Bezienswaardigheden in Ankara, Turkije

Atatürk Mausoleum

Op een heuvel in het westen van Ankara vind je een immens marmeren monument met het graf van Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938), de oprichter van het moderne Turkije. Het mausoleum met zijn enorme zuilen, dat ook bekendstaat als Anıtkabir, is gebouwd tussen 1944 en 1953 als eerbetoon aan de ‘vader des vaderlands’. Via een monumentale trap en enorme koperdeuren kom je in de grote zaal, gedecoreerd met rood marmer en mozaïeken. Aan het einde van de hal ligt de marmeren sarcofaag van Atatürk (het lichaam is niet te zien). Je wordt verwacht eventuele hoeden, petjes en andere hoofddeksels af te doen als je bij het graf staat.

Voor het complex is een enorm plein waar ruimte is voor 15.000 mensen. Naast het mausoleum is een museum dat gewijd is aan de onafhankelijkheidsstrijd van Turkije, de maatregelen die Atatürk nam om het land te moderniseren en memorabilia van de staatsman. Ook zie je buiten een enorme mast met de Turkse vlag. Met een hoogte van 33 meter is dit de hoogste vlaggenmast van Europa. Turken uit het hele land bezoeken het mausoleum om respect te tonen aan de stichter van de republiek, maar het is ook een populaire bezienswaardigheid onder buitenlandse toeristen. Het mausoleum van Atatürk is gratis te bezoeken. Adres: Mebusevleri Mh., 06570 Çankaya/Ankara, Turkije.

Museum van Anatolische Beschavingen

Het Museum van Anatolische Beschavingen is een van de belangrijkste musea van Turkije. Het museum belicht met honderdduizenden voorwerpen en archeologische vondsten de cultuur en volkeren van de afgelopen 10.000 jaar, van de steentijd en de komst van de Grieken en de Romeinen tot het Byzantijnse Rijk. Een van de best bewaarde schatten zijn sculpturen, aardewerk, sieraden en werktuigen van zo’n 8000 jaar geleden uit Çatalhöyük, dat het oudst bewoonde dorp ter wereld zou zijn. Het Museum van Anatolische Beschavingen is opgericht in 1921 en bevindt zich in een gerestaureerde bazaar uit de 15e eeuw, niet ver van de citadel van Ankara. Het is elke dag te bezoeken. Vanwege de drukte ‘s middags kun je het beste in de ochtend langskomen. Adres: Kale Mh., Gözcü Sk. No:2, 06240 Ulus/Altındağ/Ankara, Turkije. Website: www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr

Citadel van Ankara

Geen bezoek aan Ankara is compleet zonder een wandeling in de citadel, de ommuurde vesting met de dikke muren en kronkelende straatjes die tussen de zevende en negende eeuw ontstond. Binnen vind je restaurants, cafés, winkels en de kleine Sultan Alaettin moskee die in 1178 is gebouwd en daarna vele keren is gerestaureerd. Dit is de oudste moskee van Ankara. Je kunt de oostelijke toren, Şark Kulesi, beklimmen voor een fraai uitzicht over de citadel en Ankara. Het kasteel staat bovenop een heuvel en is vanuit de hele stad te zien. Je kunt de citadel elke dag gratis bezoeken.

Kocatepe Moskee

De Kocatepe Moskee is sinds enkele tientallen jaren een opvallend symbool in de skyline van Ankara. Het is de grootste moskee in de Turkse hoofdstad, met vier marmeren minaretten van 88 meter hoog die bijna vanaf elke plek zijn te zien. De bouw van de enorme witte moskee in Ottomaanse stijl duurde van 1967 tot 1987. Binnen is er plek voor zo’n 24.000 mensen die komen om te bidden, te rusten op de Turkse tapijten of zomaar wat rond te kijken. Ook de glanzende vergulde centrale koepel valt op, met een diameter van 25 meter. Buiten gebedstijden kun je de Kocatepe Moskee bezoeken om een kijkje te nemen in het ontzagwekkende gebouw. Bij de ingang moet je je schoenen uitdoen en je moet passende kleding dragen. Onder de moskee bevindt zich overigens het warenhuis Beğendik. Adres: Kültür Mahallesi, Dr. Mediha Eldem Sk. No:67, 06420 Çankaya/Ankara, Turkije.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 september 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Ankara, Turkije, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam