlanders een visum nodig die naar Turkije gaan. Mogelijk wordt de visumplicht in de toekomst afgeschaft als Turken zonder visum naar Europa mogen reizen.

Gelukkig is een visum Turkije aanvragen niet heel ingewikkeld. Ook gelden er enkele uitzonderingen, waardoor je in sommige gevallen geen visum nodig hebt. Hier vind je enkele handige tips voor het aanvragen van een visum voor Turkije.

Vereisten voor een visumaanvraag

Het aanvragen van een visum voor Turkije geldt in principe voor iedereen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Nederlanders dienen daarvoor in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitskaart dat bij aankomst in Turkije nog minstens 6 maanden geldig is. Belgen mogen ook een paspoort hebben dat verlopen is, mits dat niet langer is dan 5 jaar. Daarnaast is een ziektekostenverzekering verplicht voor de periode dat je in Turkije verblijft, maar die heb je meestal standaard al.

Het is raadzaam je visum voor vertrek via internet aan te vragen. Dit is mogelijk als je vakantie gaat vieren in Turkije of een zakenreis maakt naar het land. Je krijgt dan een zogeheten e-visum (elektronisch visum), waarmee je maximaal 90 dagen in het land mag blijven. Met een e-visum hoef je dus geen visum aan te vragen bij aankomst op een luchthaven of langs te gaan bij een diplomatieke post van Turkije.

Om problemen of vertraging te voorkomen, adviseren de Turkse autoriteiten het visum minstens een maand voor vertrek aan te vragen. Doe het in ieder geval 48 uur van tevoren. Ook voor een bezoek aan Noord-Cyprus is overigens een Turks visum nodig. Dit is het noordelijke gedeelte van Cyprus dat in 1974 door Turkije is ingelijfd.

Hoe vraag je een e-visum aan

Je kunt een elektronisch visum aanvragen via de officiële website van de Turkse overheid: www.evisa.gov.tr. Je kunt je visum voor Turkije ook makkelijk aanvragen bij een Nederlandse visumdienst, die het werk voor je uit handen neemt.

Je vult je persoonlijke gegevens in en de gegevens van je paspoort of identiteitskaart. De kosten bedragen $ 20 (in 2018) en kun je betalen met je bankpas (iDEAL) of creditcard (Visa of MasterCard). Het e-visum is geldig vanaf de dag van de aanvraag, voor een maximale periode van 180 dagen. Binnen die periode moet je dus naar Turkije afreizen. Voor iedere reiziger moet je een apart e-visum aanvragen, dus ook voor kinderen (die een eigen paspoort moeten hebben). Je kunt een familie-aanvraag indienen voor maximaal 10 personen.

Na goedkeuring van de aanvraag krijg je een e-mail en kun je via een link het e-visum downloaden. Tijdens een paspoortcontrole bij aankomst in Turkije kan het e-visum gecontroleerd worden. Je kunt het bijvoorbeeld op je smartphone downloaden en aan de immigratiebeambte laten zien. Het is raadzaam het e-visum uit te printen en op papier mee te nemen, want je weet nooit of er in Turkije een storing is in het systeem. Ook kan de batterij van je smartphone (bijna) op zijn.

Een e-visum is een multiple entry visum, dus binnen de periode van 90 dagen mag je meerdere keren naar Turkije reizen, Als je e-visum verloopt terwijl je in Turkije bent, moet je eerst naar een ander land reizen en daar een nieuw visum aanvragen voordat je Turkije weer binnen mag.

Aanvragen van een visum bij een luchthaven

Het is anno 2018 ook nog steeds mogelijk een visum te regelen bij aankomst op een internationale luchthaven in Turkije en aan de grens, zo staat te lezen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Turkije. Op vliegvelden zijn interactieve kiosken waar je een e-visum kunt aanschaffen en betalen.

Toch kun je beter een visum vooraf aanvragen, dat scheelt tijd en gedoe als je Turkije binnenkomt. Ook zijn de kosten hoger als je bij aankomst een visum aanschaft ($ 30 in 2018).

Aanvragen van een visum bij de Turkse ambassade

Alleen als je geen werkende internetverbinding hebt, mag je als toerist in uitzonderingsgevallen een visum aanvragen bij de Ambassade van Turkije in Den Haag of bij een van de Turkse consulaten in Amsterdam, Deventer of Rotterdam.

Ook voor een langer verblijf, een studentenvisum of een werkvergunning moet je een visum regelen bij een Turkse vertegenwoordiging in Nederland. Je kunt een afspraak maken via de volgende officiële website: www.visa.gov.tr

Uitzonderingen bij de visumaanvraag

Als je als toerist met een cruiseschip, jacht of zeilboot korte tijd aanlegt in een Turkse haven, heb je geen visum nodig. Bij de havenautoriteiten kun je dan een Harbor City Entry Permit krijgen, die maximaal 72 uur geldig is. Hiermee mag je alleen toeristische bezienswaardigheden bezoeken in de buurt van de haven. Bij het verlaten moet je deze ‘permit’ weer inleveren bij de autoriteiten.

Als je met het vliegtuig naar Turkije reist om daar op een cruiseschip te stappen, moet je wél een visum aanvragen.

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Turkije:

Tips voor een vakantie in Istanbul

Een vakantie in Istanbul beleef je in de enige metropool ter wereld die op twee continenten ligt. De grootste stad van Turkije en de vroegere hoofdstad van het Byzantijnse en het Ottomaanse Rijk, vroeger bekend als Constantinopel, staat met de ene voet in Europa en de andere voet in Azië. Lees hier meer over een vakantie in Istanbul

Tips voor een vakantie in Antalya

Antalya is voor veel toeristen de toegangspoort naar andere badplaatsen aan de Turkse Rivièra. Toch is het jammer als je Antalya enkel bezoekt omdat de luchthaven hier is. Het oude centrum is zeker een bezoek waard. Lees hier meer over een vakantie in Antalya

Tips voor een vakantie in Bodrum

Aan de zuidwestkust van Turkije ligt de populaire badplaats Bodrum. Je kunt er de Petrusburcht bezoeken met het oudste bekende scheepswrak ter wereld. Naast de historische hoogtepunten leent de stad zich uitstekend voor een relaxvakantie aan het strand. Lees hier meer over een vakantie in Bodrum

Tips voor een vakantie in Fethiye

Fethiye ligt aan de Lycische kust in het zuidwesten van Turkije en wordt omgeven door een prachtige natuur. Het achterland bestaat uit hoge bergen met pijnbomen, tijm en laurier. Dit geeft een heerlijke geur af in de zomer. Lees hier meer over een vakantie in Fethiye

Voor het laatst bijgewerkt op 11 september 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het aanvragen van een visum voor Turkije, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam